Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wienerberger Poroton i Poroterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Firma Wienerberger w Polsce produkuje Poroterm a w Niemczech Poroton. Według zapewnień sprzedawcy niemieckie pustaki są o klasę lepsze. Licują się na obydwu stronach, nie są tak kruche jak polskie i są cieplejsze.

Prawda to czy nie, jak sądzicie?

klaus powtorze to co CI mowilem ;):

Firma wienerberger miala w zeszlym roku klopoty i wycofali im kilka partii tych pustakow. Sa robione w polsce na starych formach co powoduje ze sa krzywe, za wyskokie, za niskie ogolnie mowiac nie trzymaja wymiarow - opinia mojego wykonawcy. No i jest tanszy :)

Pustak ceramiczny poroton firmy Roben jest wytwarzany w Niemczech. Tak jak wczesniej pisalem, pustak przyjechal do mnie prosto od producenta, moj wykonawca go chwalil ze jest prosty, ladny do tego stopnia ze chcial namiary na firme od ktorej go kupilem.

Zastanawiam sie jak to mozliwe ze ten sam pustak wienerbergera w Polsce nazywa sie porotherm a w Niemczech poroton - tak samo jak w Polsce pustak firmy Roben? O co tu chodzi?

Domyslam sie ze w niemczech pustak ceramiczny to po prostu poroton.

Nie o to chodzi. Wiem, że Roben produkuje pustaki, które w Polsce sprzedaje pod nazwą Poroton. Ja jednak usiłuję ustalić różnicę jakościową między dwoma produktami innej firmy, mianowicie Wienerbergera. Wienerberger produkuje w Niemczech pustaki pod nazwą Poroton a w Polsce produkuje inne, które sprzedaje pod nazwą Poroterm. Być może Polskie są kiepskie. Mogę jednak kupić te produkowane w Niemczech i o te dopytuję.

Zastanawiam sie jak to mozliwe ze ten sam pustak wienerbergera w Polsce nazywa sie porotherm a w Niemczech poroton - tak samo jak w Polsce pustak firmy Roben? O co tu chodzi?

Domyslam sie ze w niemczech pustak ceramiczny to po prostu poroton.

Poroton czy Poroterm to tylko brand czyli nazwa handlowa. Pewnie Roben pierwszy zastrzegł nazwę Poroton do stosowania na obszarze Polski i Wienerbergowi nie pozostało nic jak tylko użyć innej. Swoją drogą ciekawe czy i pod jakim brendem Roben występuje w Niemczech.

Adresy http://www.roben.de i http://www.roben.com należą do podmiotów z innej branży a wśród dealerów zagranicznych nie ma ani jednego w Niemczech.

klaus powtorze to co CI mowilem ;):

Firma wienerberger miala w zeszlym roku klopoty i wycofali im kilka partii tych pustakow. Sa robione w polsce na starych formach co powoduje ze sa krzywe, za wyskokie, za niskie ogolnie mowiac nie trzymaja wymiarow - opinia mojego wykonawcy. No i jest tanszy :)

mowisz o czasie terazniejszym, wiec musze sprostowac.

tegoroczne pustaki Wienerbergera; produkowane w Polsce - Zielonka sa PROSTE, niemal idealne. Kilku murarzy, z ktorymi rozmawialem, handlarzy (nawet nie sprzedajacy tej marki) baaardzo sobie chwali te pustaki. Po pierwsze ze wzgledu na rownosc (to takze jakosc); po drugie za wyglad (wiemy wszyscy, ze sa farbowane) - dzieki niemu budynki bez tynkow wygladaja.... bardzo ładnie.

Mowia, ze sa najlepsze na rynku.

Nie reklamuje tej firmy, ale jestem szczesliwy, ze mam mury z jej produktow (chcialem inna - ale firma ta dała plame - Plecewice).

proton to produkt Röbena w Polsce i Niemczech.

tu masz poprawny link

http://www.roeben.com/

info o protonie znajdziesz w zakładce

Produkte/Hintermauerwerk/Poroton

Podobno cały Poroton w Zielonej Górze w hurtowniach pochodzi z Niemiec bo bliżej niż ze Środy Śląskiej - ale to powtarzam po sprzedawcy i trzeba mieć do tego rezerwe bo oni potafią różne gupoty mówić żeby coś sprzedać.

pozdrawiam.

A dlaczego kawa albo piwo w Polsce smakuje inaczej niż Niemczech (marka niby ta sama), a dlaczego proszki w Polsce piorą gorzej niż w Niemczech (marka niby ta sama), a dlaczego samochody sprzedawane w Polsce są gorzej wyposażone albo wręcz gorzej wykonane niż sprzedawane w Niemczech (marka niby ta sama), a dlaczego....., a dlaczego....., a dlaczego..... itd.

Od szwagra przyszło:

"Dzień z życia Polaka......

Wstaję rano, włączam moje japońskie radio, zakładam

amerykańskie spodnie, wietnamski podkoszulek oraz

chińskie tenisówki, po czym z holenderskiej lodówki

wyciągam niemieckie piwo. Siadam przed koreańskim

komputerem i w amerykańskim banku zlecam internetowe

zakupy w Anglii, po czym wsiadam do czeskiego

samochodu i jadę do francuskiego hipermarketu na zakupy.

Po uzupełnieniu żarcia w hiszpańskie owoce, belgijski ser

i greckie wino wracam do domu, siadam sobie na włoskiej

kanapie i szukam pracy w Gazecie.

Znowu nic...

Zastanawiam się, dlaczego do cholery w Polsce nie ma pracy... "

Mam dom z Porotermu. Większość z Honoratki (26), trochę ze Złocieńca (31) i jakąś paletę lub dwie z Lęborka (20). W którejś z palet trafiłem kilkanaście sztuk wadliwych (pęknięte wzdłuż). Ogólnie wszystkie trzymały wymiar - nie było narzekań - najlepsze były 30 i 38, bardzo dobre 11,5. 25 były najgorsze co nie oznacza, że nie trzymały wymiaru. Po prostu w porównaniu z wcześniejszymi wymiarami wyglądały gorzej (zadziorki itp). ale były równe i bez zdeformowań. Między cegielniami różniły się istotnie kolorem (od ceglastoczerwonej do bladopomarańczowej). W twardości powrównywalne, choć te blade jakby twardsze (blade były albo z Lęborka albo ze Złocieńca - nie pamiętam).

A dlaczego kawa albo piwo w Polsce smakuje inaczej niż Niemczech (marka niby ta sama), a dlaczego proszki w Polsce piorą gorzej niż w Niemczech (marka niby ta sama), a dlaczego samochody sprzedawane w Polsce są gorzej wyposażone albo wręcz gorzej wykonane niż sprzedawane w Niemczech (marka niby ta sama

Scarab, mnie osobiście chleb i wędlina w Niemczech też smakowały, a drewno w Polsce jest po prostu tańsze.

sam odpowiedziales sobie na swoje pytania.

Do Scaraba

O co chodzi z Plecewicami?

Możesz przybliżyć temat.

m.in. mialem dogadane warunki sprzedazy (ceny, ilosci, wstepnie termin) po czym firma sie wypiela, podniosla ceny (10%)

nastepny kontakt to bylo skierowanie do przedstawiciela, ktory mial ceny jeszcze wyzsze a sama firma ze mna najchetniej w ogole by nie rozmawiała.

obsługa tez mi sie nie podobala - w pewnym momencie czulem sie jak natret.

:roll:

No dobra, trochę nam ten wątek się rozjechał tematycznie. Przypominam, pytanie brzmiało: Jak wypada porównanie Porotonu Wienerbergera produkowanego w Niemczech z Porotermem Wienerbergera produkowanym w Polsce.

A więc sednem pytania jest CZY jest lepszy a nie DLACZEGO.

Maciek-MZM, wiem, że jesteś fanem Porotonu Robena ale ja mam dostawcę, który mnie przekonuje do wyrobów Winerbergera i usiłuję potwierdzić albo obalić jego tezę.

Klaus - czy będziesz budował ścianę 1W? Jesli tak to na klej lub zaprawę ciepłochronną na wąską spoinę?

Jeśli Nie to nawet jeśli są jakieś drobne różnice (w granicach do 5mm) to przy zwykłej zaprawie nie zauważysz różnicy. Mam 3W na zwykłęj zaprawie i na wysokości nie widać różnicy, na zamkach nie widać (pięknie dochodzą).

Co do jakości Porotonu - ostatnio najlepszy numer jaki słuchałem to że Poroton jest lepszy bo nie jest napromieniowany a Poroterm ma straszne promieniowanie. (Historia zasłyszana).