Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wienerberger Poroton i Poroterm

Recommended Posts

A tak przy okazji. Rozumiem, że wiesz co to jest ISO i CE i jak top się ma

do przedmiotu sprawy?

napisz jaki dokładnie poroton testowałeś (typ, producent, klasa wytrzymałości, gęstość, parametry cieplne) i dlaczego wziąłeś do testów pęknięty pustak (producent nie sprzedaje uszkodzonych pustaków a jeżeli takie kupiłeś to Twój problem)

mogłeś potrzymać poroton z tydzień w wiadrze z wodą to Twoje wyniki byłyby jeszcze bardziej korzystne do polskiego porothermu :lol:

napisz jakiś konkretny argument potwierdzający Twoją tezę, że polski porotherm jest lepszy a nie co było jak stuknąłeś młotkiem w uszkodzony pustak

PS

ostateczna decyzja o zakupie na ściany zewn. uniporu 24cm o lambda 0,12 jest podyktowana niższą ceną i głównie tym, że już przy 10 cm izolacji U dla ściany 24 cm wyniesie ok 0,222 W/m2K co przy tej grubości ściany jest bardzo dobrym wynikiem (nie uwzględniam w wyliczeniach ew. mostków termicznych)

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ISO nie ma nic do jakości towarów, CE tak, ale warto zauważyć że wychodząca z użycia stopniowo norma jakości B była często bardziej rygorystyczna niż CE

z tego co pamiętam to Klaus pisał o zaletach i wadach i porotonu i porothermu a zdecydował się na coś zupełnie inny materiał, więc nie wiem skąd ten jad..

my zaakceptowaliśmy poroton 24, ale zwiększymy grubość wełny z 12 cm na 15ście

(a tak przy okazji Klaus: masz gdzieś na sieci zdjęcia Twojej Emanueli? :roll: )

z tego co pamiętam to Klaus pisał o zaletach i wadach i porotonu i porothermu a zdecydował się na coś zupełnie inny materiał, więc nie wiem skąd ten jad..

wszystko ok tylko po co wprowadza ludzi w błąd, którzy czasem czytają to forum

ręce opadaję jak ktoś bierze uszkodzony pustak do testów i jeszcze się upiera, że ma rację

ISO może nie ma bezpośredniego wpływu na jakość materiału ale pośrednio jak najbardziej

dla przykładu ISO określa procedury dot. np kontroli jakości i nie są one wykonywane jak i kiedy popadnie

jak zaczynałem pracę w firmie ponad 10 lat temu to zaczęli wprowadzać u nas ISO 9001

w naszych zakładach produkcyjnych po wprowadzeniu procedur też nie jest tak samo jak przed (np każda reklamacja uruchamia cały proces weryfikacyjny)

wg mnie to ma jakieś znaczenie

ja już wybrałem więc żegnam i życzę udanych decyzji