toomas 10.06.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Ja zakładam gont bitumiczny..no tyle że drewno mam z lasu za free )). A ułożenie to we własnym zakresie więc robocizny nie doliczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 10.06.2005 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Honorata nie spotkałem się jeszcze z dachówkami Nelskamp. Jaka jest ich jakość? Jak długo leżą u Ciebie na dachu?No i oczywiście jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 10.06.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Blochodachówka jest najtańsza. Najtaniej robi się bez pełnego deskowania, z folią, łaty i kontrałaty. Robocizna jest porównywalna dla blachy bitumicznej. Przy bitumicznej trzeba dawac najlepiej pełne płyty OSB. Ja mam pełne deskowanie i dekarze mi mówią, ze bedzie klawiszowac. Dlatego tez bede robil blache i wtedy na dach jeszcze sie przybija laty i kontrlaty. Koszt dobrej blachy to w tej chwili ok. 22 zł/m kw. brutto. Jeszcze lepszej ok. 25 zł. Oczywiscie sa tez z roznymi posypkami, ale one sa bardzo drogie. Bitumiczna jak sie robi to trzba dawac dobra bitumiczna np. Katepal, koszt ok. 28 zł/m kw. Bitumiczna wyjdzie taniej wtedy jak masz bardzo skomplikowany dach i jest duzo odpadow w przypadku blachy. pozdrRyMario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 10.06.2005 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Blochodachówka jest najtańsza. Najtaniej robi się bez pełnego deskowania, z folią, łaty i kontrałaty. Robocizna jest porównywalna dla blachy bitumicznej. Przy bitumicznej trzeba dawac najlepiej pełne płyty OSB. Ja mam pełne deskowanie i dekarze mi mówią, ze bedzie klawiszowac. Dlatego tez bede robil blache i wtedy na dach jeszcze sie przybija laty i kontrlaty. Koszt dobrej blachy to w tej chwili ok. 22 zł/m kw. brutto. Jeszcze lepszej ok. 25 zł. Oczywiscie sa tez z roznymi posypkami, ale one sa bardzo drogie. Bitumiczna jak sie robi to trzba dawac dobra bitumiczna np. Katepal, koszt ok. 28 zł/m kw. Bitumiczna wyjdzie taniej wtedy jak masz bardzo skomplikowany dach i jest duzo odpadow w przypadku blachy. pozdr RyMario Oczywiscie dla dachówki bitumicznej, nie dla blachy bitumicznej. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.06.2005 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Koszt dobrej blachy to w tej chwili ok. 22 zł/m kw. brutto. Jeszcze lepszej ok. 25 zł. Oczywiscie sa tez z roznymi posypkami, ale one sa bardzo drogie. Bitumiczna jak sie robi to trzba dawac dobra bitumiczna np. Katepal, koszt ok. 28 zł/m kw. 1. Co to jest "dobra blacha"? 2. Cena wcale nie jest tak bardzo niska w porównaniu z wielona dachówkami cementowymi, a porównujesz tylko blachę podstawową. Policz wszystko łącznie z gąsiorami, śrubami, podkładkami i całą masą dodatków. To one mają wpływ na cenę dachu. Przy dwuspadowym tego tak nie widać, ale przy kopercie lub bardziej skomplikowanym różnica robi się bardzo wyraźna. Powtarzam to co już wcześniej napisałem - nie można porównywać cen blachy podstawowej lub dachóki podstawowej. Trzeba liczyć całość dachu ze wszystkimi dodatkami. ####################### Widzę, że wprowadziłeś "drobną" poprawkę. Jeśli mówisz o dachówce bitumicznej to tym bardziej różnica jest nieduża zważając na trwałość bitumicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 10.06.2005 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Ceny obróbki są podobne w blachodachówce i dachówce bitumicznej. Masz te same rynny, tyle samo obróbek na kosze itp. Jeżeli porównać koszt blachodachówki na dachu z pełnym deskowaniem i bitumicznej na pełnym deskowaniu to kwoty będą podobne. Różnica jest taka, że blachę można robić bez deskowania a w bitumicznej trzeba dać deskowanie i nejlepiej płyty OSB. Reasumując bitumiczny wyjdzie raczej drożej. Oczywiście o tej oszczednosci mozna rozmaiwac zanim bedzie zrobione deskowanie. