Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tak jak nurni, ale ja bez podkładowej :oops:

trzyma super :D

Potwierdzam, podkład cynkowy czerwony dwukrotnie po dobrym oczyszczeniu metalu (nie na rdzę). Potem dwukrotnie farbą kryjącą.Może byc chlorokauczuk, ale takie farby dośc trudno się nakłada i wydaje mi się, że nie są matowe. Elementy metalowe, szczególnie kure wyglądają lepiej jeżeli pomaluje się je farba matową. Niezłą farbą a przy tym niedrogą jest Ftalomat.

NIE stosować Hammerite. To najgordza farba na rynku. Droga jak diabli a przy tym badziewie. Po roku gwarantowana rdza, szczególnie jak ktoś pomalował na skorodowane powierzchnie.

Ta farba była dobra jak ją sprowadzano w oryginale ze Szwecji (chyba). Robiona w Polsce jest beznadziejna (informacja z pierwszej ręki, potwierdzona jeszcze w kilku innych miejscach).

Piszę to również w oparciu o własne doświadczenia. W tym roku mam montowane ogrodzenie (sztachety) do konstrukcji metalowej, którą trzeba było w całości szlifować i od nowa zabezpieczać, po tym jak w ubiegłym roku została potraktowana Hammerite.

https://forum.murator.pl/topic/34949-farba-na-ogrodzenie/#findComment-689683

eee tam 3w1 to proszenie sie o czeste malowanie.

najlepsze efekty uzyskuje sie :

-dokładnie oczyszczając element

-nałozenie farby podkładowej antykorozyjnej

-2 warstwy farby wierzchniej

ja malowałem brame 5 lat temu jako podkład minia ( niestety nie produkują, miałem w zapasach 8) ) na to 2 x Ftalonal, powłoka jest lekko matowa, w kazdym badz razie nie błyszczaca.

A na bramie nie widać najmnieszych sladów korozji czy zniszczenia powłoki.

https://forum.murator.pl/topic/34949-farba-na-ogrodzenie/#findComment-690427