sollers 09.06.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Witam W związku z planowaną budową domu mam pewien problem.W związku z tym że w moim mieście nie ma obowiązujących planów miejscowych zagfospodarowania przestrzennego, powinienem uzyskać decyzję o warunkach zabudowy dla mojej działki. W związku z tym urząd wysłał prośbę do biura projektowego (które tworzy plan zagospodarowania) o opinię urbanistyczą dotyczącą moej działki.Czy przy negatywnej opinii urbabnistycznej mogę otrzymać negatywną decyzję w sprawie ustalenia warunków zabudowy, jeśli tak to co mam zrobiś w takim przypadku. Chciałbym zaznaczyć, że w uchwalonym studium uwarunkowań moja działka jest działką budowlaną a w przygotowywanym ( ale nie obowiązującym planie zagospodarowania) staje się drogą!!!!! Właśnie dziś dowiedziałem się, że prace nad projektem planu zagospodarowanie dla mojej dzielnicy znowu zostały wstrzymane na 1 rok.Dodam też, że procs wydawanie decyzji o warunakch zabudowy był już wstrzymany na 12 miesięcy.Uważam, że jeżeli plany zagospodarowania przestrznnego nie obowiązują to nie mogą być punktem odniesienia w wydawanych opiniach.proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem._________________Pozdrawiam Sollersproszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 09.06.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Jeśli biuro urbanistyczne wyda negatywną decyzję to prawdopododobnie nie otrzymasz warunków zabudowy.Rozumiem,że składałeś wniosek o WZ i urząd wstrzymał Ci rozpatrywanie wniosku na rok czasu.Teraz zaś musi go rozpatrzyć i wydać decyzję.Od decyzji tej możesz odwołać się Samorządowego Kolegium Odwoławczego.Nie masz nic do stracenia,a wierz mi,że sporo zaskarżonych decyzji SKO uchyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 10.06.2005 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 hmmm.....na Twoim miejscu podjechałabym do tego biura urbanistycznego i porozmawiała z tymi osobami, które tworzą ten plan zagospodarowania. Sprawdż razem z nimi, czy aby napewno droga, którą wyrysowali na Twojej działce "musi" tak przebiegać, a nie inaczej i jeśli jest możliwość zmiany przebiegu drogi to wystosuj do nich pismo, że nie zgadzasz się na prowadzenie drogi przez Twoją działkę i niech to zmienią. Im szybciej zaczniesz współpracować z urbanistami, tym lepiej. Pamiętaj - to są urzędnicy siedzący za biurkiem i nanoszący swoje i zwierzchników fantazje i bywa, że nierealne wizje na papier. Oczywiście, że są sytuacje, gdzie jest konieczność poprowadzenia drogi, ale zawsze można wybrać wariant kompromisowy. Tylko musisz z nimi rozmawiać i to rozmawiać już teraz. Każdy z właścicieli nieruchomości objętych działaniem urbanistów po sporządzeniu projektu planu zagospodarowania ma prawo na złożenie swoich uwag. Ale wtedy, to często jest za późno. Więc lepiej idź i rozmawiaj teraz. Kolejna rzecz to taka, że nie otrzymasz warunków zabudowy, ponieważ Twoja działka objęta jest opracowaniem i zmianami. A chodzi o to, aby nie była . Jeśli zmiany w planie nie dotyczyłyby Twojej działki, to jest możliwość uzyskania warunków i budowy wymarzonego domku. W przeciwnym przypadku odwołanie do SKO nie pomoże. SKO sprawdza zgodność z prawem wydanej decyzji. Decyzja będzie odmowna, bo "Twój" teren objęty jest zmianami. Zrób tak , aby nie był pozdrawiam - ania ps. Jeśli jest więcej osób w takiej sytuacji jak Ty to zbierzcie siły i idźcie większą grupą i nie dajcie się wyrzucić urzędnikowi za drzwi. Poszukajcie również osoby, która jest pomysłodawcą takiej wizji i z nią porozmawiajcie. Ale to muszą być merytoryczne i spokojne rozmowy i wola kompromisu po obu stronach. Urząd mając godnych adwersaży zaczyna się z nimi liczyć i w obawie o przyszłe spory sądowe jest w stanie pójść na kompromis, a ten kompromis można ustalić juz teraz. Może być również tak, że urząd zaproponuje Tobie inną działkę w zamian za obecną. Ale warto urzędowi zasygnalizować już teraz, że nie jesteś łatwym przeciwnikiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts