mercedes 09.06.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Czy ogrzewajac dom kotlem gazowym warto mimo wszystko rozwazac wykupienie taryfy nocnej dla prądu? Nie mamy doswiadczenia w tej materii, ani jeszcze wiedzy na temat kosztow 2 taryfy. Moze macie jakies swoje przemyslenia. Na forum bylo duzo mowy o taryfach - wylacznie w kontekscie ogrzewania domu pradem. serdecznie dziekuje za Wasze porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanek 09.06.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Jeśli masz jakieś sprzęty, które mogą chodzić w czasie niskiej taryfy, jak np. pralka, zmywarka, suszarka itp. to chyba warto. Ja mam do tego jeszcze elektryczny zasobnik cwu i udział kWh tanich w całym zużyciu prądu to ok.2/3 t.j. jakieś 150 zł mniej w każym rachunku (co 2 miesiące). Prąd w czasie niskiej taryfy jest w zależności od rejonu energetycznego tańszy średnio o 40-50% od stawki standardowej, a w czasie wysokiej taryfy o 10-20% droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 09.06.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 uważam, że warto, chociaż swego czasu facet w elektrowni namawiał mnie, abym zrezygnowała, bo nie warto. Ale ja jestem "uparta kobieta" i skorzystałam jeszcze z tzw. taryfy weekendowej, którą wtedy proponowali. Dwie taryfy i weekend. Ceny wyglądają tak - przynajmniej u mnie - czyli - Gdańsk I taryfa - dzienna - 0.3844 zł/kWh II taryfa - nocna - 0.2070 zł/kWh od 22.00 - 6.00 i od 13.00 - 15.00 weekend stawka II taryfy od piątku 22.00 do poniedziałku 6.00 opłata abonamentowa - licznik trójfazowy 10.57 zł miesięcznie podałam ceny brutto pozdrawiam - ania ps. rozliczam się co miesiąc. I nie zwracam uwagi na ich złodziejskie propozycje faktury prognozowanej. acha...i najważniejsze, ja mam wodę i ogrzewanie elektryczne....zmieniam na gaz, ale nie mam zamiaru zrezygnować z II taryfy i weekendówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercedes 09.06.2005 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 dzieki za odzew nie jestesmy typami prowadzacymi zycie do poznej nocy, ale mysle, ze pralke, zmywarke, podlewanie ogrodu, prasowanie, z gotowaniem troche gorzej, oswietlenie zew. moglibysmy zaplanowac na taryfe nocna, tj. po godzinie 22.00. Przy stosunkowo sensownym abonamencie chyba by sie oplacalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 09.06.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 uważam, że warto, chociaż swego czasu facet w elektrowni namawiał mnie, abym zrezygnowała, bo nie warto. Ale ja jestem "uparta kobieta" i skorzystałam jeszcze z tzw. taryfy weekendowej, którą wtedy proponowali. Dwie taryfy i weekend. Ceny wyglądają tak - przynajmniej u mnie - czyli - Gdańsk I taryfa - dzienna - 0.3844 zł/kWh II taryfa - nocna - 0.2070 zł/kWh od 22.00 - 6.00 i od 13.00 - 15.00 weekend stawka II taryfy od piątku 22.00 do poniedziałku 6.00 opłata abonamentowa - licznik trójfazowy 10.57 zł miesięcznie podałam ceny brutto pozdrawiam - ania ps. rozliczam się co miesiąc. I nie zwracam uwagi na ich złodziejskie propozycje faktury prognozowanej. acha...i najważniejsze, ja mam wodę i ogrzewanie elektryczne....zmieniam na gaz, ale nie mam zamiaru zrezygnować z II taryfy i weekendówki. Witaj A powiedz jak to sie ma tzn II taryfa do stałych opłat przesyłowych czy cuś takiego - chodzi mi konkretnie że w zamian za II taryfę płaci się jakieś wyższe opłaty stałe i może orientujesz się jakie sa procedury podłączenia się pod II taryfe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 09.06.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Zobacz sobie jak jest w Lublinie:http://www.lubzel.com.pl Na stronie jest kalkulator taryfowy. Można sobie porównać różne warianty taryf i zobaczyć ile trzeba za to zapłacić. Ja mam taryfę weekendową (G12NW 3-fazowa) i zużycie na 1 taryfie wynosi ok. 30 % ogólnego zużycia. Pralka, zmywarka, bojler i kosiarka elektryczna. Wszystko staramy się puszczać na 2 taryfie. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 09.06.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Dlaczego w moim rejonie nie ma taryfy "weekend"??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 09.06.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Rumak 1974 jeśli Cię dobrze zrozumiałam, to przy I taryfie G11składnik stały opłaty za usługę przesyłową wynosi dla licznika jednofazowego 3,71 za 1 miesiąc bruttodla licznika trójfazowego - 5, 97 za 1 miesiąc brutto w moim przypadku G12W - licznik jednofazowy - 7,67 zł za 1 miesiąc - licznik trójfazowy - 10,57 zł za 1 miesiąc brutto natomiast co do warunków otrzymania II taryfy, to niestety nie jestem na bieżąco, ponieważ mam ten licznik i taryfę już od wielu lat. Aby otrzymać taryfę weekendową musiałam wykazać minimum 4000 - 6000kWh zużycia rocznego jeśli dobrze pamiętam, ale te warunki się zmieniają i zależą od danego zakładu energetycznego. Więc tutaj pozostaje Ci tylko wizyta (ewentualnie telefon) we właściwym dla Ciebie zakładzie energetycznym.pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 09.06.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Dlaczego w moim rejonie nie ma taryfy "weekend"??????? a skąd wiesz, że nie ma ....zadzwoń, może coś znajdą dla Ciebie....a może ukrywają, bo za dużo chętnych zapytaj u siebie....może jednak jest taka taryfa, tylko nie chcą się do tego przyznać pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 09.06.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Zaglądałem na ich str. inter. i nie ma. Teraz mam taryfę G12. Chyba nie mogą ukrywać? Rejon Legionowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.06.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Peterek taryfa weekend jest tylko w niektórych ZE. A nasz jest wyjątkowo drogi i do tego żadnych taryf poza podstawowe.Dla zainteresowanych tutaj są ceny prądu w taryfach g11 i g12. Można sobie policzyć czy warto mieć g12.http://www.republika.pl/jezier/prad/prad-ceny.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 09.06.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Czy to jest sprawiedliwe, że nie mogę mieć "weekendu"? Nigdy nie zagłębiałem się w te sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.06.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Peterek jak na razie jest takie prawo, które uzależnia cię od lokalnego dystrybutora. Za jakieś dwa lata zmieniają się przepisy i będziesz mógł dowolnie wybrać ZE od którego kupisz prąd. Inna sprawa, że zapewne nie będzie ci się opłacało bo taryfy ZE zmieniają się ostatnio na takie, w których usługi przesyłowe kosztują często więcej niż energia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 09.06.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 witam:)Taryfa weekendowa tylko na pierwszy rzut oka jest dla przeciętnego odbiorcy korzystna. Niestety wysoka opłata abonamentowa dyskredytuje ją dla przeciętnego odbiorcy. Opłacalna jest dla domów ogrzewanych elektrycznie i właśnie z myślą o takich powstała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 10.06.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 witam:) Taryfa weekendowa tylko na pierwszy rzut oka jest dla przeciętnego odbiorcy korzystna. Niestety wysoka opłata abonamentowa dyskredytuje ją dla przeciętnego odbiorcy. Opłacalna jest dla domów ogrzewanych elektrycznie i właśnie z myślą o takich powstała. Niekoniecznie, trzeba przeanalizować zużycie energii elektrycznej w domu. U mnie wystarczy mniej niż 50% zużycia w drugiej taryfie żeby się opłacało. Mam pralkę, bojler (który działa tylko latem na prąd), kosiarkę elektryczną (koszenie tylko latem raz na 1-2 tygodnie przez 3 godziny) i zmywarkę (od 2 miesięcy) - zużycie w drugiej taryfie 65 - 70 % ogólnego zużycia. Aha, zużycie roczne ok. 2400 kWh. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 10.06.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 witam:) Taryfa weekendowa tylko na pierwszy rzut oka jest dla przeciętnego odbiorcy korzystna. Niestety wysoka opłata abonamentowa dyskredytuje ją dla przeciętnego odbiorcy. Opłacalna jest dla domów ogrzewanych elektrycznie i właśnie z myślą o takich powstała. nie zgadzam się z Tobą, wiele rodzin właśnie w soboty i niedziele nadrabia zaległości tygodnia choćby pranie, prasowanie, porządkowanie domu, zaprawy latem, gdzie zmywarka chodzi często, przynajmniej u mnie, do tego dołóż jeszcze kuchnię elektryczną, ewentualnie piekarnik, niektórzy mają rożna oddzielnie elektryczne.....każdy dom ma swoje warunki i sposób na życie, nie wszyscy wyjeżdżają na weekend ps.... napisałeś dokładnie tak jak opowiadał mi facet w elektrowni z całą pewnością trzeba sobie wszystko skalkulować. pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 11.06.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 System 2 - taryfowy (dzień/noc) opłacalny będzie, w przypadku domku czy mieszkania, jeśli występuje grzanie elektryczne o znacznej mocy, które możemy w czasie przesunąć na noc.Większość zakładów energetycznych dodaje też 2 godziny w południe, w taryfie nocnej.W Anglii, gdzie ciepłą wode i ogrzewanie domu zwykle wytwarza się elektrycznie, domy zasilane są dwiema sieciami (są dwa liczniki) : - całodobowej (droga energia)- niepełnodobowej (tania energia)Ta niepełnodobowa czynna (włączona) jest zawsze w nocy i czasami w ciągu dnia, jeśli obciążenie elektrowni jest mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts