Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atakują mnie zwierzęta !!!!!!

lafcadio

Recommended Posts

Na początku był zaskroniec w truskawkach - 70 cm gada. Potem nadleciały ptaki Hitchcocka. No w zasadzie jeden ptak rozwalił się o szybę. Trup na miejscu. Szaleniec czy jak? A wczoraj nad ranem obudził mnie śpiew ptaka - w moim pokoju - gnojek wleciał przez otwarte okno. Nie wiem o co chodzi ale te trzy ostatnie dni to jest jakaś wojna światów...

Na początku był zaskroniec w truskawkach - 70 cm gada. Potem nadleciały ptaki Hitchcocka. No w zasadzie jeden ptak rozwalił się o szybę. Trup na miejscu. Szaleniec czy jak? A wczoraj nad ranem obudził mnie śpiew ptaka - w moim pokoju - gnojek wleciał przez otwarte okno. Nie wiem o co chodzi ale te trzy ostatnie dni to jest jakaś wojna światów...

U mnie bombardowanie ptaków w okno jest na porządku dziennym,wlatywanie do środka też nierzadkie.Ale wojną światów bym tego nie nazwał ,raczej zbliżaniem do przyrody... :D

Na początku był zaskroniec w truskawkach - 70 cm gada

PŁAZA!!! :D :D

a na poważnie: powinieneś sie cieszyć, żyjesz w czystym i zdrowym środowisku. pozazdrościć...

Zaskrońce nie naprzykrzają się ludziom. W końcu nie są jadowite. Ale zbyt bliskie kontakty z nim nie są przyjemne. Złapany zaskroniec broni się, podobnie jak skunks, smrodem - oblewa przeciwników cuchnącym płynem. Lubi wilgotne tereny blisko wody. W końcu tam mieszkają jego największe przysmaki - żaby zielone. Żaba, choć czasem szersza od zaskrońca, jest przez niego trawiona w całości, razem z kośćmi. Ale trwa to aż trzy dni. Oczywiście zaskroniec nie je tylko żab, w jego jadłospisie są także inne płazy, myszy, a nawet ryby.

Zaskroniec jest wężem --> gadem.

U mnie buszują dzięcioły, rewelacja zwłaszcza dla posiadaczy ścian dwuwarstwowych z ociepleniem na wierzchu. Puka toto dziobem w elewację: aha, dudni więc szuka tych robaczków.

Poza tym mamy zakumplowanego kosa - przychodzi do murarzy na obiadki i zawsze coś dostanie.

U mnie buszują dzięcioły, rewelacja zwłaszcza dla posiadaczy ścian dwuwarstwowych z ociepleniem na wierzchu. Puka toto dziobem w elewację: aha, dudni więc szuka tych robaczków.

Poza tym mamy zakumplowanego kosa - przychodzi do murarzy na obiadki i zawsze coś dostanie.

A ja mam wróbelki prawie nad wejściem ,fajnie świergola rano jak żonka siada przy drzwiach z kawą.

Ciekawostka ornitologiczna - wiecie jak dzięcioły zjadły sikorki :o

Nasi ulubieni naukowcy wymyślili domki lęgowe dla sikorek z trocinobetonu. Wiosną roiło się od sikorek. Potem nagle zniknęły. Poszukiwano drapieżnika który wyjadł młode. I okazało się, że tym drapieżnikiem były dzięcioły. Stukanie w trocinobeton miało podobny dźwięk to pustej wydrążonej przez szkodniki kory. I dzięcioły się pomyliły. Uznały, że małe sikorki to robaczki. Podobno dokładnie tak samo jest w przypadku ścian z ociepleniem ze styropianu. Dlatego bardzo często ludzie mówią o szkodach które robią im ptaki w elewacji domu.

Witam!

Oj komuś pomylił się Zaskroniec z Padalcem. Padalec to beznoga jaszczurka a Zaskroniec to: "Zaskroniec zwyczajny, gatunek węża z rodziny połozowatych, występujący w Europie (z wyjątkiem Irlandii, Szkocji i północnej części Półwyspu Skandynawskiego), w północno-zachodniej Afryce i w Azji aż po jezioro Bajkał, zachodnią Mongolię i północne Chiny. Zamieszkuje wilgotne środowiska, w pobliżu rzek, jezior i strumieni.

Wyjątkowo osiąga 150 - 200cm długości, zwykle samce dorastają do 100 cm, samice do 130 cm. Głowa duża, płaska, oczy duże, pysk szeroki, szyja wyraźnie zaznaczona. Ciało masywne, ogon krótki, łuski z wyraźnym kilem. Barwa najczęściej szarozielona, brązowozielona, rzadko z drobnymi, ciemnymi plamami. Cechą charakterystyczną są 2 duże, półksiężycowate, żółte lub pomarańczowe plamy z tyłu głowy (za skroniami - stąd nazwa), zwykle czarno obrzeżone. Brzuch białawy, z nieregularnymi, ciemnymi plamami."

lub inny cytat:

" Zaskroniec zwyczajny (Natrix natrix), gatunek węża z rodziny węży właściwych, występujący w Europie ......"

http://www.teams.karpaty.edu.pl/karpatka/gady/zaskrj.jpg

A Padalec to:"Padalec jest niewielką, beznogą jaszczurką przypominającą swoim kształtem małego węża. Ciało jego jest silnie wydłużone, walcowate, głowa bardzo mała i słabo odgraniczona od tułowia, pysk lekko zaokrąglony, ogon równy mniej więcej długości reszty ciała."

http://www.teams.karpaty.edu.pl/karpatka/gady/pada.jpg

U moich znajomych zaskroniec mieszkał sobie w poblizu ogrodwego oczka wodnego. Miał używanie, zwłaszcza na wiosnę, kiedy ogłupiałe żabie samce wyspiewywały (bardzo pieknie skądinąd) miłosne pieśni...

Kiedyś namierzyłam go pod krzaczkiem - zasyczał na mnie i z godnością się oddalił.