MarzannaPG 25.07.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Znalazłam artykuł o warunkach jakie musi spełnić kotłownia na paliwo stałe. I złapałam się za głowę: rzeczywiście macie po 1,0 metra po bokach dostępu do kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 25.07.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Odstep musi być przy wyczystkach.Co do palenia pisałem ,że na gałęziówce bukowej wytrzymało z żarem ok. 16 godz. Oczywiście jak kupisz za mały kocioł to będziesz biegac częściej. Ja mam z reguły 7-12 godz do nastepnego załadunku.Ważny jest tez sposób ładowania - logiczne że jeśli wrzucisz byle jak to masa ładunku jest niska i spalanie krótkie ,a jak poukładasz to długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 25.07.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Odstep musi być przy wyczystkach.Co do palenia pisałem ,że na gałęziówce bukowej wytrzymało z żarem ok. 16 godz. Oczywiście jak kupisz za mały kocioł to będziesz biegac częściej. Ja mam z reguły 7-12 godz do nastepnego załadunku.Ważny jest tez sposób ładowania - logiczne że jeśli wrzucisz byle jak to masa ładunku jest niska i spalanie krótkie ,a jak poukładasz to długie. Mogę prosić o dokładniejszą informację? Wg przepisów dot. kotłowni do pieca na paliwo stałe powinny być zachowane minimalne odległości od ściany: 70 cm z tyłu, dwa metry z przodu i po 1 metrze po bokach. Za diabła nie wejdzie mi żaden piec przy takich warunkach, bo kotłownię mam 3,30 x 2,10. Co ciekawe kubaturę mam aż 16m3 podczas gdy min. trzeba 8, więc już nie wiem jak innym się mieści piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 26.07.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Przepisy przepisami - ważne są one przede wszystkim przy kotłach gazowych czy tez olejowych. Nie znam przypadku żeby ktoś nie dostał odbioru kotłowni na paliwo stałe gdzie kocioł stał przy ścianie. Kubatura 8m3 dotyczy kotłów gazowych z otwarta komorą spalania (turbo mają 6,5m3). Ale lukne do papierzysk jak będę miał moment i potwierdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 27.07.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Ja wiem, że przepisy przepisami, ale... . Trochę mnie pocieszyłeś, jednak nie do końca, bo jaką mam gwarancję, że nawet jak mi ktoś dokona odbioru nie spełniającej wymogów kotłowni, to tego odbioru nie zakwestionuje nadzór budowlany? Ja potrzebuję bardziej przepisu, że "w szczególnych przypadkach dopuszcza się ... itd". Jak taki znasz, to będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.07.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Nie widziałem jeszcze na oczy kotłowni w której by piec stał zgodnie z opisanymi przepisami. U mnie stoi z jednej strony jakieś 40-50 cm od ściany z oknem. Inaczej by zajmował prawie całą kotłownię i bnie było by gdzie przechodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 27.07.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Rafałek, a masz już odbiór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.07.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Nie, ale z tego co sprawdzałęm to i tak nikt nie przychodzi - nie jest wymagany nawet kominiarski - wystarczy oświadczenie kierownika bud, że jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 27.07.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Przychodzić nie muszą. Inspektorat nie w ciemię bity: zagląda w papiery a tu kotłownia 3x2 a w niej piec na paliwo stałe, podczas gdy przepisy mówią o takich a takich minimalnych odległościach od ścian i już wiadomo, że nie mogłam ich spełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 31.07.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Hej, nie ma dla mnie nadziei na piec "drewniany"? Nie ma żadnych "szczególnych przypadków" co do tych wymaganych odległości. A może PINB nie interesuje jak ja mam ten piec ustawion w gospodarczym? Może jest ktoś, kto ma piec stojący nie zbyt dokładnie jak w tych przepisach i dokonany odbiór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 31.07.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Może z innej 'beczki'...Na forum są zapewne architekci i do nich mam pytanie. Powiedzmy, że zgłaszam się do nich, aby w projekcie zmienili typ ogrzewania z gazowego na piec na paliwo stałe (co muszę zrobić jeżeli na takowy chcę ogrzewać chałupkę). Czy widząc wymiary mojej kotłowni robią swoje czy też mówią, że nic z tego, bo nie odpowiada wyżej wspomnianym przepisom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.02.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Co się wštek zawiesił po moich postach Odgrzewam temat zapewne tej zimy (dobrze że się kończy) na czasie. Nastawiam się powoli na kupno Atmosa - tak doradza instalator, trochę poczytałam i ... czas podjšć decyzję. Rozważałam całkiem niedawno Vitoliga (też doradzał inny instalator) i co mi się w nim podobało to co 12h dokładanie drewna (czyli w rzeczywistoci co 8 h a to dobry wynik). Nie podobała mi się komora załadowcza (chociaż duża), bo z gipsu! Atmos znowu ma co małš komorę załadowczš, instalator za co wspomniało szamotowej komorze , ale nigdzie takiej info w internecie nie widzę. Instalator też co nie widzi sensu instalowania bufora, a ja jak najbardziej po lekturze paru wštków. No, ale ja jestem laik a on fachman. Upierać się? Chce mi zrobić rurki mied plus Alupex, mówi, że taniej - prawda li to? Moc kociołka to już zupełnie czarna magia - co instalator to inne Kw - najpierw było 25, potem 40 a teraz najnowszy mówi, ze 18 mi wystarczy. Dodam, że wymiary domu w tym czasie nie uległy zmianie Nadal wynoszš 156m2 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 20.02.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Wychodzi 28kW . 25+40+18=83/3=ok.28 Wg mnie wystarczy te 18, co nie znaczy, że nie proponowałbym większego. Mniej fruwania do kotła. Większy ma większą komorę załadowczą. Tylko bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.02.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Co się wštek zawiesił po moich postach Odgrzewam temat zapewne tej zimy (dobrze że się kończy) na czasie. Nastawiam się powoli na kupno Atmosa - tak doradza instalator, trochę poczytałam i ... czas podjšć decyzję. Rozważałam całkiem niedawno Vitoliga (też doradzał inny instalator) i co mi się w nim podobało to co 12h dokładanie drewna (czyli w rzeczywistoci co 8 h a to dobry wynik). Nie podobała mi się komora załadowcza (chociaż duża), bo z gipsu! Atmos znowu ma co małš komorę załadowczš, instalator za co wspomniało szamotowej komorze , ale nigdzie takiej info w internecie nie widzę. Instalator też co nie widzi sensu instalowania bufora, a ja jak najbardziej po lekturze paru wštków. No, ale ja jestem laik a on fachman. Upierać się? Chce mi zrobić rurki mied plus Alupex, mówi, że taniej - prawda li to? Moc kociołka to już zupełnie czarna magia - co instalator to inne Kw - najpierw było 25, potem 40 a teraz najnowszy mówi, ze 18 mi wystarczy. Dodam, że wymiary domu w tym czasie nie uległy zmianie Nadal wynoszš 156m2 brutto. Plusem Atmosa jest wentylator wyciągowy,choc teraz bije go na głowę Janussza hybryda. Co do komory szamotowej-chyba chodziło mu o palnik z szamotu lub komorę dopalania(żeby utrzymywać tam wysoką temperaturę polepszająca warunki spalania). A moc ? Przy tym metrażu starczy i 18kW ,ale weź lepiej 22kW(Atmos) 25kW (Ekovimar+Vigas) 30kW (Fex). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.02.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 A rurki? A sprawa bufora? Ja bym się na bufor uparła. Z drugiej strony ta cena. Kto tu pisał, że zastosował metodę "zrób to sam"- może się podzieli informacjš. Mój mšż już się do tej opcji zapalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filemon 20.02.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Marzanna my mamy Atmosa i palimy od grudnia. Jeszcze nie mieszkamy, ale pracownicy palą. Jest za ciepło, chociaż dom nie otynkowany i do niedawna jedna warstwa wełny. Mamy ściane jednowarstwową 36cm beton komórkowy. Bufor konieczny, piec musi chodzić na max, my nie mamy, ale w nastepnym sezonie kupimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.02.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 To ja poproszę o przepis na bufor a'la 'zrób to sam'. Czy to nie przypadkiem tak duży baniak z rurkami? A zobaczcie ceny: Atmos 18kw 3860 zł a bufor 750l - 3986zł - czyli droższy! O co tu chodzi?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 20.02.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Ja sobie zrobię bufor bez wężownicy. Pojemność 2000litrów. To już spory baniak. Nie wiem, czy Twój mąż podoła zadaniu. Mój będzie prostopadłościanem o podstawie 1mx1m i wysokości h=2m. Piszę nie wiem, czy podoła(Twój mąż), a nawet nie wiem kim jest z zawodu. Może podoła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.02.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Podoła, podoła! Jest byłym budowlańcem (obecnie po latach przerwy 'przypomina' sobie arkana sztuki budowlanej budując nasz domek). Jak nie on to koledzy po różnych fachach. Poproszę o fachowy komentarz do samodzielnej budowy bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 20.02.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Podaj pojemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts