tadeuszsz 07.06.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Człowiek kupił od mojego sasiada działkę budowlaną wraz ze zrujnowanym budynkiem gospodarczym, z którego praktycznie pozostały jedynie 2 ściany i kawałek dachu. Całe nieszczęście w tym, że "budynek" ten wchodzi około 70 cm na moją działkę i tak jest naniesiony na planachgeodezyjnych. Sprawa niestety nie była uregulowana od lat na zasadzie "jakoś to będzie".Nowy nabywca zobowiązał się wobec starego właściciela działki na piśmie do wyburzenia tego budynku po zakończeniu budowy, a szopa miałamu służyć jedynie jako skład materiałów budowlanych na czas budowy.W międzyczasie nowy sąsiad wybudował dom. Niestety zauważyłem,iż zamiast do wyburzenia szopy szykuje się do jej remontu a na dodatek grozi, iż ziemia na której stoi szopa przejdzie na jego własność "przez zasiedzenie". Czy jest jakiś sposób na powstrzymanie niesłownego sąsiada i pozbycie się kłopotliwej budowli z mojej działki?Dodam, iż szopa jest w fatalnym stanie i faktycznie grozi zawaleniem, a jakiejkolwiek nowej budowli na mojej działce sobie nie wyobrażam, gdyż sam zamierzam sie budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 08.06.2005 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 mam nadzieję, że dość szybko odezwie się jakiś forumowy prawnik ale myślę, że sprawa nie jest trudna:- bo sąsiad ma NA PIŚMIE zobowiązanie nabywcy do wyburzenia szopywięc zasiedzenie nie wchodzi w grę ponieważo zasiedzeniu mówimy gdy zasiedzenie nieruchomości (Kodeks Cywilny art. 172)§ 1.Posiadacz nieruchomości nie będący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada nieruchomość nieprzerwanie od lat dwudziestu jako posiadacz samoistny, chyba że uzyskał posiadanie w złej wierze (zasiedzenie).§ 2. Po upływie lat trzydziestu posiadacz nieruchomości nabywa jej własność, choćby uzyskał posiadanie w złej wierze. Z przepisu tego wynika, że do nabycia przez zasiedzenie własności nieruchomości konieczne są dwie przesłanki:1) posiadanie samoistne nieruchomości,2) upływ czasu (20 lub 30 lat) - bez przerw.Przesłanka dobrej wiary przy nabyciu posiadania nie jest warunkiem koniecznym zasiedzenia, jej brak powoduje jednak wydłużenie terminu zasiedzenia o dodatkowe 10 lat. no, ale poczekajmy na prawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 08.06.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 hmmm....nie jestem prawnikiem, ale w Twojej sytuacji zrobiłabym tak: pisemnie (polecony z potwierdzeniem odbioru) wezwała sąsiada do rozebrania szopy i usunięcie gruzu, desek z Twojego terenu z podaniem terminu np. 7 dni. Zrobiłabym zdjęcia jeśli faktycznie są to dwie ściany, które grożą zawaleniem i może dojść do nieszczęścia i wysłałabym do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego z opisem i zdjęciami i prośbą o interwencję. Jestem przeciwniczką wszelkich "siłowych" rozwiązań, ale skoro Twój sąsiad chce grać kozaka, to Ty musisz być pół kroku przed nim. Miałam podobna sytuację. Komórki mimo, iż nielegalnie postawione również były wyrysowane na mapce sytuacyjnej. Wystąpiliśmy do zarządcy sąsiedniej nieruchomości o likwidację komórek i oni to zrobili. Oczywiście była komisja z urzędu (bo to nielegalne komórki komunalnych lokatorów, którzy w swojej kamienicy mieli piwnice ), protokół a na koniec policja i straż miejska, która przez prawie osiem godzin moich pieniaczy trzymała z dala od robotników rozbierających te nieszczęsne komórki. Wszystko na koszt gminy, bo to komórki ich lokatorów, a grunt mój. pozdrawiam - ania nie zwlekaj, działaj szybko, bo przez sobotę i niedzielę sasiad postawi Ci np. garaż i wtedy dopiero zacznie się kołomyja, czego z całego serca nie życzę A przy okazji - sprawdź w urzędzie w wydziale architektury, czy przypadkiem nie wpłynął jakiś wniosek o remont tej szopy, budynku gospodarczego, albo zgłoszenie (podejrzewam, że facet i tak nic nie zgłosi i nie będzie działał zgodnie z prawem), ale Ty sprawdź, czy jakiekolwiek pisma w tej sprawie wpłynęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 24.06.2005 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Pilnuj też terminów do zasiedzeń. Jesli te terminy pojawiły by się w horyzoncie, to daj znać bo jest jeszcze parę innych min - możliwość zaliczenia do okresu posiadania do zasiedzenia - okresu posiadania przez poprzedniego właściciela. jest teoria, że nie można zasiedzieć części nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts