p 08.06.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Mam możliwość wzięcia kredytu (CHF) w Millenium. Zgodzili się nawet wpisać w umowę, że nie będzie prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu (obecnie jet to w cenniku ale jak wiadomo cennik można zmienić ...). Ale jedna rzecz mnie zastanawia. W przykładowej umowie jest takie oto zdanie: ... Wszelkie zmiany Umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności za wyjątkiem: 1) zmiany oprocentowania ... [to rozumiem] 2) zmiany Regulaminu [ !!! ] 3) ... Zastanawia mnie punkt 2. Czy to nie jest jakiś "wytrych" dla banku ? Bo w Regulamin można sobie "wepchnąć' wszystko p. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34925-kruczek-w-umowie-kredytowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.06.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 No cóż, w sumie to mogą Ci wpisać w Regulaminie, że każdy, kto ma podpisaną umowę kredytową jest zobowiązany wpłacać na rzecz banku kwotę 100zł/miesięcznie ... Regulamin powinien być integralną częścią umowy. Z drugiej strony regulamin i tak mogą zmienić a jeśli nie będą Ci pasowały nowe zapisy to masz prawo rozwiązać umowę - problem w tym, że musisz od razu spłacić cały kredycik.. Jak widzisz i tak i tak mają Cię w garści.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34925-kruczek-w-umowie-kredytowej/#findComment-688364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.06.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 A ja chciałam zwrócic uwagę na jedną (przynajmniej dla mnie) niewygodną rzecz w Millenium. Ja np nie brałabym kredytu na całą kwotę, a dajmy na to 60%. W takim przypadku bank wypłaca za każdym razem ... 60% wnioskowanej transzy (tzn proporcjonalnie do stosunku kredyt/wartość domu). Resztę musisz na bieżąco dokładać ze swoich środków, a etap trzeba rozliczyc w całości. Każda transza to max. 50% dotychczas zaangażowanych środków. W moim przypadku (wykończenie finansuję ze sprzedaży mieszkania) brzmiało to kiepsko. Nie dopytałam już, od jakiej kwoty liczyli prowizję (całość czy x%) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34925-kruczek-w-umowie-kredytowej/#findComment-688389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 08.06.2005 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 No cóż, w sumie to mogą Ci wpisać w Regulaminie, że każdy, kto ma podpisaną umowę kredytową jest zobowiązany wpłacać na rzecz banku kwotę 100zł/miesięcznie ... Regulamin powinien być integralną częścią umowy. Z drugiej strony regulamin i tak mogą zmienić a jeśli nie będą Ci pasowały nowe zapisy to masz prawo rozwiązać umowę - problem w tym, że musisz od razu spłacić cały kredycik.. Jak widzisz i tak i tak mają Cię w garści.. Jeśli regulamin byłby integralną częścią umowy i nie byłoby tego punktu, o którym pisałem to jego zmiana wymagałaby mojej pisemnej zgody. Czyli nie mieliby mnie w garści. p. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34925-kruczek-w-umowie-kredytowej/#findComment-688453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 08.06.2005 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 A ja chciałam zwrócic uwagę na jedną (przynajmniej dla mnie) niewygodną rzecz w Millenium. Ja np nie brałabym kredytu na całą kwotę, a dajmy na to 60%. W takim przypadku bank wypłaca za każdym razem ... 60% wnioskowanej transzy (tzn proporcjonalnie do stosunku kredyt/wartość domu). Resztę musisz na bieżąco dokładać ze swoich środków, a etap trzeba rozliczyc w całości. Każda transza to max. 50% dotychczas zaangażowanych środków. W moim przypadku (wykończenie finansuję ze sprzedaży mieszkania) brzmiało to kiepsko. Nie dopytałam już, od jakiej kwoty liczyli prowizję (całość czy x%) Zaraz, zaraz, w którym punkcie regulaminu jest taki zapis ? Czyli jeśli biorę 20 tys na budowę obiektu który będzie warty 60 tys, umówiłem się na 2 transze po 10 tys. i wnioskuję o wypłatę 1-szej transzy to dostanę 1/3*10 tys ?!?! Czy czegoś nie zrozumiałem ?!?! p. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34925-kruczek-w-umowie-kredytowej/#findComment-688467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.06.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 A ja chciałam zwrócic uwagę na jedną (przynajmniej dla mnie) niewygodną rzecz w Millenium. Ja np nie brałabym kredytu na całą kwotę, a dajmy na to 60%. W takim przypadku bank wypłaca za każdym razem ... 60% wnioskowanej transzy (tzn proporcjonalnie do stosunku kredyt/wartość domu). Resztę musisz na bieżąco dokładać ze swoich środków, a etap trzeba rozliczyc w całości. Każda transza to max. 50% dotychczas zaangażowanych środków. W moim przypadku (wykończenie finansuję ze sprzedaży mieszkania) brzmiało to kiepsko. Nie dopytałam już, od jakiej kwoty liczyli prowizję (całość czy x%) Zaraz, zaraz, w którym punkcie regulaminu jest taki zapis ? Czyli jeśli biorę 20 tys na budowę obiektu który będzie warty 60 tys, umówiłem się na 2 transze po 10 tys. i wnioskuję o wypłatę 1-szej transzy to dostanę 1/3*10 tys ?!?! Czy czegoś nie zrozumiałem ?!?! p. Na to wychodzi Punktu z regulaminu Ci nie przytoczę - zrezygnowałam z ich usług po pierwszej rozmowie z konsultantką. Dokładnie tak z niej wynikało: jeśli wartość inwestycji wynosi 60, a Ty wnioskujesz o 20, tzn, że 40 już masz (wg banku). I dzielisz sobie inwestycję na na 3 etapy po 20 tysięcy. Jesli chcesz zrobic tak, że pierwsze 20 będzie pochodziło z kredytu, a następne z przewidywanych przychodów (sprzedaż majątku), to oni i tak wnioskowaną transzę wypłacą Ci proporcjonalnie do udziału kredytu w wartości domu (za stan końcowy biorą dom który nadaje się do odbioru). Czyli wychodzi na to, że bank delikatnie sugeruje, aby wziąść u nich większy kredyt który pokrywa całość szacowanego kosztu z inwestycji, a później spłacić nadwyżke przykładowo po sprzedaży mieszkania , lub brac kredyt tylko na dokończenie inwestycji (wtedy też kwota wnioskowana pokrywałaby w 100% kwotę potrzebną na dokończenie inwestycji, a mógłbyś wykazać wniesienie tego x%) Druga sprawa - jako wkładu własnego nie biorą materiałów nie wbudowanych (też dla mnie to była przykra informacja, bo sporo tego mamy ) Rozmawiałam z nimi jakieś miesiąc temu Nie wiem, czy w miarę jasno to opisałam W kazdym razie DLA MNIE nie była to ciekawa propozycja. Nie wiem jaka Ty masz sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/34925-kruczek-w-umowie-kredytowej/#findComment-688563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts