Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na gruncie

Gość

Recommended Posts

U mnie natomiast ekipa dała ciała i nie obniżyli o 1 bloczek fundamentowy fundamentów garażu. poziom podłogi garażu jest niżej niż poziom podłogi pomieszczeń. WIęc po wylaniu chudziaka, położę na nim papę, wywinę na ściany i połączę z izolacją poziomą ścian konstrukcyjnych garażu. Różnica wysokości będzie około 12 cm (podobnie jak u Ciebie), ale innej możliwości nie ma. Na to pójdzie folia, styropian, folia i zdylatowany jastrych.

Co do dysperbitu. Jeśli Ci został po smarowaniu fundamentów, to go zużyj tak jak mówią majstry. Jeśli masz go kupować ekstra - daj spokój, przecież papy nie przyklejasz dysperbitem ;-)

pozdrawiam

Gerion

Folii z papą nie połączysz, ponieważ podczas przygrzewania papy spalisz folię, chyba że połączysz to jakimś lepikiem na zimno. Nie trzeba smarować posadzki w sumie niczym, ponieważ nawet jak papy nie przykleisz do podłoża, to i tak bedzie docisnieta jastrychem. Smarowanie ma na celu poprawienie przyczepnosci betonu i związanie luźnych resztek (raczej chodzi o kurz niż o gruz :D ). Nie musi być do tego dysperbit, może byc Abizol (lub Dekadizol) R.

pzdrw

moi drodzy

od kilku tygodni przeglądam forum i widząc dziesiątki opisów podłóg na gruncie zaczynam się martwić, czy przypadkiem mój majster nie przedobrzył. Wykonując beton na budowie, pierwszą warstwę na zagęszczonym żwirze zrobił z normalnego betonu (nie pamiętam dokładnie B12 czy B15), tymczasem wszyscy (jak czytam) robią to z chudego betonu tj. chyba do B7,5). W moim projekcie jest opis tej warstwy: "podkład betonowy" bez określenia jaki?!

Czy w tym jednym przypadku, np. z racji naprężeń lub właściwości izolacyjnych, zwykły beton nie jest gorszy od chudego ?

(przy okazji błagam, powstrzymujcie się od używania słowa chudziak - brrrr... Mimo, że jestem człowiekiem po 40-ce i z racji wykształcenia i kiedyś wykonywanego zawodu wiele razy miałem do czynienia lub słyszałem i czytałem o chudym betonie, dopiero w sierpniu tego roku - na forum - poznałem to dziwaczne określenie.

Jeśli ktoś, kiedyś otworzy sondę nt. nowomowa w budownictwie, nie wyobrażam sobie by tego chudziaka coś przebiło, ale znając niewyczerpane zdolności twórcze rodaków, chyba jednak się mylę.

tomasz

Nie trzeba smarować posadzki w sumie niczym, ponieważ nawet jak papy nie przykleisz do podłoża, to i tak bedzie docisnieta jastrychem. Smarowanie ma na celu poprawienie przyczepnosci betonu i związanie luźnych resztek (raczej chodzi o kurz niż o gruz :D ). Nie musi być do tego dysperbit, może byc Abizol (lub Dekadizol) R.

pzdrw

realia sa takie ze jak nie bedziesz patrzyl na rece to nie posmaruja. U mnie niby smarowali - a zuzyli niecale 1/2 wiaderka :cry: na 30mkw

Teraz sie zastanawiam czy czasem czyms nie przesmarowac posadzki (tak na wszelki wypadek - troche wilgotny teren..)

Ale czy plytki beda sie tego trzymac???? :o

U mnie w sumie posmarowali. A ponieważ na fundamencie miałem folię fundamentową a oni kleili palnikiem papę to przed robotą obciachali wystające skrawki zanim się zorientowałem. I tak by się spaliło.

A ponieważ na to pójdzie jeszcze folia to zrobili tą papę na równo bez wywijania. zastanawiam się czy uszczelniać między papą a podniesioną o jakieś 10 cm folią (jej resztkami) jakimś dysperbitem, czy dać spokój i zdać się na folię.

musze spojrzec jaksie nazywa-

tzn chce wierzchni beton posmarowac czyms przeciwwilgociowym - jak by to co zrobili fachowcy bylo sknocone- tak na wszelki wypadek dodatkowa izolacja

a na to maja isc plytki i pytanko czy klej chwyci taki pomalowany beton??

Stary, a po co Ty chcesz kłaść płytki na chudy beton? A gdzie styropian, gdzie folia i gdzie właściwy jastrych? Może Ci właśnie o jastrych chodzi, bo ja się pogubiłem?

I pierwsze słyszę, żeby jastrych (4-6 cm betonu, nawierzchnia "posadzki") czymkolwiek smarować. Fuj, se wyobraź, że masz pod tym podłogówkę a nad tym deski ;-) Gazmaski włóż.

pozdrawiam

Gerion