Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS101 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

APS 101 to też mój faworyt - rozważam jeszcze APS 100.

Mam wąską działkę 19 m i dlatego muszę zrobić ciemny garaż, zlikwidować wykusz w kuchni i jeszcze zwęzić budynek o 88 cm:(, albo poszerzyć garaż w APS 100.

W APS 101 zmienię trochę dach, przeniosę kibelek w inne miejsce. Na piętrze zlikwiduję pomieszczenie przy łazience, strych przerobię na pokój dla gości.

APS 101 to pierwszy projekt ktory nie potrzebuje zadnych zmian.

Własciwie byłam juz zdecydowana na "adelke" z Archipelagu ale za duzo musiałabym kombinować.

101 ma to czego szukałam....podwójny garaż, dwie łazienki na piętrze, sypialnie od frontu.

Jedyna zmiana jaka będzie to przesunięcie na górze małej łazienki na strych zwiększając tym sypialnie...ale to będzie bardzo kosmetyczna zmiana:)

Ogólnie domek jest śliczny:)

Witam,

jestem w trakcie budowy APS101 - w sierpniu mam nadzieje sie wprowadzic.

W projekcie zmieniłem układ wejscia do garazu z domu - wejscie przez kotłownie (schody lustrzane odbicie) , zrezygnowałem z górnej mniejszej łazienki - jest duza garderoba. Dolna łazienke powieszkyłem o wnękę prysznicowa kosztem przedsionka.

Warto rozwazyc poszerzenie garazu ( ten w projekcie moze byc troche waski na dwa samochody) oraz zwrócic uwage na układ wiezby w pokoju na pólpietrze ( to bedzie pokój sportowy). Wg projektu słupy podporowe wypdaja na srodku pomieszcenia co znacznie zmniejsza jego ustawnosc. Ja te słupy (dwa srodkowe) przesunałem pod sciany. W pokoju sportowym dałem jedno okno połaciowe.

W projekcie jest bład - zle podana jest wysokosc scianki kolankowej na wjazdem do garazu.

Gdzies wczesniej na forum czytałem o innych drobnych błedach.

Generalnie jestem zadowolony z tego co "urosło" na podstawie tego projektu.

pozdr

pb

Planuje budowe w lipcu-sierpniu a budować będziemy w Łodzi.

Co do kosztów realzacji tego projektu to pracownia Achi Projekt podała że stan surowy otwart moze wyniesc 140 tys a zamkniety 260 tys ale nie wiem jak to sie ma to rzeczywistości...

Jeśli ktoś mógłby podac przyblizony kosztorys to byłabym wdzięczna:)

No i chetnie obejrzałabym zdjęcia z budowy:)

Pozdrawiam wszystkich

Witam,

Maggy3 - w takim razie bedziemy sasiadami ja buduje w Zalasewie, przy Średzkiej :D

metea - tym pokojem jest dla mnie strych który z powodzeniem można wykorzystaywac jako normalne użytkowe pomieszczenie

Jezeli chodzi o koszty to podane przez Ciebie kwoty sa realne. Mysle ze mozna troche taniej. Wszystko zalezy od uzytych materiałów i wyboru ekip.

Mam sporo fotek tak wiec podajcie adresy to przesle

pozdr

pb

Witam,

też przymierzam się do przeprowadzki do naszego APS101 w te wakacje, ale być może ten termin się trochę przeciągnie. Garaż mamy poszerzony o 60 cm, przy sypialni zlikwidowana mała łazienka, poza tym bez innych większych zmian

Na dzień dzisiejszy mamy nstp. stan:

fundament i stropy lane z gruszki, ściany zewn. i wew. nośne Ytong 40 i 24cm, ściany działowe Belix 12cm, chudziak, wylewka finisz z mixokreta, tynki gipsowe z agregatu, poddasze ocieplone, z przygotowanym stelażem GK, ale jeszcze bez płyty GK, dachówka ceramiczna, rynny PCV, kominy murowane, okna PCV kolor 2-str., drzwi wejściowe dąb, brama garażowa Krispol, rozprowadzona kanalizacja i woda, instal. alarmowa i elektryczna, szambo 12 m3 wszelka dokumentacja do tego wszystkiego itd itd, nie liczę kosztów przyłączy - da się to zrobić za ok. 220 tys :roll:

Do zrobienia pozostaje nam jeszcze m.in. inst.gazowa, ogrzewanie, GK, malowanie, parkiety, glazura, terakota, kominek, kpl. łazienki, tynki zewn., zagospodarowanie otoczenia, osprzęt elektr., kpl. ogrodzenie, tak więc finisz prawdopodobnie na koniec wakacji. Już nie możemy się doczekać :D

Aha, i nasz projekt nie przestał się nam podobać, co jest chyba ważne :)

Nie rezygnujcie z wykuszy i balkonów, bo całość straci swój urok.

pozdrawiam

Tomek

• 2 weeks później...

W koncu widze ze nie tylko ja buduje APS 101 a juz myslalem ze nikomu innemu sie nie podoba. Wczesniej gdy pytalem czy ktos go buduje nie bylo rzadnego odzewu a tu prosze.

Budowe zaczalem 16 maja wiec dopiero fundamenty sa gotowe.

Ze zmian to rzeczywiscie nie mam zbyt wielu.

Garazu nie poszerzalem.

Drzwi do garazu przenioslem do wiatrolapu.

Lazienka na dole jest rowniez poszerzona troche kosztem wiatrolapu.

Lazienka u gory w sypialni zostala zlikwidowana, mala garderoba ma byc przeniesiona na druga strone pokoju.

No te slupy na strychu to rzeczywiscie sa tam nie potrzebne bede musial cos z nimi zrobic/przesunac.

Jesli macie zdjecia z realizacji chetnie zobacze jak to wyglada u Was.

Pozdrawiam.

ja równiez chętnie obejrzałabym zdjęcia:)

Podaje moj adres [email protected] prosze pokazcie co zbudowaliscie...

U mnie na razie nic nie stoi...czekam na kredyt i jak go dostanę to rusze z kopyta:)

Napiszcie czy faktycznie ten podwójny garaz jest tak wąski ze nie zmieszcza sie dwa auta... tak bardzo nie chce zadnych przeróbek ale jesli trzeba będzie to z cięzkim sercem zrobie to...:(

Pozdrawiam

Garaz poszerzyłem o 60 cm., równiez poszerzcie brame- ja o tym zapomniałem :(.

Uwazajcie są błedy w projekcie: ja kupiłem jeden z pierwszych w Polsce jesli nie pierwszy i geodeta wyłąpał błedy w projekcie- zgłaszałem do biura i mieli naniesc poprawki.

Polecam piwnice jest super- w upaly chłodek jak w lodówce :)

W kotłowni polecam zrobić spiżarkę. A kotłownię przenieśc do piwnicy -( komin deko w dół :))