Ula2 17.09.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Podbijam temat ile kosztuje Aps 101? W 300 tys. da się zamknąć? To fajny projekt i z pewnością ktoś już zbudował. Proszę, pozielcie się wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 18.09.2006 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 mysle ze nie powinienem przekroczyc 300 ty. nie wiem ile wynosi wg. Archiprojektu. wszystko zależy z czego budujesz. agamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula2 18.09.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Pracownia podaje 261 000 pod klucz, ale to bajka jakaś. W projekcie mury z Ytonga, a dach do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 18.09.2006 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 To raczej realne, mam ciany z Porothermu 30W*P, ocieplenie welna 14cm,tynk silikatowy, dachowka ceramiczna Syriusz, tynki tradycyjne, piwnice i poszerzony garaz wyjdzie deko drozejpozdrawiam agamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula2 19.09.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Agamon, napisz czy wyrównywałeś poziomy podłogi na dole - nie chcę tego stopnia. Czy w przedsionku udałoby się wykroić od strony garażu miejsce na małą garderobę- półki na buty, ubrania wierzchnie na wieszakach, tak zamiast szafy? Na jakiej wysokości zaczynają się skosy na podddaszu i czy są uciążliwe?Pozdrawiam, Ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 19.09.2006 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 nie wyrównywałem różnicy poziomów podogi salonu- dzis pewnie bym to zrobił.Wiatrołap jest doc spory wszystko jest OK.Skosy zaczynajš się ok. 90 cm. ale bede musiał sprawdzić . nie jest żle.tego nie ma się co czepiać.Polecam zmiany matey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annzap 20.09.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam wszystkich APS-owców. Ja też buduję APS 101 i jestem na etapie stawiania ścian na parterze. Agamon mam do Ciebie pytanie odnośnie strychu nad garażem. Mam w planach przerobienie go na pokój rekreacyjny ale z tego co zauważyłam w planach jest tam różnica poziomów pomiędzy stropem garażu a stropem tarasu o wysokości bodajże 70cm. Jak twoim zdaniem ma się to do zagospodarowania przestrzeni? Będzie z tym jakiś problem czy też może da się to jakoś wykorzystać? Za wszelkie uwagi z góry dziękuję. Ula2 Ja zlikwidowałam różnicę poziomu na parterze bo nie chciałam mieć schodów pomiędzy salonem a resztą domu. Jedynym minusem jest to, że w salonie i na tarasie masz sufit na wysokości 265cm. Mi osobiście to nie przeszkadza. Poprzez odwrócenie biegu schodów zrobiłam sobie roboczy wiatrołap w garażu ( no ale ja mam kotłownię i skład opału w piwnicy). Pozdrawiam. Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 20.09.2006 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Adaptacja strychu na pokój rekreacyjny jest jak najbardziej wskazana.Wychodzi super. Różnica podłogi nad tarasem nie przszkadza. proponuje dowietlić strych poprzez wstawienie okien w dachu od strony bramy garażowej i nie zniejszaj okna w lukarnie. jęli bym cos zmienił to spróbowac zlikwidować 4 stęple na strychu ( np. poprzez zastosowanie metalowej konstrukcji dwigara.- skonsultuj z architektem)pozdrawiamagamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annzap 20.09.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Dzięki serdeczne za rozwianie moich wątpliwości. A doświetlenie jak najbardziej. W planach mam okno połaciowe od frontu i mam ochotę dodać jeszcze jedno. Co do zmiany rozmiarów okien to absolutnie! Lubię jasne przestronne wnętrza i duże okna wręcz wskazane. Tak jak u Ciebie dodałam okno w salonie ze względów praktycznych jak i estetycznych. Trochę mnie martwią te słupy na strychu i mój architekt stwierdził, że są one niezbędne (może kawał lenia i mu się nie chciało baby uświadamiać o innych możliwościach), ale przy najbliższej sposobności zapytam go o te dźwigary jak sugerowałeś. Chociaż może z drugiej strony takie słupy mają też swój urok, przynajmniej jakieś urozmaicenie.Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie bramy garażowej. Jak w praktyce sprawuje się taka duża brama? Mój mąż ma pewne obawy odnośnie jej użytkowania. W planach jest na szerokość 450, ale z tego co pamiętam z twoich zmian adaptacyjnych, to poszerzyłeś bramę o 60cm, czyli pewnie skrzydło bramy jest jeszcze szersze. Uff! Mam nadzieję, że nie zanudzam ale jesteś jedyną osobą która ma dokładnie taki sam dom jaki ja buduję (Metea też, ale ona zrobiła tak wiele zmian, że to prawie inny dom). Pozdrawiam serdecznie. Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 20.09.2006 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 poszerzyłem garaż a nie drzwi garażowe. poprostu od strony praktycznej był za wšski na 2 samochody.( nie można było swobodnie otworzyć drzwi w 2 samochodach) dzis jesli mógbym to poszeryłbym go jeszcze trochę ( poszerzyłem o dostawienie jednej krokwi) i zrobiłbym go troche głębszego( mam megankę kombi ledwie się mieci).proponuje zrobić piwnice pod garażem z wycięciem w podłodze na kanał samochodowy. Piwnice wykorzytać na warsztat i rupieciarnię np. rowery , kosiarka w zimie. Żałuje ze tego nie zrobiłem.pozdrawiamagamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annzap 22.09.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Piwnica pod garażem była w planach na początku ale po przeanalizowaniu i przeliczeniu ile razy mąż w ciągu roku siedzi w kanale zrezygnowaliśmy z niej. Za to mamy piwnicę pod całym domem (ze względu że nie ma strychu a klamotów trochę się nazbierało). Nawet udało nam się zrobić dodatkową piwniczkę pod tarasem ( ja w miejscu tarasu mam ogród zimowy więc lany jest strop na poziomie parteru, a dodatkowo pan koparkowy zamachnoł się za bardzo łyżką i wyszedł głębszy wykop niż było w planach, więc wyszła piwniczka o wysokości ok 220)/ To tak przyszłościowo na winko własnej produkcji. Zdaję sobie sprawę, że garaż jest trochę maławy na dwa samochody ale po każdej zimie pod chmurką jedynym naszym mażeniem jest "garaż ciasny ale własny". O poszerzeniu garażu nie było nawet mowy ze względu na pewne ograniczenia. I tak cieszyłam się bardzo że znalazłam nieduży dom z garażem na dwa samochody. Muszę Ci się przyznać że wstawiłam sobie Twój domek jako tapetę w moim komputerze i codziennie go sobie oglądam i podziwiam. Jeszcze trochę i mój też będzie taki sam (mam nadzieję że się nie gniewasz?) Pozdrawiam. Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEK MOSKAL 28.10.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Jestem na etapie wyboru projektu. Podoba mi sie projekt APS 101. Czy buduje ktoś taki dom na dolny śląsku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEK MOSKAL 28.10.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Podoba mi się projekt APS 101. Jeśli ktoś realizuje ten projekt na dolnym sląsku prosze o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEK MOSKAL 01.11.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 CZY BUDOWAŁ KTOŚ APS 101[list=] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyryt 13.12.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Buduję coprawda Aps105. Scianki kolankowe z tej pracowni nie wymagają podnoszenia mają one okołe 100 cm ( w zależności z jakiego materiału budujesz, czy jest to silka ytong czy może porotherm). Domek jest OK. jedyne zastrzeżenie to bardzo małe WC na parterze oraz przy sypialni na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRedmer 18.12.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Witam czy jest ktoś lub znacie kogoś kto wybudował w zachodniopomorskim APS 101. proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 02.01.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Właściciele APS 101, podzielcie się proszę zdjęciami z realizacji Waszych apeesów. Zamierzam budować na wiosnę. Jak urządziliście salon?Jak sprawuje się poddasze? Czy podwyższaliście ścianę kolankową? A jakie macie elewacje? Ja własnie skończyłem budowę i wprowadziłem sie 3 tyg temu. Moge powiedzieć, że skończyłem bo urządzania podjazdów, ogrodu (na wiosnę br) oraz dokończenia instalacji żyrandoli i karniszy już nie zaliczam do budowy Dzis mogę powiedzieć, że nie żałuje wyboru właśnie tego projektu. Przy bardzo zwartej zabudowie i odpowiednim zmianom w projekcie uzyskałem ponad 180m.kw. powierzchni użytkowej. W projekcie podają jakieś 145, bo bez tzw strychu nad garażem. Tymczasem ten strych to piękny ponad 30m.kw pokój, zwany przez nas rekreacyjnym (słusznie już ktoś wcześniej przeznaczał go na salę spotową, ja tam będę miał stół do ping-ponga). Byłem tak pochłonięty budową, że nie miałem czasu na dyskusje na forach. Teraz za to mogę sie trochę pomąrdzyć Zmiany w projekcie nasuwają się intuicyjnie, zastosowałem wiele z tych wymienianych w poprzednich wiadomościach. Nie poszerzałem tylko garażu. Przydałby sie szerszy, ale 2 samochody pomieści. No i pamiętajmy, że taka zmiana to już istotniejsza zmiana w projekcie (chyba przeliczanie więźby dachowej) i dodatkowe koszty przy budowie. Zrobię jakieś zdjęcia i powieszę w galerii zdjęć forumowiczów. Pozdrawiam, J-23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 02.01.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Pracownia podaje 261 000 pod klucz, ale to bajka jakaś. W projekcie mury z Ytonga, a dach do wyboru. Szanowni, w temacie kosztów moje zdanie jest następujące. Nie dajcie się zwieźć kosztorysom i analizom w rodzaju, czy droższe są ściany z Ytonga czy czegoś innego, jaki dach itd. Właśnie skończyłem budowę i uważam, że APS101 można zbudować w przedziale od 300 do ponad 500tys. Najbardziej to zależy od wykonczenia i urządzenia wnętrz, rodzaju i ilości instalacji. Jakie okna, drzwi, piec, kominek, może odkurzacz centralny? Chętni na pokoje kąpielowe i inne atrakcje niech zaczną liczyć koszty wykończenia. To jest prawdziwa zmienna kosztów budowy. Ściany i dach ma każdy dom, ale kraniki i dywaniki to już do wyboru. Przykład: ja mam w ścianach do wszystkich pokojów rozprowadzone kable do TV, sieci komputerowej i telefonu. Już samo to podwoiło koszty instalacji elektrycznej. A teraz wszystkie gniazda sieciowe, telefoniczne, przełączniczki itd. to koszt ponad 3tys. zł. Znam wiele przykładów budowniczych, którzy wystartowali w wysokiego C, a na koniec wprowadzali sie do połowicznie wykończonego domu, bo zabrakło kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 03.01.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 J-23,dziękuję, niecierpliwie zekam na zdjęcia. A może można by było na żywo zobaczyć Twoj dom? Gdzie budujesz? Rozumiem, że udało się przesunąć słupy na strychu? Zdaje się , że są gdzieś na środku. Zbudowałem się w Starych Babicach, 5km od zachodniej granicy W-wy. Jeśli to w Twoim zasięgu, możemy sie umówić na oglądanie. Zdjęcia powieszę pewnie dopiero na początku następnego tygodnia. Co do słupów na strychu to z 4-ech usunąłem 2 środkowe, ale w więźbie zamontowałem grubszą belkę, którą te słupy podpierają. Zostały więc 2, z czego jeden jest schowany w ściance działowej, bo dokładnie nad tarasem mam pralnię. Mam wiec 1 słup w pomieszczeniu ale w miejscu zbytnio nie ograniczającym przetrzeni. Ten słup też jest nieco grubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 10.01.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Julita2, jeśli chcesz obejrzeć zdjęcia, to podaj proszę jakiś mail do siebie. Forum galerii zdjęć niestety nie oferuje mechanizmu do wklejania zdjęć tylko możliwość podlinkowania do własnego adresu internetowego, gdzie trzeba je umieszczać. Nie mam jeszcze takowego, więc pozostaje mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts