Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy wyschna tynki i wylewki?

Recommended Posts

bo nie ktorzy twierdza ze trzeba czekac przynajmniej 1.5 roku zeby mozna bylo malowac klasc parkiet itp . prosze o odp i pomoc

no nie wiem , ale u mnie budowa trwala nie dluzej niz 4 miesiace, z parkietem napewno lepiej zaczekac , dobrze potrzymac go w domu , w jego temperaturze kilka tygodni chociaz

okna szeroko i glowa do gory :lol:

czekac to sie i pewnie czeka , ale raczej z innych powodow :wink:

jestem dopiero co po tynkowaniu mam zamiar sie wprowadzic za ok 3 miesiace niewiem tylko czy w tym czasie zdazy woda odparowac bo nie ktorzy twierdza ze trzeba czekac przynajmniej 1.5 roku zeby mozna bylo malowac klasc parkiet itp . prosze o odp i pomoc

:roll:

jakie tynki? jakie wylewki?

ja właśnie dziś pożegnałem ekipę tynkarzy (gips maszynowy) a za moment przywitam wylewki z miksokreta, tu ilość wody jest minimalna, gorzej byłoby gdybym robił wylewkę tradycyjną mokrą.

mam zamiar wprowadzić się za 3 miesiące, dół gres poler piętro barlinek ale dodatkowo klejony a nie tylkoułożony "na pływająco". Przyklejenie do podłoża jednak sowje daje, a i inna akustyka jest a raczej jej brak w porównaniu do deski klejonej a układanej "na pływjąco". Oczywiście przed samym położeniem "miszczu od barlinka" zmierzy wilgotność wylewki

jakie tynki? jakie wylewki?

ja właśnie dziś pożegnałem ekipę tynkarzy (gips maszynowy) a za moment przywitam wylewki z miksokreta, tu ilość wody jest minimalna, gorzej byłoby gdybym robił wylewkę tradycyjną mokrą.

mam zamiar wprowadzić się za 3 miesiące, dół gres poler piętro barlinek ale dodatkowo klejony a nie tylkoułożony "na pływająco". Przyklejenie do podłoża jednak sowje daje, a i inna akustyka jest a raczej jej brak w porównaniu do deski klejonej a układanej "na pływjąco". Oczywiście przed samym położeniem "miszczu od barlinka" zmierzy wilgotność wylewki

Ja też miałem z miksokreta i wyszło mi z obliczeń 2m3 wody :o i ją trzeba odparować. Beton wiąże 28 dni.

Ile Ci wyszło wody przy tynkach gispowych?

Zsumuj obie pozycje i wyjdzie ile masz wody do odparowania.

Ogrzewanie jakieś już działa?

Wydaje mi się, że za te trzy miesiące masz zagrożone:

- parkiet lub panele

- drzwi i futryny.

Niech miszczu mierzy wilgotność bo to podstawa.

Jaką wilgotność teraz pokazuje higrometr?

Pozdrawiam

Tynki gipsowe z agregatu robiłem w pierwszym tygodniu marca czyli trzy miesiące temu, wylewki z miksokreta w połowie kwietnia. Na pierwszy rzut oka gorzej wyglądaja tynki, szczególnie na sufitach jest sporo ciemniejszych jeszcze nie wyschnietych plam. Ale nie mam złudzeń posadzki po 45 dniach tylko wydaja się suche. Parkiety planuję na sierpień i pewnie nie obejdzie się bez włączania ogrzewania C.O. w lipcu.

Wylewki z miksokreta i tradycyjne schną tyle samo.

Jedne i drugie trzeba polewać.

Też myślałem,że szybciej,ale mnie Miksokreciarz wyprowadził z błęd

mysle , ze wczesniej dobrze myslales,

moim zdaniem to teraz jestes w blad wprowadzony

nawet jestem tego pewna

tynki mam tradycyjne cem-wapienne na to dopiero pojdzie gladz gipsowa i wylewki tez tradycyjne na polsucho nie robione miksokretem ogrzewania narazie brak medium(ponoc lipiec ma byc upalny) takze z ogrzewania nici minium przez 2 miesiace. Panowie od wylewek mowia ze za 2 miesiace mozna klasc plytki takze chyba poczekam i z drzwiami tez chyba warto odczekac bo jakby mialy naciagnac wody i by sie wypatrzyly to tez by bylo nieciekawie. to w takim razie co tu robic?

a co powiecie o polozeniu gladzi gipsowej na wpol wyschniete sciany czy jest sens?

pewnie nie obejdzie się bez włączania ogrzewania C.O. w lipcu.

bez sensu raczej, żeby szybciej Ci schło to musisz dobrze wentylować pomieszczenie, wiec ogrzewanie będzie mało skuteczne i drogie. Uważam, że Lipiec zrobi swoje

Jeśli lipiec bedzie taki jak czerwiec i maj, to nici z samoistnego schnięcia. Oczywiscie wentyluję dom otwierając szeroko na całe dnie okna, co z tego gdy na dworzu jest 15 st. To juz w domu mam cieplej. Poza tym gdy były (przez chwilę) te majowe upały to powietrze stało w miejscu i mimo otwartych okien na zew. było 35st, a w środku 22st. Niestety wydaje mi się, że tylko mocna dawka energii od wewnątrz, czyli podgrzanie ścian do temp. 30st. i wtedy silna wentylacja rozwiąże sprawę - na naturę już nie liczę. A jesli chodzi o koszty to masz rację będzie to "trochę" kosztować.

Samo grzanie wiele nie da. Tynki mają miesiąc, wylewki 3 miesiące i od 2 tygodni włączone ogrzewanie - delikatnie głównie żeby jastrych się wygrzewał prze płytkami. Po włączeniu ogrzewanie od razu zrobiło się znowu wilogotno, tyle jeszce jest wody, a ja myślałem, że już w miarę wyschło. Myślę, że dopiero odpalenie wentylacji i delikatne grzanie (lub sprzyjająca aura) osuszą całość porządnie.

Pozdrawiam.