Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewający kotłami na drzewo"stańcie do apelu"

Recommended Posts

A automatyka? Własciwie jak już nagonisz temperaturę do zaizolowanego zbiornika to właściwie co stoi na przeszkodzie żeby sobie krążyła po układzie? Nie wychładzając powrotu jak same grzejniki odciąży piec.

Choć nie ukrywam, że przydałby się jakis "bajer",ale mochaniczny (bo co będzie jak wyłączą prąd).A wiekszość zaworów z siłownikami potrzebuje prądu. Z kolei te niedrogie, mechaniczne mają dość ograniczony przepływ co wpływa na grawitację, a laddomat za ok 1,5kzł to juz jest jakis wydatek.

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok w niedzielę nasmaruje schemat jak to sobie mysle - w poniedzialemk dyskutujemy dalej.

Natenczas musze się wyłączyc z dyskusji dziś i jutro pracowity dzien na budowie.

Jak długo bedzie grzał sie ten bufor do 60C ?? przy założeniu że grzejemy go z z powrotu??

Sebo8877

Właśnie zamontowałem nowego Atmosa 22kW w miejsce przepalonego 4-letniego Orlana. Chciałbym wzbogacić instalację o bufor, ale pojawia się pytanie jak zrobić to tanio, jakiej powinien być wielkości i jak to zorganizować, żeby można było w przyszłości wpiąć w instalację kolektory słoneczne ?

A propos buforów - właśnie dziś rozmawiałem z kolegą z firmy zajmującej sie prztwarzaniem stali we wszelakiej postaci i zarzuciłem mu temat buforów. Jutro toto rozrysuję i zapodam na fax, a on obliczy jaki będzie koszt takiego cudeńka ze stali 4mm bez ocieplenia (sądzę , że taniej będzie akurat to zrobić samemu). Po otrzymaniu informacji podziele się nią z Wami.

Zacznę od bardzo prostej konstrukcji 1*1*2 m czyli ok. 2000l(2m3). Obaczymy co mi powie.

Jesli chodzi o zbiornik akumulacyjny z rozwarstwieniem temp. to chyba trzba by uwzglednic min. proporcje szer/wys 1:3 ?

Wowczas inaczej bedzie z odpadem blachy.

POzdr

Zbyniu

Na razie chodzi mi o rzšd wielkoœci.

Ok - po kolei - blacha 4mm, piaskowana, malowana antykorozyjnie na zewnątrz, 3 króćce (2* 1 1/2" oraz 1* 1/2"), wymiary 0,75*0,75*2,25m czyli ok. 1250l (sześcian czyli dość ustawne), wewnątrz konstrukcja usztywniająca z płaskownika wspawanego w ścianki, nieocieplone toto.

Koszt brutto ok. 3 kzł z FV. I aku w miarę ludzkiej cenie.a ocieplic można po prostu styropianem.

Zbiornik owalny byłby w bardzo zbliżonej cenie , ale gabarytowo większy oraz trudniejszy do zaizolowania.

Możliwość zastosowania cieńszej blachy(3mm) w cenie niższej o ok. 150 zł.

Pozdrawiam

DROGO !

ps wymiary takie że trzeba mieć wysoką kotłownie i dużo odpadów z arkusza

propozycja: 100cm x 100cm x 150 cm = 1500l

arkusze są w hurtowni 1mx2m odpady równe i nadają sie na dno i góre

czemu są 3 przyłacza u ciebie mały ?

pzdr

Arkusz jest 3*1,5m(gr 4mm) i przy takich wymiarach brak odpadów.

PS a gdzie są taniej?

A arkusze 2*1m to są oczywiście jak zauważyłem , ale blachy grubości 0,5-1mm, a to "drobna" różnica.

Swoją drogą oryginał 1500l ocieplony Galmetu kosztuje brutto katalog ponad 14 tys zł...

A 3 przyłącza? Zasilanie, powrót (w obu przypadkach króciec jest przedłużony rurą do środka zbiornika w górę i w dół) oraz termometr. Mozna powsadzać więcej przyłączy, ale to tylko bufor...

ostatnio dzwoniłem do hurtowni stali i mieli arkusze 2x1m za 3mm ok 150zł/arkusz - (dzwoniłem nie z myśląo buforze :D )

na sam bufor to wydaje mi sie 4mm najrozsądniej

nie wiem mały o jaki mówisz buforze ale znalazłem bufor w necie nieocieplony 1500l za 3200+vat

myśle po prostu iż kupno arkuszy i wyspawanie takiego cuda z spawaczem 1 klasy powinno zmiescić sie w ok 1500zł - bez faktury ;]

buforów nie maluje sie w środku ? a korozja ?

Produkowałem kiedyś bojlery. W środku zero zabezpieczeń przed korozją. 8-15 lat wytrzymywały z zależności od wody.

Teraz są bojlery emaliowane wewnątrz, anodę mają magnezową. Trzy lata gwarancji. Jeszcze żaden tyle nie wytrzymał. Firma Irmet przez te gwarancje padła, a ja mam kłopot.

ostatnio dzwoniłem do hurtowni stali i mieli arkusze 2x1m za 3mm ok 150zł/arkusz - (dzwoniłem nie z myśląo buforze :D )

na sam bufor to wydaje mi sie 4mm najrozsądniej

nie wiem mały o jaki mówisz buforze ale znalazłem bufor w necie nieocieplony 1500l za 3200+vat

myśle po prostu iż kupno arkuszy i wyspawanie takiego cuda z spawaczem 1 klasy powinno zmiescić sie w ok 1500zł - bez faktury ;]

buforów nie maluje sie w środku ? a korozja ?

Za taka cene to się nie zastanawiaj tylko bierz, a za te 1500 zł to ja biorę od razu dwa. Brutto. Z fakturš. Bo jak się okaże , że blacha była z Czernobyla i w nocy się œwieci, albo za 3 m-ce padnie to chcę wiedziec gdzie uderzyć z wezwaniem do sšdu.

Mały ja tez pytałem u nas na skąłdzie arkusz blachy czarnej 1*2m gr 4mm kosztuje 189 zł brutto. Jak to ma byc blacha??? Masz jakąś specjalną??? Mi też sie wydaje że 3kpln to dużo bo wychodzi że spawacz czerdzuje z 1000 - 1500 żł za spawanie wg cen tych materiałów które znam.

I znów cholera jasny gwint nie wstawiłem na swoja www schematu jaki narysowałem.

Mały 3 króćce??? wymysliłeś wizawi siebie - po przekątnej w jakim ustawieniu ???

W środku jakaś wężownica???? czy działasz na zasadzie rozdziału temp i ruchu wody???

sebo8877

Mały ja tez pytałem u nas na skąłdzie arkusz blachy czarnej 1*2m gr 4mm kosztuje 189 zł brutto. Jak to ma byc blacha??? Masz jakąś specjalną??? Mi też sie wydaje że 3kpln to dużo bo wychodzi że spawacz czerdzuje z 1000 - 1500 żł za spawanie wg cen tych materiałów które znam.

I znów cholera jasny gwint nie wstawiłem na swoja www schematu jaki narysowałem.

Mały 3 króćce??? wymysliłeś wizawi siebie - po przekątnej w jakim ustawieniu ???

W środku jakaś wężownica???? czy działasz na zasadzie rozdziału temp i ruchu wody???

sebo8877

Ok skoro na składzie blacha tyle kosztuje to muszę mojego wykonawcę skorygować doœć ostro. I to jeszcze dziœ...

Co do wężownicy...rozmawiamy o bojlerze czy tez o akumulatorze?