Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ja połączyć komin systemowy ze ścianą?

Recommended Posts

czy komin systemowy łączy się ( kotwi ) jakos z resztą ściany czy też ma stać samodzielnie? chodzi mi to że fragment komina będzie murowany z cegły ( częśc wentylacyjna ) i ma być to tego dostawiony komin systemowy - spalinowy , mają być razem obok siebie, tak że ponad dachem po otynkowaniu bedą wyglądać jak jeden komin.

Dość skomplikowany chcesz mieć twór, Sąsiedzie :roll: :) Czy nie wolisz również systemowych kanałów wentylacyjnych? Zajmują (pomijając wszystko) mniej miejsca...

Powiem tylko, iż np. Schiedel dając gwarancję na 25 lat zastrzega, że system kominowy ma być postawiony zgodnie z instrukcją techniczną dostępną m.in. na ich stronach internetowych. Ta zaś precyzuje, że masz do czynienia z kominem wolnostojącym, dylatowanym od wszystkiego wkoło (stropów, więźby a także od ścian, do których komin przylega). Owe przerwy dylatacyjne widać choćby tu:

http://www.schiedel.pl/pliki/rondoplus/wzRP.pdf

Pozdrawiam z Chwałowic! 8)

Pawelurb!!

dobrze kombinujesz ja też tak zrobiłem, tylko polecam kanały wentylacyjne zrobić z tzw pustaków dymowych Wienerbergera fi150 w środku, ok. 2 zł za sztukę. Jest to ewidentnie najtaniej. Murarze nie narzekali i wymurowali je jak trzeba. Razem z jednym kominem systemowym mam 4 takie kanały wentylacyjne a z drugim 6. Nad dachem całość równo obłożona płytkami klinkierowymi i wygląda nieźle. Dobrana odpowiednio szerokość i równe wymurowanie spowodowało że wszystko jest równe z każdej strony. Na tyle że nie musiałem tynkować tylko od razu klej i płytki. Całość stoi zdylatowana od ścian i stropu styropianem 2cm.

Miwol !! - ja też wolałbbym ale niestety życzą sobie za pustaki wentylacyjne jak za zboże, zaoszczędziłem ponad 1tys robiąc to z ceramicznych dymowych. Wyszło mnie mniej niż 100zł za jeden kanał wentylacyjny o wysokości 7,3m

Paweł!

Dziś liczyłem dla Klienta dwukanałowy ciąg went. wysokość 7 m.

Wyszło ok. 340 - 380( schiedel, IBF, presto ) zł brutto, więc warto się zastanowić nad wentyl. systemową.

Ponadto pustaki wentylacyjne z ceramiki wychodzą jeszcze taniej.

Dokładnie dobrane wymiary i jedziesz potem klinkierkiem.

pozdrawiam!

pokar.

PS. Ja też jestem z okolic W-wia :lol:

Jeżeli dobrze zrozumiałem, kupiłeś komin spalinowy a teraz potrzebujesz jeszcze wentylację? Może spróbuj wymienić w hurtowni same pustaki na takie z przewodem wentylacyjnym ( z niewielką dopłatą). Oni i tak to sprzedadzą :)

potrzebuje 3 kanały wentylacyjne i jeden spalinowy, z tego co wiem to komin sysyemowy może mieć zintegrowany tylko jeden kanał wentylacyjny, a pozistałe 2 też trzeba chyba dostawić