Gerion 06.09.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 U mnie natomiast ekipa dała ciała i nie obniżyli o 1 bloczek fundamentowy fundamentów garażu. poziom podłogi garażu jest niżej niż poziom podłogi pomieszczeń. WIęc po wylaniu chudziaka, położę na nim papę, wywinę na ściany i połączę z izolacją poziomą ścian konstrukcyjnych garażu. Różnica wysokości będzie około 12 cm (podobnie jak u Ciebie), ale innej możliwości nie ma. Na to pójdzie folia, styropian, folia i zdylatowany jastrych. Co do dysperbitu. Jeśli Ci został po smarowaniu fundamentów, to go zużyj tak jak mówią majstry. Jeśli masz go kupować ekstra - daj spokój, przecież papy nie przyklejasz dysperbitem pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wronka 07.09.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 siedze i czytam o wylewkach i nigdzie nie moge znalezc waznej dla mnie informacji. Czy jesli scianki fudndamentowe izolowane byly folia czy na izolacje podlogi na gruncie mozna dac pape? I jak to ze soba laczyc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 07.09.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Folii z papą nie połączysz, ponieważ podczas przygrzewania papy spalisz folię, chyba że połączysz to jakimś lepikiem na zimno. Nie trzeba smarować posadzki w sumie niczym, ponieważ nawet jak papy nie przykleisz do podłoża, to i tak bedzie docisnieta jastrychem. Smarowanie ma na celu poprawienie przyczepnosci betonu i związanie luźnych resztek (raczej chodzi o kurz niż o gruz ). Nie musi być do tego dysperbit, może byc Abizol (lub Dekadizol) R. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 07.09.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 moi drodzy od kilku tygodni przeglądam forum i widząc dziesiątki opisów podłóg na gruncie zaczynam się martwić, czy przypadkiem mój majster nie przedobrzył. Wykonując beton na budowie, pierwszą warstwę na zagęszczonym żwirze zrobił z normalnego betonu (nie pamiętam dokładnie B12 czy B15), tymczasem wszyscy (jak czytam) robią to z chudego betonu tj. chyba do B7,5). W moim projekcie jest opis tej warstwy: "podkład betonowy" bez określenia jaki?!Czy w tym jednym przypadku, np. z racji naprężeń lub właściwości izolacyjnych, zwykły beton nie jest gorszy od chudego ? (przy okazji błagam, powstrzymujcie się od używania słowa chudziak - brrrr... Mimo, że jestem człowiekiem po 40-ce i z racji wykształcenia i kiedyś wykonywanego zawodu wiele razy miałem do czynienia lub słyszałem i czytałem o chudym betonie, dopiero w sierpniu tego roku - na forum - poznałem to dziwaczne określenie. Jeśli ktoś, kiedyś otworzy sondę nt. nowomowa w budownictwie, nie wyobrażam sobie by tego chudziaka coś przebiło, ale znając niewyczerpane zdolności twórcze rodaków, chyba jednak się mylę. tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 07.09.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Nie trzeba smarować posadzki w sumie niczym, ponieważ nawet jak papy nie przykleisz do podłoża, to i tak bedzie docisnieta jastrychem. Smarowanie ma na celu poprawienie przyczepnosci betonu i związanie luźnych resztek (raczej chodzi o kurz niż o gruz ). Nie musi być do tego dysperbit, może byc Abizol (lub Dekadizol) R. pzdrw realia sa takie ze jak nie bedziesz patrzyl na rece to nie posmaruja. U mnie niby smarowali - a zuzyli niecale 1/2 wiaderka na 30mkw Teraz sie zastanawiam czy czasem czyms nie przesmarowac posadzki (tak na wszelki wypadek - troche wilgotny teren..) Ale czy plytki beda sie tego trzymac???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 07.09.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 A czego zużyli 1/2 wiaderka, bo jeżeli abizolu R, to wcale nie jest mało.Zakładam, że chodzi ci o 20 ltr.Ale czy plytki beda sie tego trzymac? Jakie płytki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 07.09.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 musze spojrzec jaksie nazywa- tzn chce wierzchni beton posmarowac czyms przeciwwilgociowym - jak by to co zrobili fachowcy bylo sknocone- tak na wszelki wypadek dodatkowa izolacjaa na to maja isc plytki i pytanko czy klej chwyci taki pomalowany beton?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 07.09.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 U mnie w sumie posmarowali. A ponieważ na fundamencie miałem folię fundamentową a oni kleili palnikiem papę to przed robotą obciachali wystające skrawki zanim się zorientowałem. I tak by się spaliło. A ponieważ na to pójdzie jeszcze folia to zrobili tą papę na równo bez wywijania. zastanawiam się czy uszczelniać między papą a podniesioną o jakieś 10 cm folią (jej resztkami) jakimś dysperbitem, czy dać spokój i zdać się na folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 08.09.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 musze spojrzec jaksie nazywa- tzn chce wierzchni beton posmarowac czyms przeciwwilgociowym - jak by to co zrobili fachowcy bylo sknocone- tak na wszelki wypadek dodatkowa izolacja a na to maja isc plytki i pytanko czy klej chwyci taki pomalowany beton?? Stary, a po co Ty chcesz kłaść płytki na chudy beton? A gdzie styropian, gdzie folia i gdzie właściwy jastrych? Może Ci właśnie o jastrych chodzi, bo ja się pogubiłem? I pierwsze słyszę, żeby jastrych (4-6 cm betonu, nawierzchnia "posadzki") czymkolwiek smarować. Fuj, se wyobraź, że masz pod tym podłogówkę a nad tym deski Gazmaski włóż. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts