Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryk, zbrojenie tablicy, po ile za pole

Carrrlos

Recommended Posts

no własnie jestem po pierwszym etapie z elektrykiem,

punkt po 38 zł robota i aprobowany przezemnie materiał, punkt zdefiniowalismy jako włącznik plus odbiornik,

teraz czeka mnie zbrojenie tablicy, elektryk krzyknął 45 zł za pole (w cenie materiał) czyli np. obwód jednofazowy wychodzi 45 zł, siła 3x45, różnicówka też chyba zajmuje 3 pola,

czy to dużo (45 zł) mam 11 obwodów w tym 2 siłowe

• 3 weeks później...

Spokojnie, na drugi raz spytaj elektryka ile bierze za poszczególne etapy przed robotą.

Ja miałem rodzielnię w cenie, jak napisałem.

Ile wychodzi u Ciebie za punkt po odjęciu materiału (tzn. sama robocizna za punkt)?

P.S. Zrobienie rozdzielni to u mnie było góra 1 dzień roboty. Jeśli mogę coś doradzić to nie oszczędzaj na dzwiczkach (ja mam podtynkową) - mam Legranda, ale troche badziewne wg mnie, plastikowe i nie za dobrze się otwierają.

witam:)

Czytam te pełne często żalu posty na temat elektryka. Kiedy wreszcie Polak zmądrzeje przed szkodą??

Dlaczego nie podpiszecie umowy z zakresem prac?? O ile potem życie jest prostsze.

Oczywiście masz rację. Osobiście umawiam się na konkretną cenę za pewną całość prac np. za instalację elektryczną, chć w tym wypadku była osobna cena za instalację i osobna za skrzynkę. Ocena kosztów instalacji elektrycznej od ilości tzw. punktów jest zwodna ponieważ zależy ona m.in. także od sposobu położenia instalcji ilości obwodów itp.

Witam

Po ilości tylko obwodów trudno ocenić czy to dużo czy mało.

Czy elektryk liczy za pola zajmowane przez te 11 obwodów czy za wszystkie urządzenia zamontowane w rozdzielnicy a jeżeli to drugie to:

- ile jest różnicówek i jakich

- czy jest ochronnik przeciwprzepięciowy

- czy są lampki wskazujące obecność napięcia

- czy w cenie jest koszt obudowy rozdzielnicy

W sumie ile pól będzie w rozdzielnicy?