toyo69 08.06.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Mam dwie wycenyna pompy ciepła Vieesmann: PC BW 110 - 10,8 kW, Zbiornik buforowy 600l., Podgrzewacz Vitocell B -100 - 300 l., Wymiennik gruntowy 500 m2, Instalacja C.O. - podłogówka 114 m2, Razem wartość brutto: 62.679,- Clima Komfort: PC Pro D 5/10 Wi, Podgrzewacz ciepłej wody użytkowej o poj. 270 l typu powietrze - woda, Wymiennik gruntowy składający się z 5 wiązek o długości jednej wiązki 75 m w obie strony - łączna pow. prac ziemnych: ok. 280 m2, Instalacja C.O. - podłogówka 115 m2 - ok. 1400 m.b. rury LPE 18x2 Razem wartość brutto: 53.407,- Moje pytanie: Która z wymienionych pomp sprawdzi się lepiej dla domu parterowego o pow. użytkowej 124 m2, dom nie podpiwniczony, bez użytkowego poddasza z drewnianym stropem. Ściany BK 24 cm + 12 cm styropianu, na stropie wełna ok. 20 cm Link do projektu Murator C50 "Dom ze słonecznym salonem": http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=147 Moje za i przeciw: PC z CK: bezpośrednie parowanie - czynnik roboczy propan - nie ma problemu z ewentualną wymianą glikolu jak to jest u Vissmana ( Vissmann nie określa się co do konieczności wymiany czynnika roboczego w wymienniku gruntowym - koszt glikolu ok. 1500,-). Nie wiem jak wpłynie brak bufora w instalacji CK na ogólne zurzycie energii i która instalacja będzie bardziej sprawna i bardziej energooszczędna?Pompa ciepła z CK wyposarzona jest w sprężarkę tłokową, a Vissmann w typu scroll. Z tego co mi wiadomo scroll wypada lepiej ( rzywotność i cicha praca ).W przypadku CK więcej miejsca w pomieszczeniu gospodarczym do późniejszego wykorzystania.Wymiennik gruntowy CK odpoczywa latem (regeneruje się ). Pytanie do uzytkowników pomp ciepła: proszę o poradę co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 08.06.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Podciągam ten wątek. Jestem żywo zainteresowana, bo też myślę o pompie. Może praktycy zechcą się wypowiedzieć ? Z góry dziękuję Pozdrówki, Alison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 08.06.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 pierwsza sprawa pompa jest przewymiarowana 10kW na taką powierzchnie gdzie zapotrzebowanie ciepła jest na poziomie 5-6kW??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 08.06.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Toyo, proponuje, abys na początek chocby orientacyjnie oszacował zapotrzebowanie tego domu nia ciepło. Moim zdaniem, na pierwszy rzut oka, zapotrzebowanie na ciepło bedzie niewielkie. Podam Ci prosty przykład, gdybys wydał na cały układ ogrzewania o 40.000 mniej niż planujesz, to tak jakbys przez 25 lat otrzymywał przez 6 mies w roku 565 zł. miesięcznie w prezencie przy nominalnej stopie procentowej 7%. Pompa tez bedzie pobierała prąd. Zastanow sie wiec, czy aby dostarczyć tak niewiele ciepła warto pakowac tyle pieniedzy w instalacje ogrzewania domu? Jak pisałem w innym wątku, grzejąc gazem i rzadko kominkiem wydałem w calym zeszłym sezonie łącznie ponizej 800 zł. na ogrzanie wiekszej powierzchni i kubatury. Gdybym grzał innym zrodlem, zapłaciłbym odpowiednio wiecej, ale za te Twoje przykładowe pozostałe 40.000 to ja mogłbym grzac przez ponad 40 lat "całkowicie za darmo". Zycze Ci dokonania trafnego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 08.06.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 a nie masz możliwości gazu?? kocioł kondensacyjny +komin+zasobnik+sterowanie + mieszacze +pompy dobrej firmy zmieścisz się 10-12000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 08.06.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Poszukaj tańszych firm, na pewno coś znajdziesz (glikol-woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 08.06.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Ja przymierzam się do hibernatusa http://www.hibernatus.pl/index.php?id=oferta&k=1Zdecydowanie tańsza oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 08.06.2005 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 pompa hibernatusato wydatek 16400-17200 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 08.06.2005 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 oczywiście pompa dla toyo małej mocy 6-kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 08.06.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Gdybym grzał innym zrodlem, zapłaciłbym odpowiednio wiecej, ale za te Twoje przykładowe pozostałe 40.000 to ja mogłbym grzac przez ponad 40 lat "całkowicie za darmo". Zycze Ci dokonania trafnego wyboru. I to jest cała prawda w tym temacie. Dodam jeszcze, że trzeba też uwzględnić jaki jest czas życia tej zabawki. 40 lat ani nawet 20 nie przeżyje. Za 20 lat nie będzie już do tego części zamiennych a czy do tego czasu ta pompa ciepłą zdąży na siebie zarobić żeby można było z czystym sumieniem kupić nową. A koszty bieżącej eksploatacji? Ludzie otwórzcie oczy, to się po prostu nie kalkuluje. To jak by kupić samochód na tygodniowy wyjazd na wczasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 08.06.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Jeśli chcesz się pochwalić kolegom w klubie golfowym to oczywiście Viessman. A tak poważnie to niestety zgadzam się z kolegami którzy twierdzą, że nie jest to interes życia (no chyba że dla tych, którzy sprzedają te urządzenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toyo69 08.06.2005 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła dla potrzeb c.o. wynosi dla tego projektu 11.140 W (w/g dokumentacji projektowej).Na gaz ziemny nie ma szans - brak gazociągu.Olejak owszem, dobra sprawa - szkoda tylko miejsca w pom. gospodarczym o pow. 8 m2 na zbiornik i dodatkoy osprzęt.Gaz w płynie - koszty dzierżwy zbiornika nie są małe i ogólnie w/g mnie szpeci działkę.Co do Hibernatusa - znam oferty tej firmy. Sprawnośc COP w tych pompach nie za ciekawa. W moim przypadku szala przechyla się na ofertę Climy Komfort.Viessmann nie był w stanie zaprezentować w mojej okolicy działającej pc z gruntowym wymiennikiem ciepła. Twierdził równierz, że nie ma konieczności wymiany glikolu w czasie eksploatacji wymiennika gruntowego ( a oświadczenia takiego nie wyda na piśmie , co do glikolu) - więc coś w tym jest - kolejny minus.Clima Komfort dysponuje adresami klientów ( skorzystałem, sprawdziłem, porozmawiałem z ludźmi ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 09.06.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Klaus, troszku teoryzujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.06.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła dla potrzeb c.o. wynosi dla tego projektu 11.140 W (w/g dokumentacji projektowej). Na gaz ziemny nie ma szans - brak gazociągu. Olejak owszem, dobra sprawa - szkoda tylko miejsca w pom. gospodarczym o pow. 8 m2 na zbiornik i dodatkoy osprzęt. Gaz w płynie - koszty dzierżwy zbiornika nie są małe i ogólnie w/g mnie szpeci działkę. Co do Hibernatusa - znam oferty tej firmy. Sprawnośc COP w tych pompach nie za ciekawa. W moim przypadku szala przechyla się na ofertę Climy Komfort. Viessmann nie był w stanie zaprezentować w mojej okolicy działającej pc z gruntowym wymiennikiem ciepła. Twierdził równierz, że nie ma konieczności wymiany glikolu w czasie eksploatacji wymiennika gruntowego ( a oświadczenia takiego nie wyda na piśmie , co do glikolu) - więc coś w tym jest - kolejny minus. Clima Komfort dysponuje adresami klientów ( skorzystałem, sprawdziłem, porozmawiałem z ludźmi ). Z punktu widzenia praktyka, a nie teoretyka. Posiadam od roku pompę z CK i z perspektywy czasu (mimo że inwestycja bardzo zabolała mnie finansowo) uważam tę decyzję za najlepszą ze wszystkich związanych z budową. Notabene, uwielbiam te wszystkie radykalne wypowiedzi forumowiczów, którzy nigdy nie biorą pod uwagę uwarunkowań pojedynczego inwestora tylko od razu "wskakują na plecy". Nie ma w mojej okolicy gazociągu, mowa jest o 2007/8. A gdyby nawet to jestem obecnie otoczony pompami ciepła i gdybym miał dla samego siebie ciągnąć 200-300 gazociągu to nie wiem czy byłaby to najtańsza inwestycja mojego życia. Gaz płynny wcale do tanich nie należy, na wannę z olejem nie miałem ochoty i miejsca. Oboje z żoną jesteśmy aktywni zawodowo i nie mam ochoty najmować "dyżurnego kotłowego" do kominka. A najważniejszym argumentem dla mnie były nie finanse ale komfort i czystość obsługi. A odpowiadając na Twoje pytanie - proponuje pompę z CK, gdyż zapewnia większą elastyczność (2 biegi pracy) i większą sprawność, nie wspominając że jest tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 09.06.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła dla potrzeb c.o. wynosi dla tego projektu 11.140 W (w/g dokumentacji projektowej). Co do Hibernatusa - znam oferty tej firmy. Sprawnośc COP w tych pompach nie za ciekawa. quote] pierwsza sprawa wykonaj OZC jeszcze raz a po drugie czy lepiej jak firma napisze COP na poziomie 4,5-5,6 czy faktycznie tak jak jest wszystko zależy od dolnego jak i górnego żródła imwyższa T dolnego żródł i niższa T górnego zródła tym COp jest wyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 09.06.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 A najważniejszym argumentem dla mnie były nie finanse ale komfort i czystość obsługi. Nikt nikomu nie wskakuje na plecy, i podejrzewam że każdy kto buduje wybiera najkorzystniejsze ZE SWOJEGO punktu widzenia rozwiązanie. Uważam jednak, że wywalenie 50 - 60 kPLN na źródło ciepła do domu o powierzni 130 m2 jest DLA MNIE (moja prywatna opinia) działaniem nieracjonalnym. Jak kształtują się koszty użytkowania pompy ciepła? Czy mógłbyś coś na ten temat napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.06.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Pamiętaj tylko, że wymieniona kwota nie powinna być porównywana tylko i jedynie z ceną pieca, ale z całym systemem CO (grzejniki) i CWU. Do tego odpadają koszty budowy komina, gdyż pompa ciepła takowego nie potrzebuje. Po kalkulacji za i przeciw, w moim przypadku wyszło, ze koszt zainstalowania pompy ciepła po odliczeniu wszelkich kosztów instalacji CO w oparciu o gaz płynny ze zbiornika podnosi koszt inwestycji o około 30 tysięcy. A to już jest kwota która powinna się zamortyzować w perspektywie 10-12 lat. Moja pompa ogrzewa dom od końca października ubiegłego roku. Całkowite zużycie prądu w domu (pompa ciepła, podgrzewacz CWU, oświetlenie, kuchnia i inne) - do połowy maja zamknęło się na poziomie 3600 kWh. Jeżeli skromnie przyjmiemy, że elementy nie związane z pompą ciepła i CWU zużyły 15% z ogólnej ilości kWh, to sama pompa zużyła ich około 3000, czyli jakieś 1100 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 09.06.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Posiadając pc z glikolem jako dolne źródło ciepła można mieć tanio klimę w domu. Wystarczy klimakonwektor i proste sterowanie. Zuzycie energii elektrycznej takiego układu jest znikome w porównaniu do systemu split. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toyo69 09.06.2005 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Przy zastosowaniu podgrzewacza ciepłej wody użytkowej typu powietrze - woda (oferta CK) równierz w jakimś sensie posiadam klime - schłodzone powietrze wyprowadzam do danego pomieszczenia, które chcę schłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 10.06.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 )Toyo, ok ale tego chłodu będzie zbyt mało. Nie piszę by Cię zniechęcić, ich pc są ok. mam od nich ofertę na mój domek (było za drogo ). W przypadku dolnego źródła w postaci pionowych odwiertów ja chłodny glikol nam nonstop, bez względu czy pc pracuje czy nie. Przy rozdzielaczu mam wolne krućce do których dołączam rury i pompkę obiegową klimakonwektora i wszystko hula za jakieś 100Wat (pompka+silnik wentylatora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts