pawelurb 08.06.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 czy komin systemowy łączy się ( kotwi ) jakos z resztą ściany czy też ma stać samodzielnie? chodzi mi to że fragment komina będzie murowany z cegły ( częśc wentylacyjna ) i ma być to tego dostawiony komin systemowy - spalinowy , mają być razem obok siebie, tak że ponad dachem po otynkowaniu bedą wyglądać jak jeden komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 08.06.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Dość skomplikowany chcesz mieć twór, Sąsiedzie Czy nie wolisz również systemowych kanałów wentylacyjnych? Zajmują (pomijając wszystko) mniej miejsca... Powiem tylko, iż np. Schiedel dając gwarancję na 25 lat zastrzega, że system kominowy ma być postawiony zgodnie z instrukcją techniczną dostępną m.in. na ich stronach internetowych. Ta zaś precyzuje, że masz do czynienia z kominem wolnostojącym, dylatowanym od wszystkiego wkoło (stropów, więźby a także od ścian, do których komin przylega). Owe przerwy dylatacyjne widać choćby tu: http://www.schiedel.pl/pliki/rondoplus/wzRP.pdf Pozdrawiam z Chwałowic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 08.06.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Pawelurb!! dobrze kombinujesz ja też tak zrobiłem, tylko polecam kanały wentylacyjne zrobić z tzw pustaków dymowych Wienerbergera fi150 w środku, ok. 2 zł za sztukę. Jest to ewidentnie najtaniej. Murarze nie narzekali i wymurowali je jak trzeba. Razem z jednym kominem systemowym mam 4 takie kanały wentylacyjne a z drugim 6. Nad dachem całość równo obłożona płytkami klinkierowymi i wygląda nieźle. Dobrana odpowiednio szerokość i równe wymurowanie spowodowało że wszystko jest równe z każdej strony. Na tyle że nie musiałem tynkować tylko od razu klej i płytki. Całość stoi zdylatowana od ścian i stropu styropianem 2cm. Miwol !! - ja też wolałbbym ale niestety życzą sobie za pustaki wentylacyjne jak za zboże, zaoszczędziłem ponad 1tys robiąc to z ceramicznych dymowych. Wyszło mnie mniej niż 100zł za jeden kanał wentylacyjny o wysokości 7,3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 08.06.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Paweł! Dziś liczyłem dla Klienta dwukanałowy ciąg went. wysokość 7 m. Wyszło ok. 340 - 380( schiedel, IBF, presto ) zł brutto, więc warto się zastanowić nad wentyl. systemową. Ponadto pustaki wentylacyjne z ceramiki wychodzą jeszcze taniej. Dokładnie dobrane wymiary i jedziesz potem klinkierkiem. pozdrawiam! pokar. PS. Ja też jestem z okolic W-wia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 08.06.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Jeżeli dobrze zrozumiałem, kupiłeś komin spalinowy a teraz potrzebujesz jeszcze wentylację? Może spróbuj wymienić w hurtowni same pustaki na takie z przewodem wentylacyjnym ( z niewielką dopłatą). Oni i tak to sprzedadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.06.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Myślę, że raczej chodziło o dodatkowe kanały wentylacyjne. Ja co prawda doklejałem systemowe, bałem się takich krzyżówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 09.06.2005 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Jeżeli dobrze zrozumiałem, kupiłeś komin spalinowy a teraz potrzebujesz jeszcze wentylację? Może spróbuj wymienić w hurtowni same pustaki na takie z przewodem wentylacyjnym ( z niewielką dopłatą). Oni i tak to sprzedadzą potrzebuje 3 kanały wentylacyjne i jeden spalinowy, z tego co wiem to komin sysyemowy może mieć zintegrowany tylko jeden kanał wentylacyjny, a pozistałe 2 też trzeba chyba dostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.06.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 No to możesz bardzo prosto obliczyć różnicę w kosztach. Wystarczy, że porównasz cenę dodatkowych pustaów systemowych i ceramicznych. Nie wiem czy przy ceramicznych nie dojdą dodatkowe koszty np. na wyrównanie wymiarów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts