lafcadio 09.06.2005 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Na początku był zaskroniec w truskawkach - 70 cm gada. Potem nadleciały ptaki Hitchcocka. No w zasadzie jeden ptak rozwalił się o szybę. Trup na miejscu. Szaleniec czy jak? A wczoraj nad ranem obudził mnie śpiew ptaka - w moim pokoju - gnojek wleciał przez otwarte okno. Nie wiem o co chodzi ale te trzy ostatnie dni to jest jakaś wojna światów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.06.2005 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Na początku był zaskroniec w truskawkach - 70 cm gada. Potem nadleciały ptaki Hitchcocka. No w zasadzie jeden ptak rozwalił się o szybę. Trup na miejscu. Szaleniec czy jak? A wczoraj nad ranem obudził mnie śpiew ptaka - w moim pokoju - gnojek wleciał przez otwarte okno. Nie wiem o co chodzi ale te trzy ostatnie dni to jest jakaś wojna światów... U mnie bombardowanie ptaków w okno jest na porządku dziennym,wlatywanie do środka też nierzadkie.Ale wojną światów bym tego nie nazwał ,raczej zbliżaniem do przyrody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 09.06.2005 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 A u mnie wystarczy, że śmieci w wiadrze postoją 2 dni i oprócz wymienionych wyżej mam marsz mrówek po resztki jedzena w koszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 09.06.2005 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Na początku był zaskroniec w truskawkach - 70 cm gada PŁAZA!!! a na poważnie: powinieneś sie cieszyć, żyjesz w czystym i zdrowym środowisku. pozazdrościć... Zaskrońce nie naprzykrzają się ludziom. W końcu nie są jadowite. Ale zbyt bliskie kontakty z nim nie są przyjemne. Złapany zaskroniec broni się, podobnie jak skunks, smrodem - oblewa przeciwników cuchnącym płynem. Lubi wilgotne tereny blisko wody. W końcu tam mieszkają jego największe przysmaki - żaby zielone. Żaba, choć czasem szersza od zaskrońca, jest przez niego trawiona w całości, razem z kośćmi. Ale trwa to aż trzy dni. Oczywiście zaskroniec nie je tylko żab, w jego jadłospisie są także inne płazy, myszy, a nawet ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 09.06.2005 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Zaskroniec jest wężem --> gadem. U mnie buszują dzięcioły, rewelacja zwłaszcza dla posiadaczy ścian dwuwarstwowych z ociepleniem na wierzchu. Puka toto dziobem w elewację: aha, dudni więc szuka tych robaczków.Poza tym mamy zakumplowanego kosa - przychodzi do murarzy na obiadki i zawsze coś dostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.06.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Zaskroniec jest wężem --> gadem. U mnie buszują dzięcioły, rewelacja zwłaszcza dla posiadaczy ścian dwuwarstwowych z ociepleniem na wierzchu. Puka toto dziobem w elewację: aha, dudni więc szuka tych robaczków. Poza tym mamy zakumplowanego kosa - przychodzi do murarzy na obiadki i zawsze coś dostanie. A ja mam wróbelki prawie nad wejściem ,fajnie świergola rano jak żonka siada przy drzwiach z kawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.06.2005 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 I to jst największy urok budowy domu i przeprowadzki poza miasto. Człowiek odkrywa, że na świecie są zwierzęta - te prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.06.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 A moją działkę naszły hordy ślimaków (nie tylko winniczków). Wczoraj przy koszeniu trawy doszło do prawdziwej masakry. Jeśli ktoś jest zainteresowany składnikami na gulasz to... zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 09.06.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Anesca, padalec nie jest wężem tylko beznogą jaszczurką, ale to też gad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 09.06.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 A u nas zadomowiły się szpaki. Nie mamy jeszcze podbitki i znalazły sobie miejsce. Trochę nieładnie teraz je wywalać, bo chyba są młode, ale kurczę, obsrywają mi nowy tynk. Co z tym robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo 09.06.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 A mój dom jaskółki sobie upatrzyły i gniazda zaczynają robić.Przykro mi, ale muszę je traktowć (te gniazda rzecz jasna) wodą z wężą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 09.06.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Zaskroniec jest wężem --> gadem. U mnie buszują dzięcioły, rewelacja zwłaszcza dla posiadaczy ścian dwuwarstwowych z ociepleniem na wierzchu. Puka toto dziobem w elewację: aha, dudni więc szuka tych robaczków. Poza tym mamy zakumplowanego kosa - przychodzi do murarzy na obiadki i zawsze coś dostanie. Ciekawostka ornitologiczna - wiecie jak dzięcioły zjadły sikorki Nasi ulubieni naukowcy wymyślili domki lęgowe dla sikorek z trocinobetonu. Wiosną roiło się od sikorek. Potem nagle zniknęły. Poszukiwano drapieżnika który wyjadł młode. I okazało się, że tym drapieżnikiem były dzięcioły. Stukanie w trocinobeton miało podobny dźwięk to pustej wydrążonej przez szkodniki kory. I dzięcioły się pomyliły. Uznały, że małe sikorki to robaczki. Podobno dokładnie tak samo jest w przypadku ścian z ociepleniem ze styropianu. Dlatego bardzo często ludzie mówią o szkodach które robią im ptaki w elewacji domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 09.06.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Anesca, padalec nie jest wężem tylko beznogą jaszczurką, ale to też gad. wybaczcie moją beznadziejną pomyłkę - byłam jeszcze przed poranną kawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.06.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Aneska, dobre lafcadio, a co z białymi myszkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 09.06.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Witam! Oj komuś pomylił się Zaskroniec z Padalcem. Padalec to beznoga jaszczurka a Zaskroniec to: "Zaskroniec zwyczajny, gatunek węża z rodziny połozowatych, występujący w Europie (z wyjątkiem Irlandii, Szkocji i północnej części Półwyspu Skandynawskiego), w północno-zachodniej Afryce i w Azji aż po jezioro Bajkał, zachodnią Mongolię i północne Chiny. Zamieszkuje wilgotne środowiska, w pobliżu rzek, jezior i strumieni. Wyjątkowo osiąga 150 - 200cm długości, zwykle samce dorastają do 100 cm, samice do 130 cm. Głowa duża, płaska, oczy duże, pysk szeroki, szyja wyraźnie zaznaczona. Ciało masywne, ogon krótki, łuski z wyraźnym kilem. Barwa najczęściej szarozielona, brązowozielona, rzadko z drobnymi, ciemnymi plamami. Cechą charakterystyczną są 2 duże, półksiężycowate, żółte lub pomarańczowe plamy z tyłu głowy (za skroniami - stąd nazwa), zwykle czarno obrzeżone. Brzuch białawy, z nieregularnymi, ciemnymi plamami."lub inny cytat:" Zaskroniec zwyczajny (Natrix natrix), gatunek węża z rodziny węży właściwych, występujący w Europie ......" http://www.teams.karpaty.edu.pl/karpatka/gady/zaskrj.jpg A Padalec to:"Padalec jest niewielką, beznogą jaszczurką przypominającą swoim kształtem małego węża. Ciało jego jest silnie wydłużone, walcowate, głowa bardzo mała i słabo odgraniczona od tułowia, pysk lekko zaokrąglony, ogon równy mniej więcej długości reszty ciała."http://www.teams.karpaty.edu.pl/karpatka/gady/pada.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 09.06.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 U moich znajomych zaskroniec mieszkał sobie w poblizu ogrodwego oczka wodnego. Miał używanie, zwłaszcza na wiosnę, kiedy ogłupiałe żabie samce wyspiewywały (bardzo pieknie skądinąd) miłosne pieśni...Kiedyś namierzyłam go pod krzaczkiem - zasyczał na mnie i z godnością się oddalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 09.06.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 A ja mam kreciki, a właściwie kopce, ale że ogrodu nie ma (nie ma nawet fundamentów, ale co tam w tym roku mają być) to mi nie szkodzą , a niech sobie kopią pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.06.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Po naszej budowie plączą się bażanty,kuropatwy,zające i sarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.06.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Po naszej budowie plączą się bażanty,kuropatwy,zające i sarny Czyli na zimę będzie dziczyzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 09.06.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Oj komuś pomylił się Zaskroniec z Padalcem ... mnie się pomylił, ale teraz to juz przysięgam, nigdy więcej... zaskrońca z padalcem nie pomylę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts