sollers 09.06.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Witam W związku z planowaną budową domu mam pewien problem.W związku z tym że w moim mieście nie ma obowiązujących planów miejscowych zagfospodarowania przestrzennego, powinienem uzyskać decyzję o warunkach zabudowy dla mojej działki. W związku z tym urząd wysłał prośbę do biura projektowego (które tworzy plan zagospodarowania) o opinię urbanistyczą dotyczącą moej działki.Czy przy negatywnej opinii urbabnistycznej mogę otrzymać negatywną decyzję w sprawie ustalenia warunków zabudowy, jeśli tak to co mam zrobiś w takim przypadku. Chciałbym zaznaczyć, że w uchwalonym studium uwarunkowań moja działka jest działką budowlaną a w przygotowywanym ( ale nie obowiązującym planie zagospodarowania) staje się drogą!!!!! Właśnie dziś dowiedziałem się, że prace nad projektem planu zagospodarowanie dla mojej dzielnicy znowu zostały wstrzymane na 1 rok.Dodam też, że procs wydawanie decyzji o warunakch zabudowy był już wstrzymany na 12 miesięcy.Uważam, że jeżeli plany zagospodarowania przestrznnego nie obowiązują to nie mogą być punktem odniesienia w wydawanych opiniach.proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem._________________Pozdrawiam Sollersproszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/35003-prosz%C4%99-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 09.06.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Jeśli biuro urbanistyczne wyda negatywną decyzję to prawdopododobnie nie otrzymasz warunków zabudowy.Rozumiem,że składałeś wniosek o WZ i urząd wstrzymał Ci rozpatrywanie wniosku na rok czasu.Teraz zaś musi go rozpatrzyć i wydać decyzję.Od decyzji tej możesz odwołać się Samorządowego Kolegium Odwoławczego.Nie masz nic do stracenia,a wierz mi,że sporo zaskarżonych decyzji SKO uchyla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/35003-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-691054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 10.06.2005 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 hmmm.....na Twoim miejscu podjechałabym do tego biura urbanistycznego i porozmawiała z tymi osobami, które tworzą ten plan zagospodarowania. Sprawdż razem z nimi, czy aby napewno droga, którą wyrysowali na Twojej działce "musi" tak przebiegać, a nie inaczej i jeśli jest możliwość zmiany przebiegu drogi to wystosuj do nich pismo, że nie zgadzasz się na prowadzenie drogi przez Twoją działkę i niech to zmienią. Im szybciej zaczniesz współpracować z urbanistami, tym lepiej. Pamiętaj - to są urzędnicy siedzący za biurkiem i nanoszący swoje i zwierzchników fantazje i bywa, że nierealne wizje na papier. Oczywiście, że są sytuacje, gdzie jest konieczność poprowadzenia drogi, ale zawsze można wybrać wariant kompromisowy. Tylko musisz z nimi rozmawiać i to rozmawiać już teraz. Każdy z właścicieli nieruchomości objętych działaniem urbanistów po sporządzeniu projektu planu zagospodarowania ma prawo na złożenie swoich uwag. Ale wtedy, to często jest za późno. Więc lepiej idź i rozmawiaj teraz. Kolejna rzecz to taka, że nie otrzymasz warunków zabudowy, ponieważ Twoja działka objęta jest opracowaniem i zmianami. A chodzi o to, aby nie była . Jeśli zmiany w planie nie dotyczyłyby Twojej działki, to jest możliwość uzyskania warunków i budowy wymarzonego domku. W przeciwnym przypadku odwołanie do SKO nie pomoże. SKO sprawdza zgodność z prawem wydanej decyzji. Decyzja będzie odmowna, bo "Twój" teren objęty jest zmianami. Zrób tak , aby nie był pozdrawiam - ania ps. Jeśli jest więcej osób w takiej sytuacji jak Ty to zbierzcie siły i idźcie większą grupą i nie dajcie się wyrzucić urzędnikowi za drzwi. Poszukajcie również osoby, która jest pomysłodawcą takiej wizji i z nią porozmawiajcie. Ale to muszą być merytoryczne i spokojne rozmowy i wola kompromisu po obu stronach. Urząd mając godnych adwersaży zaczyna się z nimi liczyć i w obawie o przyszłe spory sądowe jest w stanie pójść na kompromis, a ten kompromis można ustalić juz teraz. Może być również tak, że urząd zaproponuje Tobie inną działkę w zamian za obecną. Ale warto urzędowi zasygnalizować już teraz, że nie jesteś łatwym przeciwnikiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/35003-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-691551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts