Przemek Wrocław 01.11.2002 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 Witam !Będę budował dom etapami. Zacznę od pierwszego - 40 m.Również fundamenty beda tylko na 40 m. Zastanawiam się, czy nie będę miał problemów z późniejszym dobudowaniem reszty fundamentów. Oczywiście najlepiej by było zrobić od razu docelowe 120 metrów fundamentów, ale jak zwykle chodzi o ograniczenie kosztów. Jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 01.11.2002 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 Nawet chyba lepiej od razu całego fundamentu nie wylewać. No bo jak ten 1-szy etap zacznie pracować a na reszcie fundamentu nic nie będzie stało to będzie nierówno osiadało i może co nieco popękać albo się ponaprężać. Ale to tak na chłopski rozum, mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Wrocław 01.11.2002 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2002 Dzięki! Logiczne, ale nie pomyślałem. Ale chyba nie będzie problemu z późniejszym połączeniem tych fundamentów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.11.2002 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Przemek - poza tym wystającą część fundamentu musiałbyś ocieplić, żeby Ci nie wysadziło go. Połączenie chyba nie będzie łatwe, a poza tym problem z osiadaniem i tak się pojawi. Wszak "stary dom" już usiądzie, a "nowy" dopiero zacznie. Będzie to co prawda raczej niewielkie siadanie, ale zawsze. A może zrobić dom na zasadzie mostu? Nie stanowi sztywnej konstrukcji w całości, tylko części łączone są na wypusty. Pomysł z kategorii "burza mózgów" Swoją drogą kapitalne pytanie dla Redacji. Rzuć go w Forum "Napiszcie w Muratorze". Skoro rzucali hasło domu do rozbudowy, to niech wyjaśnią problemy z tym związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 02.11.2002 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Z istniejącej części fundamentu wystaw pręty zbrojenia do których później dołączysz następne,pod dalszy fundament(łączenie prętów na zaklad min.30 średnic pręta)Mario [ Ta wiadomość była edytowana przez: bigmario4 dnia 2002-11-02 08:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Wrocław 02.11.2002 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.11.2002 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Przemek - byłem w Salonie, jak konstruktor tłumaczył kwestię rozbudowania domu o nową część i problemy związane z ich pracą. Nie podsłuchiwałem dokładnie, ale trochę problemów jest. No chyba, że gość podchodził do tego teoretycznie, a praktyka wytrzyma pręty o których pisza Bigmario. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Wrocław 03.11.2002 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Już sam nie wiem. Z drugiej strony można się zastanowić nad przypadkiem, kiedy dość rozległy fundament jast nierówno obciążony. Mój projekt przewiduje z jednej strony domek parterowy (40m) połaczony z drugiej strony z piętrowym.No i teoretycznie też istnieje ryzyko nierównego osiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 03.11.2002 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Swego czasu pracowałem w firmie ktora specjalizowała sie w budowie obiektów melioracyjnych-przepompownie,mosty.Robiliśmy tak i na takich obiektach,jak Wiecie są one usytuowane przeważnie na gruntach raczej"nieprzyjaznych"jezeli tam zdawało to egzamin to czemu nie przy"małym"domku.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.11.2002 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Bigmario - tak jak pisałem, czasem pewne rzeczy są uteoretyzowane, a życie pozwoli na pewną "fuszerkę". Biorąc pod uwagę wrzucanie w dom oszczędności całego życia, zwróciłbym uwagę na to, by w projekcie było jasno ujęte jak robić, żeby po tem było kogo wodzić po sądach w razie czego. Oczywiście nie życzę Ci tego Przemku. Skoro Murator propaguje budowy etapowe, to przypuszczam, że nie wiążą się z tym większe problemy czy ryzyko. Idź więc drogą, którą wybrałeś, a tylko dopytaj się i niech to umieszczą jasno i w detalach w projekcie, czego Ci potrzeba, aby nic się nie kaszaniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Wrocław 03.11.2002 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Dziękuję za wszystkie informacje. Bardzo mi pomogły.Mówice, że murator propaguje budowy etapowe.Jestem od niedawna zarejestrowany i nic takiego nie znalazłem. Czy możecie polecić mi jakiś adres z informacjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts