Mały 24.02.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 A automatyka? Własciwie jak już nagonisz temperaturę do zaizolowanego zbiornika to właściwie co stoi na przeszkodzie żeby sobie krążyła po układzie? Nie wychładzając powrotu jak same grzejniki odciąży piec. Choć nie ukrywam, że przydałby się jakis "bajer",ale mochaniczny (bo co będzie jak wyłączą prąd).A wiekszość zaworów z siłownikami potrzebuje prądu. Z kolei te niedrogie, mechaniczne mają dość ograniczony przepływ co wpływa na grawitację, a laddomat za ok 1,5kzł to juz jest jakis wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 24.02.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Układ połączenia można ściągnąć jakiś gotowy. Lepiej chyba przemówi schemat(rysunek), niż opisywanie tego schematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 24.02.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Ok w niedzielę nasmaruje schemat jak to sobie mysle - w poniedzialemk dyskutujemy dalej.Natenczas musze się wyłączyc z dyskusji dziś i jutro pracowity dzien na budowie. Jak długo bedzie grzał sie ten bufor do 60C ?? przy założeniu że grzejemy go z z powrotu?? Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 24.02.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Sebo, a kto to wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 24.02.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Właśnie zamontowałem nowego Atmosa 22kW w miejsce przepalonego 4-letniego Orlana. Chciałbym wzbogacić instalację o bufor, ale pojawia się pytanie jak zrobić to tanio, jakiej powinien być wielkości i jak to zorganizować, żeby można było w przyszłości wpiąć w instalację kolektory słoneczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 24.02.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Przy kolektorach należy do takiego baniaczka wstawić wężownicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 26.02.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 A propos buforów - właśnie dziś rozmawiałem z kolegą z firmy zajmującej sie prztwarzaniem stali we wszelakiej postaci i zarzuciłem mu temat buforów. Jutro toto rozrysuję i zapodam na fax, a on obliczy jaki będzie koszt takiego cudeńka ze stali 4mm bez ocieplenia (sądzę , że taniej będzie akurat to zrobić samemu). Po otrzymaniu informacji podziele się nią z Wami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 27.02.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Mały czekam na Twoje informacje - moj schemat narysowałem ale serwer cosik nawalał - postarm sie to umieścic dzis może za niedlugo sie uda Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.02.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Zacznę od bardzo prostej konstrukcji 1*1*2 m czyli ok. 2000l(2m3). Obaczymy co mi powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 27.02.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Zacznę od bardzo prostej konstrukcji 1*1*2 m czyli ok. 2000l(2m3). Obaczymy co mi powie. Jesli chodzi o zbiornik akumulacyjny z rozwarstwieniem temp. to chyba trzba by uwzglednic min. proporcje szer/wys 1:3 ? Wowczas inaczej bedzie z odpadem blachy. POzdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.02.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Zacznę od bardzo prostej konstrukcji 1*1*2 m czyli ok. 2000l(2m3). Obaczymy co mi powie. Jesli chodzi o zbiornik akumulacyjny z rozwarstwieniem temp. to chyba trzba by uwzglednic min. proporcje szer/wys 1:3 ? Wowczas inaczej bedzie z odpadem blachy. POzdr Zbyniu Na razie chodzi mi o rzšd wielkoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.02.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Ok - po kolei - blacha 4mm, piaskowana, malowana antykorozyjnie na zewnątrz, 3 króćce (2* 1 1/2" oraz 1* 1/2"), wymiary 0,75*0,75*2,25m czyli ok. 1250l (sześcian czyli dość ustawne), wewnątrz konstrukcja usztywniająca z płaskownika wspawanego w ścianki, nieocieplone toto. Koszt brutto ok. 3 kzł z FV. I aku w miarę ludzkiej cenie.a ocieplic można po prostu styropianem. Zbiornik owalny byłby w bardzo zbliżonej cenie , ale gabarytowo większy oraz trudniejszy do zaizolowania. Możliwość zastosowania cieńszej blachy(3mm) w cenie niższej o ok. 150 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bor 27.02.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 DROGO ! ps wymiary takie że trzeba mieć wysoką kotłownie i dużo odpadów z arkusza propozycja: 100cm x 100cm x 150 cm = 1500l arkusze są w hurtowni 1mx2m odpady równe i nadają sie na dno i góre czemu są 3 przyłacza u ciebie mały ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.02.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 DROGO ! ps wymiary takie że trzeba mieć wysoką kotłownie i dużo odpadów z arkusza propozycja: 100cm x 100cm x 150 cm = 1500l arkusze są w hurtowni 1mx2m odpady równe i nadają sie na dno i góre czemu są 3 przyłacza u ciebie mały ? pzdr Arkusz jest 3*1,5m(gr 4mm) i przy takich wymiarach brak odpadów. PS a gdzie są taniej? A arkusze 2*1m to są oczywiście jak zauważyłem , ale blachy grubości 0,5-1mm, a to "drobna" różnica. Swoją drogą oryginał 1500l ocieplony Galmetu kosztuje brutto katalog ponad 14 tys zł... A 3 przyłącza? Zasilanie, powrót (w obu przypadkach króciec jest przedłużony rurą do środka zbiornika w górę i w dół) oraz termometr. Mozna powsadzać więcej przyłączy, ale to tylko bufor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bor 27.02.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 ostatnio dzwoniłem do hurtowni stali i mieli arkusze 2x1m za 3mm ok 150zł/arkusz - (dzwoniłem nie z myśląo buforze ) na sam bufor to wydaje mi sie 4mm najrozsądniej nie wiem mały o jaki mówisz buforze ale znalazłem bufor w necie nieocieplony 1500l za 3200+vat myśle po prostu iż kupno arkuszy i wyspawanie takiego cuda z spawaczem 1 klasy powinno zmiescić sie w ok 1500zł - bez faktury ;] buforów nie maluje sie w środku ? a korozja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 27.02.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 buforów nie maluje sie w środku ? a korozja ? Korozja jest minimalna. Taki bufor Ciebie i Twoje wnuki przeżyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 27.02.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Produkowałem kiedyś bojlery. W środku zero zabezpieczeń przed korozją. 8-15 lat wytrzymywały z zależności od wody.Teraz są bojlery emaliowane wewnątrz, anodę mają magnezową. Trzy lata gwarancji. Jeszcze żaden tyle nie wytrzymał. Firma Irmet przez te gwarancje padła, a ja mam kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.02.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 ostatnio dzwoniłem do hurtowni stali i mieli arkusze 2x1m za 3mm ok 150zł/arkusz - (dzwoniłem nie z myśląo buforze ) na sam bufor to wydaje mi sie 4mm najrozsądniej nie wiem mały o jaki mówisz buforze ale znalazłem bufor w necie nieocieplony 1500l za 3200+vat myśle po prostu iż kupno arkuszy i wyspawanie takiego cuda z spawaczem 1 klasy powinno zmiescić sie w ok 1500zł - bez faktury ;] buforów nie maluje sie w środku ? a korozja ? Za taka cene to się nie zastanawiaj tylko bierz, a za te 1500 zł to ja biorę od razu dwa. Brutto. Z fakturš. Bo jak się okaże , że blacha była z Czernobyla i w nocy się wieci, albo za 3 m-ce padnie to chcę wiedziec gdzie uderzyć z wezwaniem do sšdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 28.02.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Mały ja tez pytałem u nas na skąłdzie arkusz blachy czarnej 1*2m gr 4mm kosztuje 189 zł brutto. Jak to ma byc blacha??? Masz jakąś specjalną??? Mi też sie wydaje że 3kpln to dużo bo wychodzi że spawacz czerdzuje z 1000 - 1500 żł za spawanie wg cen tych materiałów które znam.I znów cholera jasny gwint nie wstawiłem na swoja www schematu jaki narysowałem.Mały 3 króćce??? wymysliłeś wizawi siebie - po przekątnej w jakim ustawieniu ???W środku jakaś wężownica???? czy działasz na zasadzie rozdziału temp i ruchu wody??? sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.02.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Mały ja tez pytałem u nas na skąłdzie arkusz blachy czarnej 1*2m gr 4mm kosztuje 189 zł brutto. Jak to ma byc blacha??? Masz jakąś specjalną??? Mi też sie wydaje że 3kpln to dużo bo wychodzi że spawacz czerdzuje z 1000 - 1500 żł za spawanie wg cen tych materiałów które znam. I znów cholera jasny gwint nie wstawiłem na swoja www schematu jaki narysowałem. Mały 3 króćce??? wymysliłeś wizawi siebie - po przekątnej w jakim ustawieniu ??? W środku jakaś wężownica???? czy działasz na zasadzie rozdziału temp i ruchu wody??? sebo8877 Ok skoro na składzie blacha tyle kosztuje to muszę mojego wykonawcę skorygować doć ostro. I to jeszcze dzi... Co do wężownicy...rozmawiamy o bojlerze czy tez o akumulatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts