Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd - taryfa nocna - warto?

Recommended Posts

Czy ogrzewajac dom kotlem gazowym warto mimo wszystko rozwazac wykupienie taryfy nocnej dla prądu?

Nie mamy doswiadczenia w tej materii, ani jeszcze wiedzy na temat kosztow 2 taryfy. Moze macie jakies swoje przemyslenia. Na forum bylo duzo mowy o taryfach - wylacznie w kontekscie ogrzewania domu pradem.

serdecznie dziekuje za Wasze porady :D

Jeśli masz jakieś sprzęty, które mogą chodzić w czasie niskiej taryfy, jak np. pralka, zmywarka, suszarka itp. to chyba warto. Ja mam do tego jeszcze elektryczny zasobnik cwu i udział kWh tanich w całym zużyciu prądu to ok.2/3 t.j. jakieś 150 zł mniej w każym rachunku (co 2 miesiące). Prąd w czasie niskiej taryfy jest w zależności od rejonu energetycznego tańszy średnio o 40-50% od stawki standardowej, a w czasie wysokiej taryfy o 10-20% droższy.

uważam, że warto, chociaż swego czasu facet w elektrowni namawiał mnie, abym zrezygnowała, bo nie warto. Ale ja jestem "uparta kobieta" :lol: i skorzystałam jeszcze z tzw. taryfy weekendowej, którą wtedy proponowali.

Dwie taryfy i weekend. Ceny wyglądają tak - przynajmniej u mnie - czyli - Gdańsk

I taryfa - dzienna - 0.3844 zł/kWh

II taryfa - nocna - 0.2070 zł/kWh

od 22.00 - 6.00 i od 13.00 - 15.00

weekend stawka II taryfy od piątku 22.00 do poniedziałku 6.00

opłata abonamentowa - licznik trójfazowy 10.57 zł miesięcznie

podałam ceny brutto

pozdrawiam - ania

ps.

rozliczam się co miesiąc. I nie zwracam uwagi na ich złodziejskie propozycje faktury prognozowanej.

acha...i najważniejsze, ja mam wodę i ogrzewanie elektryczne....zmieniam na gaz, ale nie mam zamiaru zrezygnować z II taryfy i weekendówki.

dzieki za odzew :D

nie jestesmy typami prowadzacymi zycie do poznej nocy, ale mysle, ze pralke, zmywarke, podlewanie ogrodu, prasowanie, z gotowaniem troche gorzej, oswietlenie zew. moglibysmy zaplanowac na taryfe nocna, tj. po godzinie 22.00. Przy stosunkowo sensownym abonamencie chyba by sie oplacalo :-?

uważam, że warto, chociaż swego czasu facet w elektrowni namawiał mnie, abym zrezygnowała, bo nie warto. Ale ja jestem "uparta kobieta" :lol: i skorzystałam jeszcze z tzw. taryfy weekendowej, którą wtedy proponowali.

Dwie taryfy i weekend. Ceny wyglądają tak - przynajmniej u mnie - czyli - Gdańsk

I taryfa - dzienna - 0.3844 zł/kWh

II taryfa - nocna - 0.2070 zł/kWh

od 22.00 - 6.00 i od 13.00 - 15.00

weekend stawka II taryfy od piątku 22.00 do poniedziałku 6.00

opłata abonamentowa - licznik trójfazowy 10.57 zł miesięcznie

podałam ceny brutto

pozdrawiam - ania

ps.

rozliczam się co miesiąc. I nie zwracam uwagi na ich złodziejskie propozycje faktury prognozowanej.

acha...i najważniejsze, ja mam wodę i ogrzewanie elektryczne....zmieniam na gaz, ale nie mam zamiaru zrezygnować z II taryfy i weekendówki.

Witaj

A powiedz jak to sie ma tzn II taryfa do stałych opłat przesyłowych czy cuś takiego - chodzi mi konkretnie że w zamian za II taryfę płaci się jakieś wyższe opłaty stałe i może orientujesz się jakie sa procedury podłączenia się pod II taryfe

Zobacz sobie jak jest w Lublinie:

http://www.lubzel.com.pl

Na stronie jest kalkulator taryfowy. Można sobie porównać różne warianty taryf i zobaczyć ile trzeba za to zapłacić. Ja mam taryfę weekendową (G12NW 3-fazowa) i zużycie na 1 taryfie wynosi ok. 30 % ogólnego zużycia. Pralka, zmywarka, bojler i kosiarka elektryczna. Wszystko staramy się puszczać na 2 taryfie.

Darek

Rumak 1974 jeśli Cię dobrze zrozumiałam, to

przy I taryfie G11

składnik stały opłaty za usługę przesyłową wynosi

dla licznika jednofazowego 3,71 za 1 miesiąc brutto

dla licznika trójfazowego - 5, 97 za 1 miesiąc brutto

w moim przypadku G12W

- licznik jednofazowy - 7,67 zł za 1 miesiąc

- licznik trójfazowy - 10,57 zł za 1 miesiąc brutto

natomiast co do warunków otrzymania II taryfy, to niestety nie jestem na bieżąco, ponieważ mam ten licznik i taryfę już od wielu lat. Aby otrzymać taryfę weekendową musiałam wykazać minimum 4000 - 6000kWh zużycia rocznego jeśli dobrze pamiętam, ale te warunki się zmieniają i zależą od danego zakładu energetycznego. Więc tutaj pozostaje Ci tylko wizyta (ewentualnie telefon) we właściwym dla Ciebie zakładzie energetycznym.

pozdrawiam - ania

Peterek taryfa weekend jest tylko w niektórych ZE. A nasz jest wyjątkowo drogi i do tego żadnych taryf poza podstawowe.

Dla zainteresowanych tutaj są ceny prądu w taryfach g11 i g12. Można sobie policzyć czy warto mieć g12.

http://www.republika.pl/jezier/prad/prad-ceny.pdf

Peterek jak na razie jest takie prawo, które uzależnia cię od lokalnego dystrybutora. Za jakieś dwa lata zmieniają się przepisy i będziesz mógł dowolnie wybrać ZE od którego kupisz prąd. Inna sprawa, że zapewne nie będzie ci się opłacało bo taryfy ZE zmieniają się ostatnio na takie, w których usługi przesyłowe kosztują często więcej niż energia :-?

witam:)

Taryfa weekendowa tylko na pierwszy rzut oka jest dla przeciętnego odbiorcy korzystna. Niestety wysoka opłata abonamentowa dyskredytuje ją dla przeciętnego odbiorcy. Opłacalna jest dla domów ogrzewanych elektrycznie i właśnie z myślą o takich powstała.

Niekoniecznie, trzeba przeanalizować zużycie energii elektrycznej w domu. U mnie wystarczy mniej niż 50% zużycia w drugiej taryfie żeby się opłacało. Mam pralkę, bojler (który działa tylko latem na prąd), kosiarkę elektryczną (koszenie tylko latem raz na 1-2 tygodnie przez 3 godziny) i zmywarkę (od 2 miesięcy) - zużycie w drugiej taryfie 65 - 70 % ogólnego zużycia. Aha, zużycie roczne ok. 2400 kWh.

Darek

witam:)

Taryfa weekendowa tylko na pierwszy rzut oka jest dla przeciętnego odbiorcy korzystna. Niestety wysoka opłata abonamentowa dyskredytuje ją dla przeciętnego odbiorcy. Opłacalna jest dla domów ogrzewanych elektrycznie i właśnie z myślą o takich powstała.

:lol: nie zgadzam się z Tobą, wiele rodzin właśnie w soboty i niedziele nadrabia zaległości tygodnia choćby pranie, prasowanie, porządkowanie domu, zaprawy latem, gdzie zmywarka chodzi często, przynajmniej u mnie, do tego dołóż jeszcze kuchnię elektryczną, ewentualnie piekarnik, niektórzy mają rożna oddzielnie elektryczne.....każdy dom ma swoje warunki i sposób na życie, nie wszyscy wyjeżdżają na weekend :lol: :lol:

ps....

napisałeś dokładnie tak jak opowiadał mi facet w elektrowni :lol:

z całą pewnością trzeba sobie wszystko skalkulować.

pozdrawiam - ania

System 2 - taryfowy (dzień/noc) opłacalny będzie, w przypadku domku czy mieszkania, jeśli występuje grzanie elektryczne o znacznej mocy, które możemy w czasie przesunąć na noc.

Większość zakładów energetycznych dodaje też 2 godziny w południe, w taryfie nocnej.

W Anglii, gdzie ciepłą wode i ogrzewanie domu zwykle wytwarza się elektrycznie, domy zasilane są dwiema sieciami (są dwa liczniki) :

- całodobowej (droga energia)

- niepełnodobowej (tania energia)

Ta niepełnodobowa czynna (włączona) jest zawsze w nocy i czasami w ciągu dnia, jeśli obciążenie elektrowni jest mniejsze.