Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt robót ziemnych.

rafal9

Recommended Posts

Ile powinno kosztować wybranie humusu i wykonanie mechanicznego wykopu pod ławy fundamentowe (szerokosc ok 60-70 cm)? Powierzchnia zabudowy domu 150 m2. Długość fundamentów ok 80 m.

Mam takie wyceny:

Wycena 1. "Coś około 1000 zł za wykop całości na 40 cm - na ławy nie ma sensu kopać" - tak twierdzi. Wyliczył sobie, że wyjdzie to ok 80 m3 i dlatego taka cena.

Wycena 2. Minimum 500 zł za 5 godzin pracy, każda następna godzina 80 zł

Wycena 3. Około 500 za humus i w sumie poniżej 1000 zł za całość. Muszą podjechać i zobaczyć wtedy powiedzą dokładnie.

Do jakiej wartości negocjować, jaki jest realny koszt takich prac?

Pozdrawiam

Hej,

Nie wiem ile powinno kosztować z wykopami pod ławy, ale u mnie samo zdjęcie humusu, około 50 cm, kosztowało niecałą godzinę pracy i około 150 zl, a koparke wziałem z sasiedniej budowy i sie nawet kopacz ucieszyl ze nie musi daleko jechać. A wykopy pod ławy robili juz murarze i dobrze bo koparka by sie w tym piachu zagrzebala a i tak sie wszystko osypywalo.

asm,

Witaj Rafał.

10 zł za m3 wykopu - wykopali naprawdę dobrze (facet polecany kiedyś na Forum) - tak jak pisałem w dziennku wykop na całości trochę ponad 10mx16m na głębokość 80cm - między skrajnymi rogami tylko 8cm różnicy w poziomie.

Rafał - ciekawe czy majster jak będzie budował u Ciebie to czy będzie narzekał, że się czepiałem jak u mnie budował :-)