Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wienerberger Poroton i Poroterm

Recommended Posts

1. Kołki - napisano wyżej, ale jeśli to ma być argument to tak samo należy wykluczyć BK.

2. Akumulacyjność - za to SILKĘ trzeba dobrze ocieplać bo łątwo przemarza...

3. Na jakiej podstawie twierdzisz, że wykonywanie bruzd stwarza zagrożenie dla ściany nośnej? Przecież nie wykonywałeś bruzd i nie sprawdzałeś jak one wpływają na nośność ściany.

4. Stwierdziłeś, że są twarde ale kruche. Na ścianę poza zderzeniem z samochodem nie działąją tego typu siły wiec...

Ogólnie uważam, że powinieneś budować z SILKI - trzeba mieć dom z materiału do któregoi się ma przekonanie, a nie z takiego na który ktoś Ciebie namówi. Najciekawsze jest to, że mogłeś dokonać wyboru przed wykonaniem tych testów bo wnioski do których doszedłęś przewijają się co jakiś czas przez forum.

Pozdrawiam i życzę spokojnej i bezpiecznej budowy.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Kołki - napisano wyżej, ale jeśli to ma być argument to

tak samo należy wykluczyć BK.

Nie na wiele się zda specjalistyczny kołek jak trafisz w przegrodę.

Wiem coś o tym bo aktualnie mieszkam w mieszkaniu z pustaków

ceramicznych. Co do BK to po pierwsze nie rozumiem dlaczego

chciałbyś go wykluczyć a po drugie nie brałem go w ogóle pod uwagę.

2. Akumulacyjność - za to SILKĘ trzeba dobrze ocieplać bo łątwo przemarza...

No pewnie, będzie 15cm wełny. I tak musi być jakieś ocieplenie więc 10

czy 15 cm nie wiele tu zmienia. Za to zyskuję dużą izolacyjność

akustyczną, dużą akumulacyjność cieplną i nieporównywalnie większą

wytrzymałość mechaniczną. Tak, tak wiem, że są lepianki, które mają

500lat ale co z tego?

3. Na jakiej podstawie twierdzisz, że wykonywanie bruzd stwarza zagrożenie dla ściany nośnej?

Przecież nie wykonywałeś bruzd i nie sprawdzałeś jak one wpływają na nośność ściany.

No wiesz, jak materiał nośny jest słaby to zmniejszanie jego przekroju

prowadzi do niebezpiecznego ograniczenia nośności ściany a pamiętaj, że ja

buduję ścianę 3W i nie mogę zastosować Porothermu 25 tylko musiałbym

użyć 18 z uwagi na wynikową grubość ściany.

4. Stwierdziłeś, że są twarde ale kruche.

No nie całkiem, powiedziałem tylko, że Porotherm jest twardszy niż

Poroton. Ogólnie obydwa należą do najmiększych materiałów.

Ogólnie uważam, że powinieneś budować z SILKI -

trzeba mieć dom z materiału do któregoi się ma przekonanie...

Pozdrawiam i życzę spokojnej i bezpiecznej budowy.

I tu się zgadzamy w całej rozciągłości.

Za życzenia oczywiście dziękuję serdecznie.

A na koniec jeszcze mała uwaga. Ten wątek w założeniu nie miał być

krucjatą przeciwko Porothermowi. Chciałem tylko dokonać jego porównania z

Porotonem (nie Robena). Każdy materiał ma swoją specyfikę i jeśli ją

się uwzględnia to można go z powodzeniem stosować.

Cieszy mnie też, że nasze polskie pustaki okazały się nie gorsze a

może nawet lepsze od niemieckich. To tyle w tym temacie.

Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w dyskusji.

Tak miło się z tobą rozmawia więc pozwolę sobie jeszcze troszke popolemizować...

Nie na wiele się zda specjalistyczny kołek jak trafisz w przegrodę.

Wiem coś o tym bo aktualnie mieszkam w mieszkaniu z pustaków

ceramicznych. Co do BK to po pierwsze nie rozumiem dlaczego

chciałbyś go wykluczyć a po drugie nie brałem go w ogóle pod uwagę.

Włąśnie po to się takie stosuje, że jak się trafi na przegrodę to ich z niej nie wyrwiesz. One się tak pięknie rozszerzają właśnie w pustakach i wyrwać je to już sztuka. BK podałem jako przykład materiału gdzie powinno się stosować inne kołki.

No wiesz, jak materiał nośny jest słaby to zmniejszanie jego przekroju

prowadzi do niebezpiecznego ograniczenia nośności ściany a pamiętaj, że ja buduję ścianę 3W i nie mogę zastosować Porothermu 25 tylko musiałbym użyć 18 z uwagi na wynikową grubość ściany.

Ja mam 3W właśnie z PH, do tego jak wielkie chcesz robić te bruzdy, jak gęsto? Myślę, że tu Twoje obawy są mocno przesadzone.

I to by było na tyle.

Pozdrawiam

Elewacja będzie tynkowana, warstwa zewnętrzna jest z PH. Miała być 8, ale z braku jest 11,5.

W środku mam wełnę z welonem co podobno ogranicza wchłanianie wody.

Jako ciekawostkę powiem Ci, że jeśli miałbym jeszcze raz wybrać materiał to też bym budował z SILKI. Nie wiem czemu - to takie subiektywne odczucie. Jednak na pewno elektryk i hydraulik nie byliby z tego wyboru zadowoleni.

Klaus co do Twojego podstawowego zapytania to sprawa jest raczej wg mnie prosta wytłumaczę na przykładzie

po pierwsze primo czekolady)

Kupuje się po cenie złomu uzytkowego linie produkcyjną, którą np. bardzo znana firma cukiernicza musiałaby w Szwajcarii utylizować za ciężkie CHF (łoż Q... q... [te dwa q to qqłka :lol: ]), przywozi do Polski jako złom użytkowy, skręca się za pomocą magicznej różdżki (która zamienia złom użytkowy w pełnosprawny park maszynowy) zmienia nieco recepturę i mamy nastojaszczą czekoladę o technologii dajmu na to lat 80.

po drugie primo proszek do prania, lub w pastylkach do mycia)

bieżemy złom jak powyżej, jeno, że z innej branży, czarujemy i wychodzi markowa chemia do użytku domowego, którego skuteczność musi być reklamowana przez czysto aryjski instytut (to dlatego, żeby untermensche po pierwsze nie występowały na reklamie aryjskich produktów, po drugie, żeby jeszcze płacili za aryjskie reklamy, po trzecie, żeby aryjczycy mieli zajęcie [ takie kasowe, ale nie do końca męczące]) bo z resztek słowiańskiej prasy (której niewiele się zostało między Odrą, a Bugiem bo się wszysto jakoś tak NowoPrusacko kojarzy) można było się doczytać, że skuteczność tych produktów odbiega od tych spotykanych na zachód od Odry o bagatela 20-30%, a w którą stronę to sobie sam musisz określić.

Dlatego zgaduj zgadula dlaczego polski murarz, tynkarz, hydraulik po powiedzmy 2 sezonach praktyki na materiałach robionych za pomocą hasła Matryca Reaktywacja (nie mylić z produktem filmowym dwóch braci i to nie tych co kradli Księżyc) z palcem bądź paluszkiem w wybranym otworze radzą sobie jako tani, dobrzy fachowcy w Unii, jak tam cegły odchyłow nie mają, zaprawy same się lepią, a rury no po prostu proste som.

Ty kroyena, ty to jesteś chyba erotoman gawędziarz. Jak jest w

polskich cegielniach to przyznaję się, że nie wiem. Ale z przemysłem

różnych branż mam do czynienia na co dzień. I gwarantuję ci, że

żadnych przechodzonych parków maszynowych nie spotkałem. Z prostej

przyczyny. Kupić złom za granica i się z nim męczyć to nie jest żaden

biznes. Bo koszty serwisowania tego są niebotyczne i nie ma w tym żadnego

zysku zwłaszcza jak konkurencja na karku Ci siedzi i trzeba produkować

szybko, tanio i dobrze. Co więcej polskie zakłady przemysłowe

w wielu przypadkach mają daleko nowocześniejszy sprzęt bo go niedawno

kupiły.

A co do meritum sprawy to wybacz ale chyba nie zwróciłeś uwagi bo wg.

mnie, test wykazał raczej wyższość pustaków polskich nad niemieckimi.

No ja nie wiem, a jak przy kuciu ci SILKA popęka? Może się zawalić :wink: , w PH tylko wydłupujesz jeden kanał pionowy i nasz bruzdę jak się patrzy :D

Ha, ha.... wydłupujesz. Pod warunkiem, że ci dłuto do środka nie wpadnie.

No panowie i panie,

Obecnie jest tylko Silka E z kanałami na przewody elektryczne. Tylko ekipa, która będzie budować nie może o tym zapomnieć. Na Silce są specjalne znaczki (kreski) biegnące wzdłuż otworów w Silce. A przy bruzdkach do wody, kanalizy, ogrzewania - to są specjalne narzędzia do ich wycinania, więc nie wiem gdzie tu jakiś problem.

Pozdrawiam

TadekL

Klaus - przesadzasz z tym wpadaniem. Szkoda, że nie napisałeś tego wątku wcześniej - zaprosiłbym cię na bruzdowanie - taka zabawa zastąpiła by Ci wszystkie testy.

TadekL - z dziennika wynika, że jesteś na etapie wieńców. Na etapie instalacji znajdź za rozsądne pieniądze takich fachowzów z bruzdownicami. Mój elektryk był bez bruzdownicy i ręczę że nie znajdziesz żadnego który położy ca 2,5 km kabli za 1200 zł. Co do hydraulika to nie wiem czy istnieją tak duże bruzdownice, a jeśli tak to ile kosztują :roll: . Janały w SILCE E są. Ale w kilku przypadkach o jakich czytałem na forum to te kanały to czysta teoria. Założenie jest faktycznie ok, ale ... no właśnie czy jest tu ktoś kto ma z tym pozytywne doświadczenia? Pytam całkiem poważnie - może nasze ekipy w końcu dorosną do tak precyzyjnych technologii :roll: .

Pozdrawiam

Ha, ha.... wydłupujesz. Pod warunkiem, że ci dłuto do środka nie wpadnie.

Tak nawrócę, bo mi się pewna śmieszna sytuacja przypomniała.

było to tak koło sierpnia (tak mi się wydaje), na pewno na etapie kominów. Moi dzielni murarze postanowili isę wprawiać najpierw na wentylacyjnych (systemowe). Śledziłem zaawansowanie prac i znałem każdą spoinę, aż tu nagle patrzę (po kilkugopdzinnej nieobecności), że u podstawy jednego kanału jest lekko wyłupany pustak. No no - myślę sobie czyżby coś pękało :o . W końcu niewytrzymałem i pytam ich co się stało, a oni nieśmiało "bo nam do środka szpachelka wpadła i chcieliśmy ją jakoś wyciągnąć" - byli już za stropem :wink: .

I to by było na tyle jeśli chodzi o wpadanie do środka.

Pozdrawiam

rafałek - No nie wiem, może u Ciebie znajdziesz elektryka, który położy, lub położył Ci ca 2,5 km kabla za 1200 zł (to ile ty masz punktów typu, gniazdko, wyłacznik, kinkiet, oświetlenie górne? - 60 w całym domu? - bo takie są ceny 20-30 zł od punktu, a chyba nie od km położonego kabla. A tak przy okazji mój wykonawca będzie robił instalację, elektryczną, antenową, komputerową, alarmową i istalację do sterowania roletami.

Mam pytanie do Ciebie i prośbę. Czy robiłeś te elementy jednym wykonawcą, czy kilkoma i czy możesz podzielić się informacją ile Cię to kosztowało (robocizna + materiał)?

Jak już będą robione instalacje to dam Wam znać jak się pracuje na silce i na ile sprawdzają się te kanały elektryczne w silce E, czy jak piszsz to tylko czysta teoria, czy może jednak praktyka. My na etapie murowania pilnowaliśmy, aby była to praktyka. Skonfrontujemy to już niebawem zakładając instalacje.

Pozdrawiam

TadekL

rafałek - No nie wiem, może u Ciebie znajdziesz elektryka, który położy, lub położył Ci ca 2,5 km kabla za 1200 zł (to ile ty masz punktów typu, gniazdko, wyłacznik, kinkiet, oświetlenie górne? - 60 w całym domu? - bo takie są ceny 20-30 zł od punktu, a chyba nie od km położonego kabla. A tak przy okazji mój wykonawca będzie robił instalację, elektryczną, antenową, komputerową, alarmową i istalację do sterowania roletami.

Mam pytanie do Ciebie i prośbę. Czy robiłeś te elementy jednym wykonawcą, czy kilkoma i czy możesz podzielić się informacją ile Cię to kosztowało (robocizna + materiał)?

1. Cena materiałów (nie liczę oczywiście białego montarzu) - kable, 2 tablice, eski, różnicówki itp, itd wyszło ca 4600 zł

2. Elektryk położył: instalację elektryczną (dom, garaż, taras i kilka na murze na zewnątrz), WLZ, sieć LAN (9 punktów i skrzynka na krosownicę i co mi tam jeszcze do głowy przyjdzie), rozprowadził telefon (wszystkie pokoje plus kilka dodatkowych punktów), rozprowadził TV (wszystkie pokoje plus kilka dodatkowych punktów), doprowadził telefon do granicy działki, instalacja domofonowa (przygotowana na VIDEODOMOFON (2 warianty - koncentryk i skrętka), zasilanie napędu przyszłej bramy, przygotowanie do wyprowadzenia instalacji na ogród. Nie zrobił jedynie alarmu.

3. Cała jego robota to ca 230 pubktów plus 2 tablice (duża w garażu i mała na poddaszu)

Wszystko bez FV, dodatkowo trzeba było zapłącić za pomiarówkę (ok 200 zł nie pamiętam dokładnie, ale to było coś koło tego).