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.06.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 Najtanszym pokryciem dachu to jest papa ale watpie czy ktos taki dach by chial miec choc jeszcze wiele domów i to od wielu lat ma takie pokrycie. Dachówka cementowa jest teraz nawet tansza od blachodachówki, tylko ze wykonczenie dachówki jest drozsze. Dlatego zeby wiedziec co wyjdzie taniej najlepij wziasc projekt i isc do przedstawicieli oni wtedy przelicza i powiedza co wychodzi taniej. Ja osobiscie wole dachówke. Koszty na nieskomplikowanym dachu sa praktycznie takie same jak blachodachówki, a trwalosc i estetyka dachu pokrytego dachówka jest o niebo wieksza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 12.06.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2005 Ja też właśnie zastanawiam się nad wyborem pokrycia dachowego i też rozważam blachodachówkę lub dachówkę cementową.Architekt, z którym rozmawiałem na temat adaptacji projektu stanowczo odradza mi blachodachówkę. Twierdzi, że do różnicy w kosztach trzeba dorzucić jeszcze różnicę w wielkości (koszcie) więźby dachowej, która musi mieć dla blachy nieco inne wymiary. Poza tym zapewniał, że blacha w punktach, w których jest przybijana musi prędzej czy później zacząć przepuszczać wodę i rdzewieć - ma to wynikać z dużych naprężeń mechanicznych wynikających z kurczenia i rozkurczania blachy pod wpływem dość dramatycznych różnic temperatur (w zimie z -20, w lecie ponoć potrafi się nagrzać i do 100C). Także teraz skłaniam się ku dachówce cementowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 19.09.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Twierdzi, że do różnicy w kosztach trzeba dorzucić jeszcze różnicę w wielkości (koszcie) więźby dachowej, która musi mieć dla blachy nieco inne wymiary. Co to oznacza?? Róznica w wielkości więźby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 19.09.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 mam blache na dachu firmyhttp://www.transblach.com.pl/o_firmie.html polecamkupiłem bezposrednio mich taniej niz a hurtowniach o 15%co do - więźby - pod blachę jest tańsza niż dachówkę- rodzaju dachówki - nie polecam cementowej po 2-3 latach zacznie śniedzieć (cos podobnego do nalotu miedzi) - jak juz to ceramiczna niestety raz drożsa od cementtrowej - pod blacha nie trzeba deskowac - duży plus w obniżeniu kosztów - fakt ze troche w czasie deszczyu szumi - ale tylko troche - wrzucić wełne i po bólu 9tylko folia wysokoparoprzepuszczalna- jedynie to moze theRav ma rację ale teściu ma blache od 15lat jeszcze trapecową na swoim dachu i jest ok - zreszta stwierdził ze dpobrze zrobił ze nie zakładał dachówki bo teraz musiałby juz wymieniać niektóre z nich lub uzupełniac ubytki a tak sposko wodza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.09.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Twierdzi, że do różnicy w kosztach trzeba dorzucić jeszcze różnicę w wielkości (koszcie) więźby dachowej, która musi mieć dla blachy nieco inne wymiary. Co to oznacza?? Róznica w wielkości więźby?? Więźba może mieć mniejsze przekroje bo ciężar pokrycia jest dużo mniejszy niż w przypadku dachówek. Do pokerzysta - a czy pod dachówkę trzeba deskować? To nie jest konieczność. Spokojnie jak ktoś nie chce może sobie ten koszt odjąć przy dachówce. I jeszcze jedno pytanie - co to ma być to śniedzienie dachówki cementowej? W okolicy cementóki są dość popularne i nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 19.09.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 czyli więźba do blachodachówek jest tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 19.09.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 fakt po zwykłą dachówke mozna sobie odpuscic deskowanieco do sniedzenia moze masz czyste powietrze bez kurzu na swoim terenie moi znajomi którzy załozyli sobie cementówkę po 3 latacj mają już ja lekko zzieleniałą (to jest powiedzmy to sniedzenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.09.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 mysle ze najtanszym pokryciem poza papa plyty bitumiczne Onduline tylko ze dosc szybko rosnie na nich mech i maja tylko 3 kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 19.09.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 witam, właśnie odebrałam wycenę na dach 240m2(dwuspadowy+2 daszki) blachodachówka Plannja 15tys dach.cementowa IBF ceglasty 12tys dach.cementowa Nelskamp zielony 15tys. robocizna u nas tyle samo bez względu na rodzaj pokrycia pozdr A ja myślę, że warto szukać dobrych ofert. W Sobotę tydzień temu była organizowana giełda dachów w Gdańsku i mam od nich oferte na dach z dachówki ceramicznej (sirius angoba miedziana ruppa) łącznie z orynnowaniem i 4 oknami dachowymi (fakro z nawiewnikami - nie pamiętam symbolu) i wyłazem dachowym za 16,5tys zł. Więc układanie blachy w moim przypadku nie miałoby sensu. Fakt, ze wycena nie obejmuje dachówek skrajnych, bo ich po prostu nie chciałam - zamontuje się deskę wiatrową, w końcu przy blasze też nie ma elementów skrajnych. Acha dach też 240m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.09.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Czy ktoś tu nie zapomina, że ta dowolność w wyborze to tak nie do końca? Wachowanie rodzajem dachu to mi wychodzi w obszarze określonym projektem więźby. A nie: a to machniemy ceramikę zamiast cementu, albo dołożymy deskowanie. Ludzie opamiętajta się, w projektach macie napisane na co ta wasza więźba. A w zasadzie pod co. A jak jeszcze ktoś sobie zmieni grubośćocieplenia i jeszcze parę innych mało ważnych kg/m2 to niech się potem nie zdziewi jak mu siędach ugnie i nie wyprostuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 19.09.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Czy ktoś tu nie zapomina, że ta dowolność w wyborze to tak nie do końca? Wachowanie rodzajem dachu to mi wychodzi w obszarze określonym projektem więźby. A nie: a to machniemy ceramikę zamiast cementu, albo dołożymy deskowanie. Ludzie opamiętajta się, w projektach macie napisane na co ta wasza więźba. A w zasadzie pod co. A jak jeszcze ktoś sobie zmieni grubośćocieplenia i jeszcze parę innych mało ważnych kg/m2 to niech się potem nie zdziewi jak mu siędach ugnie i nie wyprostuje. no nie przesadzaj , dachowki nie roznia sie az na tyle waga aby pod ktoras zamiast innej dach sie ugial. Deskowanie daje sie jesli zamieniasz dachowke na gonty np. a gonty sa lzejsze od dachowki wiec laczna waga deskowania + gonty to wyjdzie na to samo co dachowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.09.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 no nie przesadzaj , dachowki nie roznia sie az na tyle waga aby pod ktoras zamiast innej dach sie ugial. Deskowanie daje sie jesli zamieniasz dachowke na gonty np. a gonty sa lzejsze od dachowki wiec laczna waga deskowania + gonty to wyjdzie na to samo co dachowka. Ale to działa tylko w tym kierunku. Jak masz dach liczony na gont a dasz deskowanie i dachówkę (jaka by ona nie była) to jakoś bym nie chciał siedzieć pod tym dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 20.09.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 no nie przesadzaj , dachowki nie roznia sie az na tyle waga aby pod ktoras zamiast innej dach sie ugial. Deskowanie daje sie jesli zamieniasz dachowke na gonty np. a gonty sa lzejsze od dachowki wiec laczna waga deskowania + gonty to wyjdzie na to samo co dachowka. Ale to działa tylko w tym kierunku. Jak masz dach liczony na gont a dasz deskowanie i dachówkę (jaka by ona nie była) to jakoś bym nie chciał siedzieć pod tym dachem. w druga strone moze i tak ale tu jest mowa o zamianie drozszego na tansze czyli z dachowki ceramiczne na inny material. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts