Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Własciwie to cały problem mieści się w temwcie jw. Byłem juz zdecydowany na BK z Solbetu, ale tak mi ostatnio zwolennicy ceramiki w głowie namieszali... główny ich argument, to że będę mieszkał w termosie. Wiem, że problem był na Forum nie raz,ale na tak postawione pytanie chyba nikt nie odpowiadał.
  • Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chłopie - weź się w garść. Nie daj się zbijać z własnego toku myślenia ludziom, którzy chcą Ci wcisnąć swój produkt. A może oni chwalili, że taki ciepły? :wink: To przecież zaleta.

Jak ocieplisz styropianem, to po prostu zrób dobrą wentylację i śmiej się z gości. Jak czym innym to też srób wentylację, bo mózg warto dotleniać :grin:

Ckwadrat - ja to właśnie dopowiedziałem sobie, bo wiele osób tak robi:" b.k.+styropian i chyba to autor miał na myśli. Mi termos kojarzy się z gorącą kawą, a taką chyba dobrze wypić sobie na budowie :wink:
Poprostu zrezygnuj z fatalnego styropianu i zastosuj idealną w tym wypadku wełnę, tylko nie tynkuj tynkiem akrylowym a mineralnym albo najlepiej silikatowy. Nic Ci wtedy nie zawilgnie.

Pepe, po ostatnich aferach zwolennicy ceramiki tak się wzajemnie skompromitowali, że trudno jest dalej wierzyć we wspaniałe właściwości np porothermu. W stosunku do ceramiki bk ma jedną wadę: nie jest czerwony. Ale niektórym to nie przeszkadza - szczególnie pod tynkiem.

Co prawda wielu producentów naciąga swoje parametry i klientów - tu przoduje wymieniony przez Ciebie Solbet, ale są i tacy którzy są w porządku np pobliski Prefabet z Lidzbarka.

Myślałem też o jednowarstwowej... rozmawiałem z kilkoma co też o niej myśleli, a potem i tak dołożyli styropian do 36tki. A niby 36cm BK to to samo co 24cmBK + 12cm styropianu...

BK JEST O.K. , NAWET DOCIEPLONY STYROPIANEM , NIE MA PRAWIE WCALE RÓŻNICY MIĘDZY NIM A WEŁNĄ ( TYLKO CENA I DOBRA REKLAMA ), BO TE PARĘ PROCENT ODPROWADZONEJ PARY WODNEJ TO I TAK KROPLA W MORZU . PODSTAWA DO DOBRZE WENTYLOWAĆ DOM, A POJEDYNCZEJ ŚCIANY NIE POLECAM Z POWODU NIEDOKŁADNOŚCI MATERIAŁOW I ROBOCIZNY CO POWODUJE PÓŹNIEJ RUCHY FIRANEK...

On 2002-11-03 09:45, Rafał17 wrote:

Pepe, po ostatnich aferach zwolennicy ceramiki tak się wzajemnie skompromitowali, że trudno jest dalej wierzyć we wspaniałe właściwości np porothermu.

hmm

ja buduję z ceramiki a nawet gorzej bo z porothermu ale wcale z tego powodu nie czuję się skompromitowany - niby dlaczego ?

wychodzi na to że powinienem sie tego wstydzić ....

ale tylko do momentu tynkowania - potem będę mówił że wybudowałem dom z BK :smile:

Ale się rozgadaliście. Ja myślę, że faktycznie oba materiały są b.dobre, ale ważne czym się dociepli, zwłaszcza beton. I prawidłowa wentylacja nie ma tu takiego znaczenia. Nie po to się wybiera wełnę na gazobeton by usuwać wilgoć z pomieszczenia bo od tego faktycznie jest wentylacja, ale po to by ściana sama w sobie nie zawilgała, a wełna na 100% jest tu lepszym choć droższym wyborem, lecz nie znowu takim dużo droższym. Sprawdza się tu powiedzenie, że co dobre to musi kosztować. Albo się kupuje Fiata (sam mam) i godzi się z mierną jakościa albo droższą Toyotę czy nawet BMW, za które trzeba zapłacić więcej. Coś za coś.

Rafal 17 - jakie masz doświadczenie z naciąganiem parametrów przez Solbet?

Interesuje mnie to, bo stoi mi stan surowy z Solbetu P+W 30 cm i zastanawiam się czy i ile styropianu dokładać?

B

No właśnie, Rafał podaj szczególy. Ja tydzień temu wysłałem do Solbetu pytanie o możliwość wyceny materiałow do mojego projektu i... jak na razie cisza. Dziwne, bo w dzisiejszych czasach 90% firm różnych branż odpowiada w ciągu 48 godzin.

Czy Solbet robił komuś z Was wycenę na podstawie projektu?

Zwracam honor Solbetowi - właśnie dostalem odpowiedź - robią bezpłatne wyceny na podstawie projektu.Trzeba przesłać na adres:

SOLBET Sp. z o.o.

Ul.Toruńska 71

86-050 Solec Kujawski

lub faxem pod numer (052) prefix 387-42-00 z dopiskiem „Dział Marketingu”

Solbet podaje podaje parametry swoich bloczków na podstawie jednostkowego badania. Aby móc deklarować np współczynnik przewodzenia ciepła lepszy niż w normie trzeba mieć na to wiarygodne potwierdzenie. Tzn 95% produkcji z prawdopodobieństwem 95% musi mieć deklarowane właściwości.

A jak można odpowiedzialnie deklarować całą produkcję na podstawie zbadania jednej próbki w zaprzyjaźnionym laboratorim?

Do potwierdzania lepszych parametrów upoważnione jest wyłącznie ITB. Ale tu badają wszystkie właściwości. To tak jak w konkursie piękności wszystko powinno być ekstra. Same ładne oczy to za mało.

• 2 weeks później...

Wybudowaliśmy dom z Ytonga, ocieplilismy styropianem 8-cm, na to pójdzie tynk silikatowy. Śiany z Ytonga są pięknie gładkie - co można docenić dopiero w momendzie tynkowania ścian wewnętrzych. Idzie mniej tynku i jest pop prostu szybciej i taniej,

Po przeczytaniu tych wypowiedzi trochę się jednak zaniepokoiłam, czy aby dobrze zrobiliśmy - kładąc styropian na Ytong (ale tak było w projekcie!Czy ściany nam zawilgotnieją?

I BK, i ceramika to dobre materiały. Istotniejsze jest właściwe wykonanie - kiepski murarz bez problemu spaprze i to, i to. Ja wybrałem porotherm jednowarstwowy, bo uważam, że to będzie prostsze w budowie.

Grzegorz