Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wybrać okna połaciowe?

Recommended Posts

Witajcie!

Czeka mnie poważny remont poddasza. Chcę przystosować poddasze w domu około 70-cio letnim do mieszkania. Planuję zrobić łazienkę (1 okno) i kuchnię (2 okna) z oknami połaciowymi. W związku z tym mam pytanie: jakie wybrać okna (chodzi o producenta). Zależy mi na tym, żeby były plastikowe (jakoś nie mam zaufania do drewna na dachu ;)), powinny mieć również możliwość rozszczelniania. Na co mam zwrócić uwagę kupując okna?

Nie wiem, czy są plastikowe, ale właściwie nie znam całej oferty okien połaciowych. U nas np. od razu odpadły Vekluxy, bo mają otwieranie od góry, a u nas jest za wysoko. Wybraliśmy Fakro, bo: otwierają się od dołu, mają rozszczelnienia, mają dodatkową wentylację, obracają się prawie dookoła, co jest ważne przy myciu. Mamy je już prawie rok i nie zauważyłam jakichś problemów z drewnem. Są super.

A nie mogą być drewniane powlekane PCV. Takie robi każda firma, tylko że chyba są białe i nie ma innych kolorów.

dana15 - co do otwierania jeśli jest za wysoko - jak wybierzesz okno np. Fakro z zawiasem u góry to je łatwiutko otworzysz, ale jak zamknąć? Znaczy dosięgnąć do w pełni otwartego okna? A jak masz oś w połowie to można komuś przywalić otwieranym oknem lub samemu zachaczyć. Dlatego m.in. wybrałem Veluxa (z przedłużką do otwierania bo też mam wysoko) żeby mieć święty spokój.

Pozdrawiam

No właśnie dlatego najważniejsze jest - na jakiej wysokości będzie dół i góra okna. Potem dopiero można szukać rozwiązania, czy klamka u góry czy udołu, czy oś w środku czy górna itd.

W ciemno ciężko jest komuś doradzić co jest lepsze.

Znając obie wysokości można pójść, obejrzeć sobie wszystkie rodzaje okien połaciowych i wybrać to co komu najlepiej pasuje.

Pozdrawiam

Tak się uparłam na te okna z PCV, bo stwierdziłam, że do pomieszczeń o podwyższonej wilgotności będą w sam raz, a do drewnianych nie mam jakoś zaufania. A poza tym malowanie... skaranie boskie z tym...

A jak się sprawują okna dreniane powlekane PCV? Jestem ciekawa Waszych opinii.

Fusiu i inni jedynym producentem okien PCV połaciowych jest firma ROTO która produkuje tego typu okna od dawna Velux również posiada klamke na dole w oknie gzl B. Jeśli chodzi o róznice cenowe nie jest to dużo ale jednak jest. Generalnie różnica jest taka że okno Roto jest z PCV a okno Veluxa to okno drewniane blewane warstwą poliuretanu w kolorze białym. Bardziej szczegółowe informacje na telefon 0 888 245 895. Pozdrawiam Piotr

• 2 weeks później...
Jak już jesteśmy przy oknach połaciowych. Mam pytanie, na które ktoś z Was pewno zna odpowiedź. W projekcie domu mieszkalnego, gdzie poddasze nie jest przeznaczone do zagospodarowania - ale jest klatka schodowa, strop żelbetowy, jest dach pokryty dachówką - kąt nachylenia 30*. Czy można tam wstawić okna połaciowe skoro w projekcie ich nie ma? Co należy zrobić, jakie pozwolenia aby zmienić wygląd dachu. Pytanie nie jest pokopane - nie piszcie po co okna, skoro tam nikt nie bedzie mieszkał. To prawda. Wg projektu nikt nie miał mieszkać ( na poddaszu ). Teraz jak już strop zalany i widać tę przestrzeń, szkoda byłoby zmarnować ją. Za rok budujemy dach. Czy muszę mieć pozwolenie na zmianę wygladu dachu? Czy mogę po prostu wstawić tam okna i czy budynek w takiej formie zostanie odebrany? Do odbioru budynku, nikt tam mieszkać nie będzie. To tylko takie przyszłościowe myślenie.

Ja mam okna powlekane PCV i zwykłe (oba rodzaje są z Roto).

Co na pewno polecam, to okna z podwyższoną osią obrotu - po otwarciu okna widac to co za oknem, a nie skrzydło na środku. Dla mnie taki wybór był jasny od początku.

Klamkę mam na dole, z możlilwością rozszczelnienia okna (po prostu 2 dodatkowe szczeliny w które wchodzi zaczep zamykający, proste jak budowa cepa).

Do tego starałem się zamontować okna (6 szt.) jak naniżej się da, żeby móc przez nie wyjrzeć - niestety trzeba znaleźć kompromis - wyżej zamontowane okna lepiej oświetlają.

Dlatego dałem w jednym miejscu jedno okno nad drugim - rewelacja i gdybym miał kasę i nie bał się upałów, to bym dał tak wszędzie - górne okno daje światło a przez dolne można wyjrzeć. Im wyższe okno tym lepiej to wg mnie wygląda i funkcjonuje - ale oczywiście cena.

Co do PCV - ponieważ część poddasza będzie łazienką dałem tam takie okna. Są bezpieczniejsze, ale...wyglądają znacznie gorzej, zapewniam (były tylko białe). Jasna sosna o wiele bardziej mi się podoba, ale każdy mówił, że będzie odłazić z niej lakier, jeśli pod oknem będzie np. wanna. Teraz żałuję - lepiej odmalować okienko raz na parę lat i mieć ładnie.

Co do montażu jeszcze - czasami miejsce montażu okna wyznacza układ krokwi - np. moje okna były montowane pomiędzy krokwiami - gdybym chciał je w innym miejscu to trzeba robić zmiany w więźbie (koszty). Są też chyba okna montowane na krokwiach.

W każdym razie to trzeba przewidzieć planując montaż okien (tzn. nie planować tylko na papierze, ale pogadać z wykonawcą).

Aha, co jeszcze wg mnie psuje wygląd okien połaciowych od wewnątrz to ich "schowanie" we wnękach z płyt GK powstałych przez ocieplanie poddasza wełną. Np. u mnie to jest 35 cm przez co poddasze trochę przypomina bunkier :wink:

Ciekawi mnie - czy jest jakiś sposób, żeby tego uniknąc?

• 5 weeks później...