Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Humus czy ziemia? może coś innego?

Recommended Posts

Właśnie jestem po niwelacji terenu.

Spryskałem randapem po uschnięciu teren został zniwelowany (zniknęła góra humusowa i zasypaliśmy wszystkie dołki).

Jest gładko ale humus tyko z wierzchu był urodzajny - w głębi góry był czarny piach a może raczej pył, który obecnie pokrywa cały teren.

Jedni doradzają torf a inni mówią tytlko nie torf!!! Jeżeli nie torf to może ziemia.

Doradźcie jak wzbogacić wierzchnią warstwę gruntu (torf? ziemia? obornik? itd). Z czym sie nie umęczę i nie pójdę z torbami

Pozdr

Akurat niedaleko mnie w sąsiedztwie kopią coś tam i jest sam torf!

Gość który niwelował teren stwierdził że blisko, nadawałby się itd.

Ale inni twierdzą że z torfem to nawet glebogryzarka sobie nie poradzi (żeby rozbić i przemieszać z górną warstwą) :o

Co do wysiania to polecali mi łubin!!

Z tym sianiem to jedynie taki kłopot że trawa będzie późno a ja pod koniec czerwca chcę się przeprowadzić, wysiać szybko trawę żeby dzieci się mogły bawić!!!!! :roll:

Akurat niedaleko mnie w sąsiedztwie kopią coś tam i jest sam torf!

Gość który niwelował teren stwierdził że blisko, nadawałby się itd.

Ale inni twierdzą że z torfem to nawet glebogryzarka sobie nie poradzi (żeby rozbić i przemieszać z górną warstwą) :o

Co do wysiania to polecali mi łubin!!

Z tym sianiem to jedynie taki kłopot że trawa będzie późno a ja pod koniec czerwca chcę się przeprowadzić, wysiać szybko trawę żeby dzieci się mogły bawić!!!!! :roll:

Z rozbiciem torfu to nie kłopot - jeœli w okolicy jest jakieœ gospodarstwo to majš pewnie rozrzutnik obornika. Tym to zrobisz bez problemu.

Łubinu do siewu nie polecałam z 2 powodów - nasiona drogie i trochę może miec za sucho teraz do skiełkowania.

Dlaczego polecam coœ na nawóz zielony? Żeby ożywić ziemie. Gdy leży w chałdzie to życie biologivzne dostaje w ucho, prawdopodobnie stšd ten czarny pył. Być może ten pył to także reszta zmineralizowanego torfu jaki był u Ciebie (dlatego niektórzy mówiš, że nie trzeba torfu). Zanim podejmniesz decyzję o sianiu trawy posiej najlepiej gorczycę - ona najszybciej roœnie i nie wymaga dużo wilgoci do skiełkowania.

Czekać jak urośnie i zacznie kwitnąć, choć niekoniecznie wystarczy, że biędzie miała gorczyca jakieś 10-15 cm. Myślę, że teraz to nie zajmie więcej jak ok 1-1,5 miesięcy. Potem zakop. Możesz już siać trawę choć na początek zanim nawóz zgnije to dobrze trawę zasilić nawozem.

Ja w zeszłym roku posiałem facelię. Szybko i pięknie rośnie, daje również dużo azotu (podobno). Zaorałem to jesienią. W tym roku nawiozłem zużytego podłoża do pieczarek. Pieczarkarnie oddają go za darmo (tylko transport kosztuje). Zaorałem, wyrównałem i za chwilę będę siał trawkę.

Pozdrawiam,