Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak smakują skropliny?


Recommended Posts

Nie śmiejcie się! Serio się pytam!

Zbieramy skropliny z komina od kotła C.O. do szklanego pojemniczka, bo kominiarz powiedział, że są zbyt żrące, aby je odprowadzać do kanalizacji. Wczoraj Misiowa wylewając zawartość odkryła, że smakują jak woda i wcale nie są żrące (sprawdzałem jęzor)!!! Czy ja mam naprawić komin, czy wezwać lekarza?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Misiu, to jednak jest kwas siarkowy. W procesie spalania oleju opałowego lub gazu ziemnego w przewodzie kominowym powstaje kwaśny kondensat. Przy osiągnięciu punktu powstawania pary wodnej (punkt rosy rzadko wychodzi już poza kominem) wytwarza się w kominie wilgoć. Wilgoć ta wiąże się z zawartymi w spalinach materiałami w związki kwasowe. Jest to głównie roztwór kwasu siarkowego.

 

Odprowadzenie żrących skroplin (pH powyżej 6,0) do kanalizacji nie jest generalnie wskazane. Powstający kondensat można zneutralizować w neutralizatorze skroplin. Oferują go rózne firmy.

 

Mam nadzieję, że masz w kominie wkład kwasoodporny bo inaczej czekają Cię rózne przykre niespodzianki: smrody, wykwity, osłabienie konstrukcji komina itd.

 

PS. Nie wiem jaki Misiowa ma jęzor ale niech go sobie lepiej w taki sposób nie wyparza :wink:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kominiarz chyba przegiął. Skropliny są, ale to rzeczywiście są skropliny - kapią, ciurkiem, bo ciurkiem, ale kapią, a nie tryskają. Jedna dawka "Kreta" do przetykania instalacji narobi więcej szkód jak całosezonowa dawka skroplin. Ja odprowadzam bezpośrednio do kanalizacji, zakładając, że inne "dostawy" do rur w sumie zneutralizują te kilkaset kropelek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skropliny tworzą sie też w kotłach kondensacyjnych. Są jedynie chłodniejsze od tych z kotłów nie-kondensacyjnych, a ich odczyn jest porównywalny, tzn. słabo kwaśny. Dlatego ich odprowadzanie do kanalizacji nie jest szkodliwe. Rury PVC same w sobie są odporne na to medium, a niezależnie od tego same ścieki domowe mają w większości odczyn zasadowy (mydła, proszki, płyny do naczyń) i działają neutralizująco na skropliny (czy też kondensat). A że jest ich (ścieków) więcej to i kwasu w kanalizacji nie ma wcale.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zajebiście sie usmiałem czytając tą historię.

Ludzka głupota - bo to głupota sprawdzanie językiem czegoś nieznanego nie ma jednak granic. Nie to że chce kogoś obrazić ale mój kolega stwierdził że mężczyźni moga sprawdzić czymś jeszcze - domyslcie sie czym

 

Pozdrawiam pomysłowych inwestorów !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Moi Drodzy!

Misiowa oczywiscie nie piła skroplin, tylko wzieła krople na palec a z palca na jezor. Okazało sie, ze skropliny nie sa bardziej kwasne niz kwasne deszcze, które padaja na Wasze ogródki. Wiecej w nich skroplonej pary wodnej niz "kondensatu".

Na tej podstawie, w sposób odkrywczy i doswiadczalny Misiowa ustaliła - wbrew pogrózkom "specjalistów" - ze skropliny z komina mozna wylac do zlewu, ze nie trzeba do tego odziezy ochronnej, ze jak kapnie na podłoge, to sie nic nie stanie!

Natomiast nie wolno dopuscic do stałego wyciekania skroplin ze słoiczka (np.: przez zapomnienie), bo zółknie sciana wokół wyczystki.

Dlatego kupimy rurke z PCV za 10 zł i z czystym sumieniem spuscimy skopliny do kanalizacji. Powiedziałem, HOWGH!

 

p.s. Rany! Taki Kopernik to dopiero miał ciezkie zycie. Co on sie nasłuchał...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...