Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam kochanich Polakow z Chorwacji

dentex

Recommended Posts

Pozdrawiam z Splitu w Dalmacji Chorwacja.

Gratuluje wam olbrzimego Forum. Kiedisz studia konczile (1994) w Szczecinie i stant skromna znajomosc waszego jezika. Mam sie zamiar budowac niedaleko miasta Trogir na wispie Ciowo i stont pomisl ze bi na wiszukarce cosz wskrobac po Polsku. Trafile na Muratora a po nitce i na ten forum. Jestem dzisz na tej stronie pierwszi raz i mi sie podoba. Wieze ze zaczerpnie pare porad od Was za co wam serdecznie dziekuje. Poniewaz chorwacja jest od nie dawna w CEFTA jusz nie istnieje clo miendzi nami. Moze co niektore zeczy do domu bende kupowal w Polsce bo jestem z waszim krajem bardzo zwianzani. Tak pozatim pracuje naukowo badam rybi chodowlane (oczewiszcie morskie) i inne stwori malze, osmiornice itp... Pozdarwiam serdecznie Leon

Dentex, na brak wczasowiczów nie będziesz pewnie narzekał. Chorwacja w Polsce jest bardzo popularna, bo względnie tania. Ja już mogę zapisać się u Ciebie na 2 tygodnie w sezonie 2004 :smile:. Muszę tylko skończyć swoją chałupkę.

PS. Jeśli chcesz umieścić zdjęcie na Forum to najlepiej podaj link do serwera www, na którym się ono znajduje.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ckwadrat dnia 2002-11-03 22:05 ]

On 2002-11-03 21:52, dentex wrote:

Dzekuje za powitanie,

Jak mozna przeslac zdiencie w tim okienku z C: ?

dziękidentex za instrukcje na rakiję :razz:

wysłałem Ci instrukcje na wklejenie zdjęcia na priw

w prawym rogu masz zaświeconą wiadomość o priwie

pozdro

Przepraszam za moj Polski nie jestem Polak ale Chorwat

ależ dentex nie przjmuj się - rozumiemy co piszesz

i radzisz sobie całkiem dobrze !

c: oznacza, domyślam się - że zdjęcie jest na dysku komputera

- aby go opublikować trzeba umieścić go na stronie www

meilem możesz przesyłać ale wkleić jeszcze nie ...

[ Ta wiadomość była edytowana przez: brzoza dnia 2002-11-03 23:42 ]

To pozdrawiam jeszcze raz Polakow i zagraniczniakow:smile:

Tez mnie czeka budowa. Mam dzialke 620 m teras szukam ekipi i dokumentacje musze zalatwiac media sa niedaleko. Bende potrzebolal na dzialce saperow kto z was bil w chorwacji wie o czym gadam. U nas jest ogulnie drozej niz u was o jakisz 50-100%.

Metr kosztowal kolo 30 euro. U nas sa potrzebne mniejsze izolacje cieplne. Interesuje mnie wikozistanie energi slonecznej do ogrzewania wodi i pomieszczen. Na tej wispie z kanalizacja jest kiepsko tak ze bende na pare lat muszal miec szambo. Nie wie jaka okna zalozic moze z Bosni. Jake sa koszti drewnianich lub aluminiowich okien w Polsce za metr kwadratowi srednie (prosze bez VAT-u) moze mi sie uda kupic w Polsce w sistemie tax free. Czy ktosz z was budowal sistemem ze daje wikonawci plan do kturego chce odebrac dom. Naprziklad stan surowi otwarti, ekipa inwestuje budowe i wszistko placi robocizne i materijal a po odbiorze inwestitor placi wszistko. U nas wikonawci czasami maja niske ceni materijalu tak ze sie to oplaci.

• 3 weeks później...

Witam Cię serdecznie Dentex. Od 3 lat jeździmy do Chorwacji i jesteśmy zachwyceni morzem, górami i bardzo sympatycznymi ludźmi.

Kochamy nurkować i długie piesze wycieczki. Myślę, że tak jak Ty kochasz Polskę, my pokochaliśmy Chorwację. Zwiedziliśmy już sporą część wybrzeża i zapuszczamy się coraz bardziej na południe (im dalej tym piękniej i niższe ceny).

Ostatnio jechaliśmy przez BiH, ominęliśmy Split i odpoczywaliśmy na półwyspie Pelesjać (Orebic, Korcula) nieopodal Dubrownika.

Widzieliśmy, że w Chorwacji b. dużo się buduje (głównie z ceramiki). Jeżeli będziesz miał gdzie przyjąć turystów chętnie Cię odwiedzimy i skorzystamy z pola namiotowego czy kwatery. Gdybyś Ty był w Polsce, serdecznie zapraszamy na lubelszczyznę.

Jeśli ktoś z formułowiczów wybierał by się do Chorwacji, mogę służyć radą. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich zakochanych w Chorwacji Polaków.

Krzysztof.

Gdzie ja miałem oczy,że dopiero teraz trafiłem na ten wątek?

Dentex: serdecznie pozdrawiam z Krakowa. Byłem raz na urlopie w Umagu z rodzina i bardzo nam się podobało.

Jak będziesz miał gotowe kwatery dla turystów to chętnie wybierzemy się dalej na południe. Na razie służymy doświadczeniami z budowania i wykańczania domu.

Jeszcze raz pozdrowienia z południa Polski dla południa Europy!!!!!!!