MartaL 09.06.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Podobno nie trzeba pod nie deskowania? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym materiałem na dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.06.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 pewnie nie potrzeba , bo jakby sie zastanowic to i pod inne materialy nie potrzeba , tylko dlaczego Ci ludzie deskuja? ja jestem za deskowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 09.06.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Nawet nie próbuj kłaść takich płyt falistych bez deskowania. Te płyty szczególnie onduline to na samych łatach pod wpływem słońca odkształcają się i tworzą zwisy w których gromadzi się woda a potem to już nawet i spadają. U mnie w firmie jakiś mądry wpadł na pomysł żeby ogromny magazyn coś około 5000m2 pokryć tym gównem na samych łatach. Minęły dwa lata i teraz wywalają ten syf i kłądą papę na OSB mogę zrobić zdjęcia jak byś chciała i sobie zobaczysz. Jest inny rodzaj płyt falistych pod które się nie deskuje ale to są płyty włókno-cementowe produkcji Izopol Trzemeszno i nawet ładnie wyglądają i są trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blask 09.06.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Izopol-dobre płyty, ale strasznie ciężkieOnduline-wcale się nie odkształcają jeśli mają odpowiednią liczbę łączników/m2 i jeśli jest odpowiedni rozstaw łat! obydwa te parametry dobiera się od kąta nachylenia połaci dachowej!!!Wszystko o.k. ale i jedne i drugie nadają się bardziej na obiekty przemysłowe i gospodarcze!ja tego na dach domku nie użyłbym. Biorąc pod uwagę, że za cenę jednych i drugich miżna kupić niezłą blachę?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaL 09.06.2005 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 A dlaczego nadają się tylko na obiekty przemysłowe i gospodarcze???A drugie pytanie: czy deski z szalunku można wykorzystać na deskowanie pod bitumy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 09.06.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 A dlaczego nadają się tylko na obiekty przemysłowe i gospodarcze??? sprawa estetyki poza tym nie ma zadnych przeciwskazań A drugie pytanie: czy deski z szalunku można wykorzystać na deskowanie pod bitumy??? i tak... i nie. jezeli sa w dobrym stanie to teoretycznie mozna ale pojawia sie problem z ich impregnacją przed robalami itp, bo sa całe uwalone betonem, dodatkowo sa nasiakniete wodą i najpierw trzeba by je porządnie wysuszyć aby potem "pieczarki" nie rosły na strychu Napewno takich desek nie mozna uzywac pod blache bo ja rysuje i szybko zacznie rdzewiec a pod bitumy mozna sie pokusic. Ale powiem szczerze, sam nie wiem czy bym zrobił cos takiego u siebie w domu, moze w jakims budynku gospodarczym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Mamy taki dach na pomieszczeniu gosp. trzeci rok i nic się z nim nie dzieje. Swoją drogą w moich okolicach takie pokrycie jest na bardzo wielu budynkach mieszkalnych. Z tego co wiem, najtańsze ok. 16-17 zł za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 09.06.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Izopol-dobre płyty, ale strasznie ciężkie Onduline-wcale się nie odkształcają jeśli mają odpowiednią liczbę łączników/m2 i jeśli jest odpowiedni rozstaw łat! obydwa te parametry dobiera się od kąta nachylenia połaci dachowej!!! Wszystko o.k. ale i jedne i drugie nadają się bardziej na obiekty przemysłowe i gospodarcze! ja tego na dach domku nie użyłbym. Biorąc pod uwagę, że za cenę jednych i drugich miżna kupić niezłą blachę?! Na przemysłowe jak najbardziej my w firmie połozylismy juz kilka tys m2 płyt z Izopolu na dachy i ściany i sprawdzają się idealnie. Ale na domki tez się nadaja i wcale źle to nie wygląda i jest tez kilka kolorów płyt. Bardziej chyba przeważa taki sterotyp ze wygladają jak eternit. Co do ceny to fakt kosztuja coś około 25 zł m2 więc wcale nie mało ale rozstaw łat dla połaci dachowej jest co 1m więc oszczędzasz na drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts