Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gonty drewniane

Recommended Posts

pracuje w skansenie i z gontami mam na codzień do czynienia , powiem tak są piękne pierwsze 10 lat spoko ,drugie 10 drobna konserwacja potem

5 lat udręki i do wyrzucenia. Sam wybrałem dachówkę , po pracy nie chce mi sie w to samo bawić. Ale pomysł super sam myślałem ( na pół dachu miałbym z roboty) ale mam sporo drzew wokół domu. Bardziej na domek letniskowy sam mam pokrytą kuchnie letnią. Ale pomysł super , o ile nie ma klinkieru wokół domu i kutych przęseł.

widze codziennie domy z takim dachem .nie podobaja mi sie wcale .a po kilku latach to juz lepiej nie mowic

to moja opinia

popatrz sobie na dach Whisperow http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39408&postdays=0&postorder=asc&start=60

moze Ciebie tez zainspiruje? jak dla mnie bomba

ale to pewnie rzecz gustu, powodzenia

Gont drewniany? Dla mnie bomba!

U mnie górale będą kryć gontem drewnianym z drewna "ze samiućkich Tater".

Drewno podobno dobre, bo gęste. Im więcej słojów na 1 cm, tym lepiej.

W mojej rodzinie są dwa dwory pokryte gontem już od 30 lat, wygląda to naprawdę pięknie, moim zdaniem rzecz jasna,

i zero problemów, drewno świerkowe, górskie, impregnowane zanużeniowo (bardzo długo) olejem silnikowym.

Oto jeden z tych dworów, przykład gontu 30 letniego:

http://www.trzyciaz.ug.pl/grafiki/dworek.jpg

Zdjęcie wiernie oddaje rzeczywistość, byłam, widziałam, potwierdzam.

Mam nadzieję, że u mnie będzie wyglądał podobnie...

Pozdrawiam.

:D