Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy moja firma może mnie zbudować dom?

Dr.opsik

Recommended Posts

No właśnie, powiedzcie mi moi drodzy (nie, nie jestem Maciej Rock :) ) czy moja własna firma może zbudować mój prywatny dom?

Wystawię sobie (albo żonie) fakturę i materiały byłyby z 7-mio procentowym vatem, prawda?Jako inwestor fakturę przyjmę :) i podatek ten zapłacę.

Czy ktoś wie czy jest to zgodne z prawem?

Skoro we Wrocławiu buduje firma LC Corp (właściciel Leszek Czarnecki) jakiś biurowiec dla Leszka Czarneckiego to chyba można.

Jak myślicie?

hej

pewnie należałoby to dokładnie policzyć przy uwzględnieniu obecnych warunków rynkowych.

2-3-4 lata temu, gdy na forum ropatrywaliśmy taką ewentualność, ogólny wniosek jaki moża było wysunąć był taki, że niewarte jest to zachodu.

Wynika to głównie z faktu, jak pamiętam, że firma jest obciążona większymi obciążeniami ( podatki gruntowe, powierzchniowe itp. ) co całkowicie może "zjeść" początkowe zyski, a próba odsprzedania/przekazania domu Tobie przez Twoją firmę wiąże się także z podatkami.

Ponadto może do wzbudzić większą czujność US, nie mówiąc o bardziej skomplikowanej papierkologii.

To tak ogólnie, zapytaj Wowki.

Źle się wyraziłem

Chodzi o to, że grunt, papierki i inne sprawy są na mnie jako osobę prywatną, a firmę zatrudniam do wykonania np.dachu, murow, czy innych takich poszczególnych robót, nie do wybudowania i sprzedaży gotowego domu.

Firma kupując np.dachówkę nalicza mi 7% vat-u, w związku z czym firma (moja) ma w US 15 % vat-u nadpłaty.

Nie wiadomo co na to US, ale wszelkie ulgi i odpisy to też w pewnym sensie były,hmm...źle widziane przez Państwo pzychody (np.samochody z kratką), co nie znaczy, że było to nielegalne .

Oczywiście, że możesz wybudować. Na razie w tym kraju co nie jest zakazane to jest dozwolone. Inną sprawą jest to, jak będzie to wyglądało podatkowo. Na podatku Vat napewno zyskasz (7% zamiast 22%), gorzej bedzie z podatkiem dochodowym. Generalnie płaci się go wg formuły:

(Przychody - Koszty) * stawka podatku = podatek

Teoretycznie mógłbyś ustawić przychody tak, żeby były niższe od kosztów. Wtedy podatku dochodowego nie zapłaciłbyś wcale. Jest jednak pewne "ale". Organy skarbowe napewno tego nie zaakceptują i będą mogły ustalić Ci w inny sposób podstawę opodatkowania, a tego raczej nie życzę. Pozostaje więc ustalenie przychodu firmy na rozsądnym poziomie. Mam tutaj na myśli takie przychody, jakie mógłbyś osiągnąć gdybyś budował dom dla kogoś innego. Sam musisz przekalkulować czy to Ci się opłaca. W przypadku dalszych pytań mogę pomóc, o ile oczywiście będę potrafił.

Pozdrawiam

Mario pab, ze mną jest tak, że płacę 5,5% podatku dochodowego od f-ry netto, więc zarabiam ok 9,5%z każdej faktury materiaałowej netto.

22-7-5,5=9,5.

Pewnie że do każdej f-ry musiałbym doliczyć chociaż 100zł :) robocizny, ale to pikuś.

Teoretycznie więc kupując materiały za 150 000zł zostaje mi w skarbowym do odliczenia ok.14 250zł. Jeżeli to możliwe do przeprowadzenia, to kwota z którą można coś niecoś zrobić.

Oczywiście musiałbym później wystawiać f-ry żeby ten zwrot odzyskać, ale z tym poradziłbym sobie (wolę nie prosić ich o zwrot :))

Co o tym myslisz?

Rozumię, że "jesteś na ryczałcie".

Wg mnie liczysz dobrze, tylko chyba zbyt mało "bierzesz za robociznę". Niestety nie potrafię powiedzieć jednoznacznie ile można brać minimalnie za robociznę, aby szanowny Urząd Skarbowy się do Ciebie nie doczepił.

9,5% chyba nie zyskasz, bo faktura za usługę (kwota netto), którą wystawi Twoja firma Tobie (jako osobie fizycznej-prywatnej) będzie musiała być wyższa, od kwoty netto na fakturze za materiały budowlane. Różnica ta powinna obejmować koszt robocizny oraz jakiś zysk dla Twojej firmy więc podatek 5,5% bedziesz płacił od kwoty wyższej niż zapłaciłeś netto za materiały.

Wydaje mi się że więcej można zarobić na tego typu operacjach, gdyby firmą była osoba fizyczna i płaciła podatek dochodowy wg stawki 19%. Wtedy bowiem płaci podatek tylko od nadwyżki przychodów nad kosztami, a ta nadwyżka w przypadku budowy domu dla siebie mogłaby być ustanowiona na niskim poziomie (problem tylko jak niskim).

Dobrze gdybyś znalazł sobie firmę, która jest "na stracie". Wtedy podatku dochodowego wcale by się nie zapłaciło. Może masz jakiegoś znajomego, życzliwego, który ma firmę ze stratą podatkową?

Pozdrawiam

Zgadza się , trzeba płacić ryczałt także od robocizny, ale i tak sądzę ,że w skali 0zł, zostanie mi całkiem całkiem :) .

Ten zysk jakoś trzeba skalkulować, ale nie powinno być tak źle, chociaż jeszcze z ołówkiem w reku tego nie liczyłem, na razie chciałem wiedzieć czy wogóle tak można.

Pytanie teraz, jak niski może byćzysk i zakładając hipotetycznie że będzie on wynosił np. 5 000zł na 100 000zł materiałów, czy skarbowy ma jakieś tabele "minimalnego zysku"?

Zgadza się , trzeba płacić ryczałt także od robocizny, ale i tak sądzę ,że w skali 0zł, zostanie mi całkiem całkiem :) .

Ten zysk jakoś trzeba skalkulować, ale nie powinno być tak źle, chociaż jeszcze z ołówkiem w reku tego nie liczyłem, na razie chciałem wiedzieć czy wogóle tak można.

Pytanie teraz, jak niski może byćzysk i zakładając hipotetycznie że będzie on wynosił np. 5 000zł na 100 000zł materiałów, czy skarbowy ma jakieś tabele "minimalnego zysku"?

Myślę, że zysk 5.000zł w stosunku do 100.000zł wydanych na materiały powinien wystarczyć, ale jest to tylko moje zdanie i nie chciałbym żebyś miał później przez moje rady kłopoty w US. Pamiętaj jednak, że trzeba doliczyć jeszcze koszty robocizny.

Popytaj może w firmach budowlanych, za ile wybudowałyby Ci dom. Od ceny netto za taką usługę odejmij, koszty materiałów i bedziesz miał sumę robocizny i zysku. Będzie Ci wtedy łatwiej ustalić te dwie wielkości w przypadku budowania domu dla siebie. Oczywiście robociznę i zysk będziesz mógł ustalić na nieco niższym poziomie niż robią to firmy budowlane, ale nie mogą to być rażąco inne proporcje.

Mario pab, Ja mam swoją firmę budowlaną naprawdę i trudnie sie budową domów zawodowo, więc nikt mi nie zbuduje taniej niż ja sam. A że można jeszcze przy tym zarobić to już ekstra

pytanie czy można?

Nie jest nigdzie napisane, że Ci nie wolno więc jak najbardziej możesz budować.

Jak masz własną firmę budowlaną to bardzo dobrze. Masz zatem dużą wiedzę na temat stawek/cen. Zastosuj podobne ceny dla swojego domu, do tych których stosujesz budując innym i żaden US nie będzie mógł się do niczego przyczepić.

Pozdrawiam