Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka pod blatem umywalki w łazience

Akuś

Recommended Posts

Przekopałam już części zasobów forum w tym temacie ale byłabym wdzięczna za kilka praktycznych porad.

Koncepcja blatu pojawiła sie głównie z chęci ukrycia pralki. Nie mogę jej wstawić nigdzie poza łazienką, a niekoniecznie chcę na nią patrzeć. :)

Pomyślałam więc o blacie, pod który wsunęłabym pralkę i na którym obok zamontowałabym umywalkę. Łączna długość blatu to o 175 cm.

Moje wątpliwości / pytania są następujące:

- Czy taki blat nad pralką nie będzie zbyt wysoki ( i co ca tym idzie, czy umywalka nie będzie zbyt wysoko)?

- Jaka powinna być grubość takiego blatu?

- Czym możnaby go zamknąć: dwiczkami, zasłonką?

- A może znacie jakieś inne metody ukrycia pralki?

Dzięki za porady.

Gość tripper

a jakiej wysokosci jest pralka?

a na jakiej wysokosci chcesz zamontowac umywalke?

mysle, ze nie musisz robic jednego dlugiego blatu, jesli pralka jest wysoka, to ta czesc blatu nad nia moze wystawac ku gorze, roznice mozna tez zabudowac plyta blatu pod katem prostym

czy to jest zwykla pralka czy z zalozenia przeznaczona do zabudowy? jesli zwykla, to musisz uwzglednic, ze bedzie sie troche 'obijala' podczas wirowania...

Witam

Ja u siebie robie dokładnie to samo>

Blat wydaje mi się że bedzie gdzieś na wysokości 90 cm - aby tylko zmieściła się pralka. Dlugość mojego blatu około 120 cm. Jeszcze zastanawiam się z czego go zrobić czy z OSB czy GK.

Też myślałem o zabudowie ale chyba ztego pomysłu zrezygnuje>

Moze pozniej wstawie zdjecie mojego zamiaru :))

A ja mam pralkę pod blatem i blat nie jest łamany. Aż poszłam wymierzyć: 89 cm górna krawędź, blat ma gr. 3,5 cm, umywalka wpuszczana w blat. Pralka Aristona jest niższa, bo spokojnie mieści sie pod tym blatem i jeszcze jest trochę luzu (podobno być musi, bo przy wirowaniu zawsze sa jakies wibracje na boki). A blat mam drewniany :-)

Pozdrawiam,

Beata

• 1 year później...

Mam (tzn. muszę mieć) pralkę w łazience. Chciałbym , żeby była ona schowana pod blatem. Wysokośc pralki to 85cm+ 1-2cm luzu (moja pralka podskakuje czasami)+ 3 cm blat granitowy, w którym ma być umywalka wpuszczana w blat i tutaj mam pytanie? czy korzystanie z umywalki, która jest na wysokości 90cm od podłogi jest wygodne?Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Ewentualnie czy różnicować wysokość? i zrobić dwa blaty, jeden na bralką i drugi dla umywalki?????

mam umywalkę na wysokości 92 cm i jest B O S K O!!! na początku też myślałam, że będzie za wysoko. Na takie rozwiązanie namówił nas szef ekipy, która wykanczała nam mieszkanko i dzis bije pokłony w jego strone. Lepiej być nie może.

PS. dodam, że mam 166 cm wzrostu i jak dla mnie to super wysokość. Już zapomniałam jak w wynajmowanym niegdyś mieszkaniu pochylałam się nad umywalką zawieszoną na standardowej wys. 86 cm.