rafal9 08.06.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Ile powinno kosztować wybranie humusu i wykonanie mechanicznego wykopu pod ławy fundamentowe (szerokosc ok 60-70 cm)? Powierzchnia zabudowy domu 150 m2. Długość fundamentów ok 80 m.Mam takie wyceny:Wycena 1. "Coś około 1000 zł za wykop całości na 40 cm - na ławy nie ma sensu kopać" - tak twierdzi. Wyliczył sobie, że wyjdzie to ok 80 m3 i dlatego taka cena.Wycena 2. Minimum 500 zł za 5 godzin pracy, każda następna godzina 80 zł Wycena 3. Około 500 za humus i w sumie poniżej 1000 zł za całość. Muszą podjechać i zobaczyć wtedy powiedzą dokładnie. Do jakiej wartości negocjować, jaki jest realny koszt takich prac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asm 08.06.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Hej, Nie wiem ile powinno kosztować z wykopami pod ławy, ale u mnie samo zdjęcie humusu, około 50 cm, kosztowało niecałą godzinę pracy i około 150 zl, a koparke wziałem z sasiedniej budowy i sie nawet kopacz ucieszyl ze nie musi daleko jechać. A wykopy pod ławy robili juz murarze i dobrze bo koparka by sie w tym piachu zagrzebala a i tak sie wszystko osypywalo. asm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agana 08.06.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Za godzinę pracy koparki 70 zł, ale bez faktury 55 zł. Samo zdjęcie humusu, bo ławy kopane będą ręcznie. Zajęło to 3 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 08.06.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Witaj Rafał. 10 zł za m3 wykopu - wykopali naprawdę dobrze (facet polecany kiedyś na Forum) - tak jak pisałem w dziennku wykop na całości trochę ponad 10mx16m na głębokość 80cm - między skrajnymi rogami tylko 8cm różnicy w poziomie. Rafał - ciekawe czy majster jak będzie budował u Ciebie to czy będzie narzekał, że się czepiałem jak u mnie budował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 08.06.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 rafal, ja bym skierowal sie ku wycenie nr 2 (wybieram bramke nr 2 ) postac im na karku przy pracy - beda robic rzetelnie, bez naciagania. grunt moze byc rozny i zdecydowanie wydluzyc prace. przy takiej robocie jednak (w moim regionie) 70pln za godzine to maksimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts