Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toyota czy Peugeot

Hydraulik

Recommended Posts

Co wybrać o dziw okazało się że z tym samym wyposażeniem Toyota jest trochę tańsza od Peugeota może wypowiedzą się znawcy i użytkownicy

TOYOTA COROLLA WAGON

http://www.mot.sk/Obrazke/Automobily/Toyota/Toyota_Corolla_Wagon_1.jpg

i PEUGEOT 307 COMBI

http://www.toscar.cz/img/car_peugeot_307_big.jpg

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja co prawda nie jestem użytkownikiem, ale mamy trzy służbowe 307-tki w firmie. Wszystkie miały większe albo mniejsze usterki: zepsute hamulce, zepsuta stacyjka, wymieniany fotel kierowcy, zesputa klimatyzacja. Wszystkie były kupowane w kwietnu zeszłego roku. Nie wiem czy to taki pech czy te samochody są tak bardzo awaryjne. Ja bym 307-tki nie kupiła mimo jego fajnego wyglądu.

Mój śwagier kupił full opcję Peugeota 307 (wersja SW Premium, 2,0 HDI 110 ps, szklany dach i inne bajery... :-?

Na początek padł zespół FAP (taki dozownik specjalnego płynu dodawanego do paliwa, aby samochód miał czystsze spaliny).

Później serwis wymienił koło zamachowe, bo się wykrzywiło (?!).

Potem wymienili przełącznik zespolony kolumny kierownicy.

Ale to są pierdoły. Prawdziwe problemy zaczęły się zimą. Samochód przestał zapalać :(. Najpierw zapalał za entym razem. Asistance odholowywało samochód do serwisu kilka razy. Pierwsza diagnoza serwisu - złe paliwo (śwagier tankował się na BP :o potem zmieniłna Shel-a, ale to samo ). Oczyścili układ paliwowy, ale to na nic, dalej było źle. Potem jeszcze sprawdzali świece żarowe i moduł od ich sterowania. Dalej nic. Śwagier w desperacji, jak samochód nie chciał zapalić, ruszał wtyczkami i rurkami na silniku. O dziwo po ruchach rurek i wtyczek wokół filtra paliwa samochód czasem zapalał. Serwis wymienił obudowę filtra paliwa, bo rzekomo doszukał się mikropęknięcia ( :o pewnie go pod mikroskopem oglądali...). Dalej źle. Czasem zapalał, czasem nie.

Któregoś dnia jedziemy sobie, aż tu nagle w czasie jazdy silnik zgasł i już nie zapalił :evil:. Asistance > serwis. Po kilku dniach diagnozowania serwis stwierdził awarię wysokociśnieniowej pompy paliwa. Wymontowali pompę i wysłali do Bosch-a, bo to ich produkcji. Serwis Boscha stwierdził, że w pompie rozpuściły się jakieś gumki i że normalnie to nie ma prawa się zdarzyć... Naprawa pompy kosztowała parę stów. Serwis zamontował pompę, a samochód dalej nie pali za pierwszym razem :evil:

Kolejne kilka dni diagnostyki i... stwierdzili uszkodzony jeden wtryskiwacz paliwa (1400 zł ! ! !). Wymienili i... na razie jest ciepło, więc jest dobrze, ale aż strach pomyśleć, co będzie zimą.

Samochód za 85 000 zł !!! :evil:

W międzyczasie sporo czytaliśmy forum Peugeot-a i... włos się jeży na głowie!

Wnioski wyciągnij sam...

Wybralabym Peugota,jezdzilam samochodem tej marki kilka lat i nie mialam zadnych powaznych usterek,zmienilam go na Forda bo peugocik juz sie zestarzal{i to byl jedyny minus} :wink:

Ale tamte Peugeoty nie były tak skomplikowane i naszpikowanie niedoskonałą elektroniką...

Mój szwagier też myślał, że to dobre samochody...

Ja go namawiałem na Peugeota, bo kiedyś pracowałem dla tej firmy i mam sporo kolegów w Peugeot Polska. Jeden z nich dużo nam pomógł przy tych problemach, bo samochód już jest po gwarancji ( :evil: ), ale część usterek Peugeot naprawił w ramach gwarancji.

Corolle też nie są bezawaryjne...

Ja jeżdżę samochodem niemieckim z klasy o oczko wyżej ,no i co z tego?

Pierwszy raz zameldowałem się w serwisie po 500 (pięciuset) km przebiegu,drugi niewiele później.

Wybrałbym model dłużej produkowany-większa szansa,że wyeliminowali większość wad.

Odkad elektronika zdominowala sterowanie praca silnika,nie ma niepsujacych sie samochodow.Toyota zdobyla opinie bezawaryjnej mniej wiecej w tym samym czasie,co mercedes,golf,audi.Byly to lata '80.Zobacz co teraz sie dzieje.Nie ma marki,ktora nie wracalaby do serwisu na naprawy gwarancyjne.Kieruj sie swoim gustem,nie obiegowa opinia.Dla mnie ladniej wyglada peugeot.

Corolle też nie są bezawaryjne...

ostatnio oglądałem program i tam sugerowano iż Toyota jest nieuczciwa w odnotowaniu drobnych awarii w ich samochodach, pewne naprawy są nigdzie nie notowane. Stąd tak wysokie miejsca w statystykach awaryjności. Jak czytam różne pisemka motoryzacyjne, lub klikam na forach moto, to sporo użytkowników jest zawiedzionych corollą, piszą skargi to Toyota Polska, gdyż kupili ją właśnie dla bezawaryjnosci.

Ja bym wybrał dynamiczniejsze auto

Przerabiałem te wszystkie ,,Mesie,, ,,Audiki,, ,,Golfiki,, ,,Fiaty,, ,,Fordy,, i ,,Francuzy,, jakieś zdanie sobie wyrobiłem i .....mogę Ci podpowiedzieć że albo VW i jego rodzina ( Skoda,Audi,Seat ) albo japońskie Toyota,Nissan,Mazda ( Hondę odradzam ) To są moje doświadczenia i wyłącznie moje zdanie.

Przerabiałem te wszystkie ,,Mesie,, ,,Audiki,, ,,Golfiki,, ,,Fiaty,, ,,Fordy,, i ,,Francuzy,, jakieś zdanie sobie wyrobiłem i .....mogę Ci podpowiedzieć że albo VW i jego rodzina ( Skoda,Audi,Seat ) albo japońskie Toyota,Nissan,Mazda ( Hondę odradzam ) To są moje doświadczenia i wyłącznie moje zdanie.

Z tego co wymieniles to ja odradzilabym Seata,Mazde{powalaly mnie ceny czesci jezeli chodzi o mazde a jezeli chodzi o seata to sa to dla mnie troche samochody zabawki}za to honde jak najbardziej.

Na dzień dzisiejszy wszystko przemawia za tym że będzie to raczej Toyota Jest bardziej wypasiona za te same pieniądze no i trakcie trwania gwarancji gaz można sobie założyć

I w ten sposób doszliśmy do drugiego pytania benzyna czy disel

Nie zależy mi na dynamicznym samochodzie szukam samochodu rodzinnego może być rodzinny i dynamiczny ;)

Z tego co wymieniles to ja odradzilabym Seata,Mazde{powalaly mnie ceny czesci jezeli chodzi o mazde a jezeli chodzi o seata to sa to dla mnie troche samochody zabawki}za to honde jak najbardziej.

mam zbliżone spostrzeżenia, mazda jest "droga", tania w zakupie jako używana, a potem awaryjność jest wysoka, a części w cenach kosmicznych

niezły ile trzeba do diesla dopłacić, bo pamietaj że gaz na sekwencji wynosi około 4tyś zł