Tom_Poznan 09.06.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Właśnie jestem po niwelacji terenu. Spryskałem randapem po uschnięciu teren został zniwelowany (zniknęła góra humusowa i zasypaliśmy wszystkie dołki). Jest gładko ale humus tyko z wierzchu był urodzajny - w głębi góry był czarny piach a może raczej pył, który obecnie pokrywa cały teren. Jedni doradzają torf a inni mówią tytlko nie torf!!! Jeżeli nie torf to może ziemia. Doradźcie jak wzbogacić wierzchnią warstwę gruntu (torf? ziemia? obornik? itd). Z czym sie nie umęczę i nie pójdę z torbami Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slack 09.06.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 A może wystarczy przewrócić to do góry nogami czyli przeorać ?. Jeżeli pod spodem była urodzajna ziemia, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 09.06.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Posiej jakiekolowiek zboże, gorczyce itp. , podsyp najtańszym nawozen np. produkowanym przez Luboń. Gdy podrośnie- zaorać. To jak 1/2 dawki obornika. Potem możesz dać torf - z Chlebowa za Obornikami. [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 09.06.2005 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Akurat niedaleko mnie w sąsiedztwie kopią coś tam i jest sam torf! Gość który niwelował teren stwierdził że blisko, nadawałby się itd. Ale inni twierdzą że z torfem to nawet glebogryzarka sobie nie poradzi (żeby rozbić i przemieszać z górną warstwą) Co do wysiania to polecali mi łubin!! Z tym sianiem to jedynie taki kłopot że trawa będzie późno a ja pod koniec czerwca chcę się przeprowadzić, wysiać szybko trawę żeby dzieci się mogły bawić!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.06.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Akurat niedaleko mnie w sąsiedztwie kopią coś tam i jest sam torf! Gość który niwelował teren stwierdził że blisko, nadawałby się itd. Ale inni twierdzą że z torfem to nawet glebogryzarka sobie nie poradzi (żeby rozbić i przemieszać z górną warstwą) Co do wysiania to polecali mi łubin!! Z tym sianiem to jedynie taki kłopot że trawa będzie późno a ja pod koniec czerwca chcę się przeprowadzić, wysiać szybko trawę żeby dzieci się mogły bawić!!!!! Z rozbiciem torfu to nie kłopot - jeli w okolicy jest jakie gospodarstwo to majš pewnie rozrzutnik obornika. Tym to zrobisz bez problemu. Łubinu do siewu nie polecałam z 2 powodów - nasiona drogie i trochę może miec za sucho teraz do skiełkowania. Dlaczego polecam co na nawóz zielony? Żeby ożywić ziemie. Gdy leży w chałdzie to życie biologivzne dostaje w ucho, prawdopodobnie stšd ten czarny pył. Być może ten pył to także reszta zmineralizowanego torfu jaki był u Ciebie (dlatego niektórzy mówiš, że nie trzeba torfu). Zanim podejmniesz decyzję o sianiu trawy posiej najlepiej gorczycę - ona najszybciej ronie i nie wymaga dużo wilgoci do skiełkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 10.06.2005 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Wiciornastek Co dalej po posianiu robić i jak to wygląda czasowo?? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.06.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Czekać jak urośnie i zacznie kwitnąć, choć niekoniecznie wystarczy, że biędzie miała gorczyca jakieś 10-15 cm. Myślę, że teraz to nie zajmie więcej jak ok 1-1,5 miesięcy. Potem zakop. Możesz już siać trawę choć na początek zanim nawóz zgnije to dobrze trawę zasilić nawozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 13.06.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Ja w zeszłym roku posiałem facelię. Szybko i pięknie rośnie, daje również dużo azotu (podobno). Zaorałem to jesienią. W tym roku nawiozłem zużytego podłoża do pieczarek. Pieczarkarnie oddają go za darmo (tylko transport kosztuje). Zaorałem, wyrównałem i za chwilę będę siał trawkę. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts