Eluś 09.06.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Oglądałam wczoraj program telewizyjny. Poruszano zagadnienie unieważnienia małżeństwa jako osoba wierząca jestem zdumiona. Myślałam, że te ważne powody są naprawdę ważne. Myślałam, że ślub kościelny jednak cementuje związek, to jak dom na skale. Okazuje się, że chyba miałam na ten temat złe wyobrażenie. I sakramentalne tak do końca nie jest takie oczywiste. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.06.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 no co Ty za pieniadze da sie wszytko zalatwic nie twierdze , ze to dobrze to faktdodam jeszcze , ze ze slubem czy bez ?nie ma nic na sile, a powod zawsze sie znajdzie poza tym ludzie maja rozne zyciowe sytuacje , a ja np.nie lubie oceniac , wiec i dlatego moze nie mysle o tym, co , jak dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 09.06.2005 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 To chodzi o to, że wypowiadał się ksiądz który uczestniczy w takim procesie i pieniądze pieniędzmi ale te powody dla których można unieważnić chyba są dla wszystkich jednakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 09.06.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Ludzie, ktorzy bardzo chca sie rozstac, rozstana sie tak, czy owak. Fakt zawarcia slubu koscielnego nie zmienia rzeczywistosci, jesli staje sie ona nie do zniesienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 09.06.2005 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Zgadzam się z tobą. Ale jest wiele osób które mają szanse na unieważnienie małżeństwa. A o tym się otwarcie nie mówi. Wiesz ile jest małżeństw zawieranych przez młodych ludzi powód ciąża. Okazuje się, że jest to przymus i takie małżeństwo jest nieważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 09.06.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Zgadzam się z tobą. Ale jest wiele osób które mają szanse na unieważnienie małżeństwa. A o tym się otwarcie nie mówi. Wiesz ile jest małżeństw zawieranych przez młodych ludzi powód ciąża. Okazuje się, że jest to przymus i takie małżeństwo jest nieważne. Eluś, czekaj... To co Cię w tym programie zbulwersowało bardziej ? Sama możliwość unieważnienia ślubu kościelnego, czy też niechciana ciąża jako dopuszczalny tego powód ? Dla mnie obie te sprawy są zeczą normalną. Śluby kościelne były unieważniane i w średniowieczu. A ciąża - zastanów się, czy z powodu "wpadki" chciałabyś spędzić kilkadziesiąt lat życia u boku kogoś, kogo nie chcesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 09.06.2005 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Raczej mnie to nie zbulwersowało lecz wprawiło w zdumienie. A małżeństwa z przymusu wcale nie są rzadkością. Czyli to taki eksperyment .Ślubujemy tak, a jak nie wyjdzie to po unieważnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Wiem, że jako "furtką" można posłużyć się "charakterologiczną niezdolnością do życia w rodzinie". Tylko druga strona musi potwierdzić, że już przed ślubem wykazywała cechy nie pozwalające na wywiązanie się z roli małżonka, a nie ujawniła tego drugiej stronie . Pod taki "paragraf" podpada pewnie jakieś 80% populacji . Oczywiście wszelkie nieujawnione przez slubem dysfunkcje psychiczne też się nadają (wystarczy znajomy psychiatra). Niestety, w Kościele też coraz częściej "się daje" takie rzeczy załatwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.06.2005 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Czyli to taki eksperyment .Ślubujemy tak, a jak nie wyjdzie to po unieważnienie. Elus Slub w kosciele przed ksiedzem,to taka sama tradycja,jak przysiega wojskowa.Ludzie to robia ze wzgledu na innych.Nie dlatego,ze wierza w mocniejsza moc przysiegi w kosciele.Nie mozna wiec rozpatrywac tego w kategorii zdrady przysiegi.A ze niektorzy sa formalistami,to i masz uniewaznienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 10.06.2005 02:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 przysięga wojskowa jest konkretnym zobowiązaniem i konsekwencje jej złamania są odczuwalne na tym świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.06.2005 02:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 przysięga wojskowa jest konkretnym zobowiązaniem i konsekwencje jej złamania są odczuwalne na tym świecie Rytunia Uwierzylbym Ci,gdybym nie byl w wojsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 10.06.2005 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 przysięgi nie składa się zbiorowo,każdy postępuje według swojego sumienia, ja akurat znam takich, którzy przysięgi traktują bardzo poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.06.2005 02:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Daj mi do jednego chociaz namiar,to i ja mialbym ciekawego znajomego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 10.06.2005 02:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 jeden to mój osobisty mąż, a drugi to mój osobisty dziadekosobisty ojciec nie łapie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.06.2005 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Ja o przysiedze wojskowej pisalem.Ty tez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.06.2005 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 10.06.2005 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.06.2005 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.06.2005 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 okdaj mi namiar spoza Twojej rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 10.06.2005 02:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Ja o przysiedze wojskowej pisalem.Ty tez? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts