Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aktualnie czekam jeszcze na wycenę instalacji pc firmy alphainnoTec. http://www.alpha-innotec.de/waermepumpe.htm

Podobno pompa ta jest na podzespołach takich samych jak Vissmann, a tańsza - ogólnie znana w Niemczech ( u nas dopiero wchodzi na rynek).

Jeśli coś wiecie na temat tej pompy ciepła - dajcie znać.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

alphainnoTec

bardzo fajna firma bardzo dobrze się z nią wspołpracuje miła obsługa i są bardzo komunikatywni

a co do jakości pomp firma alpha nie jest jakąś tam firmą z tradycja ale mają naprawdę ciekawe produkty brak tylko pomp z bezpośrednim parowaniem- propanowych

niestety na dzień dzisiejszy nie ma jakiegoś rzetelnego rankingu na temat PC

żadna firma nie udziela wiarygodnych informacji co do ilości pomp awaryjności co jest ogólnie zrozumiałe

:-? A co sądzicie o pompie ciepła NATEO SMART G8?

Mnie na dom z poddaszem użytkowym o powierzchni 180 m2, z ogrzewaniem podłogowym (dół i góra), z wykonaniem instalacji wod.-kan. oczywiście z materiałami wyniosło 55000 PLN.

A to dobre, przedstawiciel Viessmanna oferuje inną pompę jako alternatywę? Czyli na zasadzie jak nie to, to może to, a jak nie to to może jeszcze inne? Tysiąc wizytówek w portfelu? Montuje różnych producentów? Jeśli tak, to czy już choć dłuższy czas, czy ma wystarczające doświadczenie w każdym systemie?

Toyo69 - nie ma dwóch identycznych pomp! Stwierdzenie, że urządzenia na tych samych podzespołach są takimi samymi pompami jest oznaką niewiedzy, bądź "gadki handlowej" przedstawiciela. Nawet jeśli firma x użyła tej samej sprężarki i typów wymiennika to o niczym nie świadczy. Jest wiele elementów, które wpływają na charakterystykę pracy pompy i urządzenia dostępne ne rynku różnią się między sobą.

Toyo69, może lepiej ściągnij ofertę od kogoś kto już trochę ma doświadczenia z AlphainnoTec i zna pompę tej firmy, wykonał jakąś instalację tych pomp, gdzieś już pracują i się sprawdziły? Po co ma ktoś eksperymentować z Twoim domem. Tak mi się wydaje, oferta ta może być dobra, ale co najważniejsze w pompach ciepła, instalację niech mi robi doświadczona w systemie firma.

Pozdrawiam

proszę tu zapytać

http://www.ekontech.pl

może to rozwiazanie problemu osobiście zaświadczam że pompy i całe instalacje montowane przez tą firmę działają bez zastrzeżeń oraz to że wykonywałem jastrych na ogrzewaniu podłogowym z tymi pompami

pozdrawiam jz

Moze ktos sie orientuje jakiej wielkosci kotlownia potrzebna jest przy instalacji PC?

W moim przypadku jest to około 1,5 m2. Sterownik, oprzyrządowanie hydrauliczne, zbiornik wyrównawczy znajdują sie na ścianie, a jedynym elementem zajmującym podłogę jest podgrzewacz CWU o kształcie i wielkości większej lodówki.

:lol: Ewak widzę, że odpowiedział ci MISTRZ FORUM, jeżeli chodzi o PC i nie tylko. Prześledziłam Forum chyba całe po kilka razy, przeczytałam full materiałów i wierz mi- Markus z Gdyni WIE CO MÓWI!
Ufff... odetchnelam... caly czas mysle o PC, ale w projekcie (jeszcze nie zakonczonym, ale poprawki akurat w tym punkcie bylyby trudne do wprowadzenia) na kotlownie jest przeznaczone 4.6 metra... a tak jeszcze mysle o Makrotermie z solarem, czyli duzy zbiornik, jakies 300 litrow... i zaczelam sie zastanawiac, czy ewentualnie dalabym rade. Dzieki! :)

Moja kotłownia ma 4,2m2. W niej zmieściły się następujące rzeczy: zbiornik 500l. na c.w.u., zbiornik 200l. do podłogówki, pompa ciepła o wymiarach lodówki i hydrofor który nie zmieścił się na podłodze i wisi na ścianie :lol: . Rozdzielacz dolnego źródła znajduje się poza domem.

Do ogrzania mam 160m2, pc uruchomiła mi Nateo, kotłownie i podłogówkę i wszystko co z rurkami związane zrobiła mi firma hydrauliczna. Dolne źródło wywierciła jeszcze inna firma (3x50m).

Wyliczenie ile zabuliłem nie jest do końca obiektywne.

a ja powiem tak

nie montowałem jeszcze PC ale mam duże doświadczenie w wszelkiego rodzaju kotłowniach itp

pompę u siebi planuję dopiero po wybudowaniu własnego domku (narazie dużo papierów)

a obecnie jestem gotowy wykonać takową instalację PC w bardzo dobrej cenie

mam dość dobre warunki na PC łącznie z kredytem w BOŚ bank na niekonwencjonalne żródła energi

:lol: Ewak widzę, że odpowiedział ci MISTRZ FORUM, jeżeli chodzi o PC i nie tylko. Prześledziłam Forum chyba całe po kilka razy, przeczytałam full materiałów i wierz mi- Markus z Gdyni WIE CO MÓWI!

:oops: :oops: :oops:

a ja powiem tak

nie montowałem jeszcze PC ale mam duże doświadczenie w wszelkiego rodzaju kotłowniach itp

pompę u siebi planuję dopiero po wybudowaniu własnego domku (narazie dużo papierów)

a obecnie jestem gotowy wykonać takową instalację PC w bardzo dobrej cenie

mam dość dobre warunki na PC łącznie z kredytem w BOŚ bank na niekonwencjonalne żródła energi

montaż pompy pod nadzorem firmy Clima Komfort