Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Unieważnienie ślubu kościelnego

Eluś

Recommended Posts

Oglądałam wczoraj program telewizyjny. Poruszano zagadnienie unieważnienia małżeństwa jako osoba wierząca jestem zdumiona. Myślałam, że te ważne powody są naprawdę ważne. Myślałam, że ślub kościelny jednak cementuje związek, to jak dom na skale. Okazuje się, że chyba miałam na ten temat złe wyobrażenie. I sakramentalne tak do końca nie jest takie oczywiste. Co o tym myślicie?

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no co Ty za pieniadze da sie wszytko zalatwic

nie twierdze , ze to dobrze to fakt

dodam jeszcze , ze ze slubem czy bez ?

nie ma nic na sile, a powod zawsze sie znajdzie

poza tym ludzie maja rozne zyciowe sytuacje , a ja np.nie lubie oceniac , wiec i dlatego moze nie mysle o tym, co , jak dlaczego?

Zgadzam się z tobą. Ale jest wiele osób które mają szanse na unieważnienie małżeństwa. A o tym się otwarcie nie mówi. Wiesz ile jest małżeństw zawieranych przez młodych ludzi powód ciąża. Okazuje się, że jest to przymus i takie małżeństwo jest nieważne.

Eluś, czekaj... To co Cię w tym programie zbulwersowało bardziej ? Sama możliwość unieważnienia ślubu kościelnego, czy też niechciana ciąża jako dopuszczalny tego powód ?

Dla mnie obie te sprawy są zeczą normalną. Śluby kościelne były unieważniane i w średniowieczu. A ciąża - zastanów się, czy z powodu "wpadki" chciałabyś spędzić kilkadziesiąt lat życia u boku kogoś, kogo nie chcesz...

Wiem, że jako "furtką" można posłużyć się "charakterologiczną niezdolnością do życia w rodzinie". Tylko druga strona musi potwierdzić, że już przed ślubem wykazywała cechy nie pozwalające na wywiązanie się z roli małżonka, a nie ujawniła tego drugiej stronie :evil: .

Pod taki "paragraf" podpada pewnie jakieś 80% populacji ;).

Oczywiście wszelkie nieujawnione przez slubem dysfunkcje psychiczne też się nadają (wystarczy znajomy psychiatra).

Niestety, w Kościele też coraz częściej "się daje" takie rzeczy załatwić... :-?

Czyli to taki eksperyment .Ślubujemy tak, a jak nie wyjdzie to po unieważnienie.

Elus

Slub w kosciele przed ksiedzem,to taka sama tradycja,jak przysiega wojskowa.Ludzie to robia ze wzgledu na innych.Nie dlatego,ze wierza w mocniejsza moc przysiegi w kosciele.Nie mozna wiec rozpatrywac tego w kategorii zdrady przysiegi.A ze niektorzy sa formalistami,to i masz uniewaznienie.