Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewający kotłami na drzewo"stańcie do apelu"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odstep musi być przy wyczystkach.Co do palenia pisałem ,że na gałęziówce bukowej wytrzymało z żarem ok. 16 godz.

Oczywiście jak kupisz za mały kocioł to będziesz biegac częściej. Ja mam z reguły 7-12 godz do nastepnego załadunku.Ważny jest tez sposób ładowania - logiczne że jeśli wrzucisz byle jak to masa ładunku jest niska i spalanie krótkie ,a jak poukładasz to długie.

Odstep musi być przy wyczystkach.Co do palenia pisałem ,że na gałęziówce bukowej wytrzymało z żarem ok. 16 godz.

Oczywiście jak kupisz za mały kocioł to będziesz biegac częściej. Ja mam z reguły 7-12 godz do nastepnego załadunku.Ważny jest tez sposób ładowania - logiczne że jeśli wrzucisz byle jak to masa ładunku jest niska i spalanie krótkie ,a jak poukładasz to długie.

Mogę prosić o dokładniejszą informację? Wg przepisów dot. kotłowni do pieca na paliwo stałe powinny być zachowane minimalne odległości od ściany: 70 cm z tyłu, dwa metry z przodu i po 1 metrze po bokach. Za diabła nie wejdzie mi żaden piec przy takich warunkach, bo kotłownię mam 3,30 x 2,10. :( Co ciekawe kubaturę mam aż 16m3 podczas gdy min. trzeba 8, więc już nie wiem jak innym się mieści piec :o

Przepisy przepisami - ważne są one przede wszystkim przy kotłach gazowych czy tez olejowych.

Nie znam przypadku żeby ktoś nie dostał odbioru kotłowni na paliwo stałe gdzie kocioł stał przy ścianie.

Kubatura 8m3 dotyczy kotłów gazowych z otwarta komorą spalania (turbo mają 6,5m3).

Ale lukne do papierzysk jak będę miał moment i potwierdzę.

Ja wiem, że przepisy przepisami, ale... :D . Trochę mnie pocieszyłeś, jednak nie do końca, bo jaką mam gwarancję, że nawet jak mi ktoś dokona odbioru nie spełniającej wymogów kotłowni, to tego odbioru nie zakwestionuje nadzór budowlany? Ja potrzebuję bardziej przepisu, że "w szczególnych przypadkach dopuszcza się ... itd". Jak taki znasz, to będę wdzięczna.

Hej, nie ma dla mnie nadziei na piec "drewniany"? :( Nie ma żadnych "szczególnych przypadków" co do tych wymaganych odległości. A może PINB nie interesuje jak ja mam ten piec ustawion w gospodarczym?

Może jest ktoś, kto ma piec stojący nie zbyt dokładnie :wink: jak w tych przepisach i dokonany odbiór?

Może z innej 'beczki'...

Na forum są zapewne architekci i do nich mam pytanie. Powiedzmy, że zgłaszam się do nich, aby w projekcie zmienili typ ogrzewania z gazowego na piec na paliwo stałe (co muszę zrobić jeżeli na takowy chcę ogrzewać chałupkę). Czy widząc wymiary mojej kotłowni robią swoje czy też mówią, że nic z tego, bo nie odpowiada wyżej wspomnianym przepisom?

• 6 months później...

Coœ się wštek zawiesił po moich postach :wink:

Odgrzewam temat zapewne tej zimy (dobrze że się kończy) na czasie.

Nastawiam się powoli na kupno Atmosa - tak doradza instalator, trochę poczytałam i ... czas podjšć decyzję. Rozważałam całkiem niedawno Vitoliga (też doradzał inny instalator) i co mi się w nim podobało to co 12h dokładanie drewna (czyli w rzeczywistoœci co 8 h :D a to dobry wynik). Nie podobała mi się komora załadowcza (chociaż duża), bo z gipsu! :o

Atmos znowu ma coœ małš komorę załadowczš, instalator zaœ coœ wspomniało szamotowej komorze :o , ale nigdzie takiej info w internecie nie widzę. Instalator też coœ nie widzi sensu instalowania bufora, a ja jak najbardziej po lekturze paru wštków. No, ale ja jestem laik a on fachman. Upierać się?

Chce mi zrobić rurki miedŸ plus Alupex, mówi, że taniej - prawda li to?

Moc kociołka to już zupełnie czarna magia - co instalator to inne Kw - najpierw było 25, potem 40 a teraz najnowszy mówi, ze 18 mi wystarczy. Dodam, że wymiary domu w tym czasie nie uległy zmianie :D Nadal wynoszš 156m2 brutto.

Coœ się wštek zawiesił po moich postach :wink:

Odgrzewam temat zapewne tej zimy (dobrze że się kończy) na czasie.

Nastawiam się powoli na kupno Atmosa - tak doradza instalator, trochę poczytałam i ... czas podjšć decyzję. Rozważałam całkiem niedawno Vitoliga (też doradzał inny instalator) i co mi się w nim podobało to co 12h dokładanie drewna (czyli w rzeczywistoœci co 8 h :D a to dobry wynik). Nie podobała mi się komora załadowcza (chociaż duża), bo z gipsu! :o

Atmos znowu ma coœ małš komorę załadowczš, instalator zaœ coœ wspomniało szamotowej komorze :o , ale nigdzie takiej info w internecie nie widzę. Instalator też coœ nie widzi sensu instalowania bufora, a ja jak najbardziej po lekturze paru wštków. No, ale ja jestem laik a on fachman. Upierać się?

Chce mi zrobić rurki miedŸ plus Alupex, mówi, że taniej - prawda li to?

Moc kociołka to już zupełnie czarna magia - co instalator to inne Kw - najpierw było 25, potem 40 a teraz najnowszy mówi, ze 18 mi wystarczy. Dodam, że wymiary domu w tym czasie nie uległy zmianie :D Nadal wynoszš 156m2 brutto.

Plusem Atmosa jest wentylator wyciągowy,choc teraz bije go na głowę Janussza hybryda.

Co do komory szamotowej-chyba chodziło mu o palnik z szamotu lub komorę dopalania(żeby utrzymywać tam wysoką temperaturę polepszająca warunki spalania).

A moc ? Przy tym metrażu starczy i 18kW ,ale weź lepiej 22kW(Atmos) 25kW (Ekovimar+Vigas) 30kW (Fex).

Marzanna my mamy Atmosa i palimy od grudnia. Jeszcze nie mieszkamy, ale pracownicy palą. Jest za ciepło, chociaż dom nie otynkowany i do niedawna jedna warstwa wełny. Mamy ściane jednowarstwową 36cm beton komórkowy. Bufor konieczny, piec musi chodzić na max, my nie mamy, ale w nastepnym sezonie kupimy.

Ja sobie zrobię bufor bez wężownicy. Pojemność 2000litrów. To już spory baniak. Nie wiem, czy Twój mąż podoła zadaniu. Mój będzie prostopadłościanem o podstawie 1mx1m i wysokości h=2m.

Piszę nie wiem, czy podoła(Twój mąż), a nawet nie wiem kim jest z zawodu. Może podoła :lol: .