Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do forumowiczów, którzy orienntują się w szczegółach dotyczących konstrukcji dachowych.

1. W przypadku kostrukcji płatwiowo - kleszczowej - czy dopuszcza się, aby do płatwi (o przekroju 18x24cm, podpartej w czterech miejscach, o długości 12,5m) przymocowane były gwoździem "krokwiakiem" krokwie na wycięcie (nie wiem czy dobrego określenia użyłem, ale wygląda to normalnie, tak jak na rysunkach technicznych) - to jest dobrze, ale problem jest tu: w tego rodzaju konstrukcji na rysunkach technicznych bezpośrednio pod płatwią występują kleszcze. W moim przypadku te kleszcze są kilka (5-9) centymetrów poniżej płatwii. Poza tym nie dokręcono (czy też nie przymocowano) takich krótkich elementów łączących kleszcze z krokwią - na rysunkach występują one bezpośrednio przy płatwi (a jak powinno się je mocować i do jakich elementów)

2. W drugiej części dachu - płatwiowo jętkowej, występują płatwie podwieszane (nigdzie nie podparte. Może mi ktoś wytłumaczyć, po co one są, skoro nie są nigdzie podparte? W ich przypadku występuje sytuacja podobna: jętki są opuszczone kilka centymetrów pod nimi.

3. sprawa dokładności wykonania - jaka może być różnica wysokości krokwii (nie chodzi o wysokość elementu tylko wykonania-ułożenia) w kalenicy oraz w środku połaci dachu

Dzięki za odpowiedź

https://forum.murator.pl/topic/34964-b%C5%82%C4%99dy-w-konstrukcji-wi%C4%99%C5%BAby-dachowej/