MarcinIKS 08.06.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Mam dwie oferty na kocioł z zasobnikiem 120l - obie zbliżone cenowo - ok 6800zł i teraz pytanie co wybrać. Oba kotły jednofunkcyjne ok. 20kW kondensacyjne. Jeden to Brotje Ecotherm (sam piec ok. 5000zł) ze sterowaniem pogodowym a drugi Wolf Comfortline ze sterowaniem tygodniowym. Jednym z argumentów za wyborem Wolfa ma być (według sprzedawcy) parametr ilości kondensatu produkowanego przez piec i z Wolfa jest go ok. 2.4 litra na godzinę. Tak logicznie rozumując to ma sens, ale ja nie jestem ekspertem w tej sprawie Czy może za te pieniądze może poszukać czegoś innego? Jeśli tak to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 08.06.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Ta ilość kondensatu wynika z 1) zapotrzebowania twojego domu na energię cieplną (a więc i potrzebnego zużycia gazu) 2) efektywności kondensacji [bardzo niewielkie róznice pomiędzy kotłami] Inaczej mówiąc - prawdopodobnie oba będą w twoim domu produkować tyle samo kondensatu - a sprzedawca pociska ciemnotę Ergo - co kupisz, bedzie dobre. Inne (np. Vaillant) będą w zbliżonej cenie pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 08.06.2005 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Ergo - co kupisz, bedzie dobre. Inne (np. Vaillant) będą w zbliżonej cenie pozdr - Krzysiek To może ja źle szukam, bo na razie w zbliżonej cenie nie znalazłem Najtaniej znalazłem na razie tego Brotje, gdzie sam kociołek kosztuje ok. 5000zł. Za tą kasę chętnie wziałbym Vaillanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.06.2005 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Przede wszystkim: nie liczy się ile za kocioł zapłacisz, tylko za całą kotłownię: kocioł, zasobnik, sterowanie, jakies-tam panele przyłączeniowe, ew. rura do komina - znajdź oferty na całość, a nie "po kawałku", a potem sie potarguj powodzenia - Krzysiek PS vide np. wątek: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=48571 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 09.06.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 To może ja źle szukam, bo na razie w zbliżonej cenie nie znalazłem Najtaniej znalazłem na razie tego Brotje, gdzie sam kociołek kosztuje ok. 5000zł. Za tą kasę chętnie wziałbym Vaillanta A ja bym nie wziął. W zeszłym roku w teście niemieckiego pisma konsumenckiego TEST kocioł Brotje "zlał" takie tuzy jak Viessmann, Vaillant, Buderus i inne. Wolf był na drugim miejscu jak dobrze pamiętam. Nawet jak mój instalator odpalał mi piec (Immergas) to opowiadał, że był na szkoleniu w Wolfie i te kotły są najwyższej jakości przy dobrej cenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.06.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Brotje ma bardzo ciekawą lodówkę z zasobnikem 130 l. który zaczyna modulować od 3,25 kW tutaj mogę się mylić o 0,25 kW a to przy kondensacie jest bardzo ważne. jeżeli zapotrzebowanie na ciepło przy -20 C w przeciętnym nowobudowanym budynku wynosi od 7-12 kW to każdy kocioł który zaczyna modulację od okolicy 9 kW +- 2kW pracuje w funkcji załącz/wyłącz.wolf zaczyna od chyba 10,5 kWresztę sobie dośpiewaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.06.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 nurni - tylko jest kwestia jak z ceną i dostępnością serwisu Broetje ? Jak jest na miejscu - to OK , ale jak nie ma lub ew. jak jest drogi ? pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 09.06.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 nurni - tylko jest kwestia jak z ceną i dostępnością serwisu Broetje ? Jak jest na miejscu - to OK , ale jak nie ma lub ew. jak jest drogi ? Zgadzam się w 100%. Dlatego nie bez przyczyny zadałem kiedyś pytanie "Kotły a serwis oto jest pytanie". Ooo, człowiek nie czuje jak mu się rymuje Między innymi dlatego mam Immergasa bo serwisów dookoła od pyty a i kociołek szacowny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 10.06.2005 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Amen hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts