Pepe 02.11.2002 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Własciwie to cały problem mieści się w temwcie jw. Byłem juz zdecydowany na BK z Solbetu, ale tak mi ostatnio zwolennicy ceramiki w głowie namieszali... główny ich argument, to że będę mieszkał w termosie. Wiem, że problem był na Forum nie raz,ale na tak postawione pytanie chyba nikt nie odpowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.11.2002 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Chłopie - weź się w garść. Nie daj się zbijać z własnego toku myślenia ludziom, którzy chcą Ci wcisnąć swój produkt. A może oni chwalili, że taki ciepły? To przecież zaleta. Jak ocieplisz styropianem, to po prostu zrób dobrą wentylację i śmiej się z gości. Jak czym innym to też srób wentylację, bo mózg warto dotleniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 02.11.2002 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 A co ma termos do BK . Termos jeśli już kojarzy mi się ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.11.2002 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2002 Ckwadrat - ja to właśnie dopowiedziałem sobie, bo wiele osób tak robi:" b.k.+styropian i chyba to autor miał na myśli. Mi termos kojarzy się z gorącą kawą, a taką chyba dobrze wypić sobie na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2002 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Poprostu zrezygnuj z fatalnego styropianu i zastosuj idealną w tym wypadku wełnę, tylko nie tynkuj tynkiem akrylowym a mineralnym albo najlepiej silikatowy. Nic Ci wtedy nie zawilgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał17 03.11.2002 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Pepe, po ostatnich aferach zwolennicy ceramiki tak się wzajemnie skompromitowali, że trudno jest dalej wierzyć we wspaniałe właściwości np porothermu. W stosunku do ceramiki bk ma jedną wadę: nie jest czerwony. Ale niektórym to nie przeszkadza - szczególnie pod tynkiem. Co prawda wielu producentów naciąga swoje parametry i klientów - tu przoduje wymieniony przez Ciebie Solbet, ale są i tacy którzy są w porządku np pobliski Prefabet z Lidzbarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 04.11.2002 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Pomyśl o ścianie jednowarstwowej Pepe. Odpada problem z dociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 04.11.2002 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Myślałem też o jednowarstwowej... rozmawiałem z kilkoma co też o niej myśleli, a potem i tak dołożyli styropian do 36tki. A niby 36cm BK to to samo co 24cmBK + 12cm styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMarek 05.11.2002 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Ja mieszkam BK. Jest trochę sucho, ale to raczej wynik złej wentylacji. Nowy dom wybudowałem z gazobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 BK JEST O.K. , NAWET DOCIEPLONY STYROPIANEM , NIE MA PRAWIE WCALE RÓŻNICY MIĘDZY NIM A WEŁNĄ ( TYLKO CENA I DOBRA REKLAMA ), BO TE PARĘ PROCENT ODPROWADZONEJ PARY WODNEJ TO I TAK KROPLA W MORZU . PODSTAWA DO DOBRZE WENTYLOWAĆ DOM, A POJEDYNCZEJ ŚCIANY NIE POLECAM Z POWODU NIEDOKŁADNOŚCI MATERIAŁOW I ROBOCIZNY CO POWODUJE PÓŹNIEJ RUCHY FIRANEK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 05.11.2002 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 On 2002-11-03 09:45, Rafał17 wrote: Pepe, po ostatnich aferach zwolennicy ceramiki tak się wzajemnie skompromitowali, że trudno jest dalej wierzyć we wspaniałe właściwości np porothermu. hmm ja buduję z ceramiki a nawet gorzej bo z porothermu ale wcale z tego powodu nie czuję się skompromitowany - niby dlaczego ? wychodzi na to że powinienem sie tego wstydzić .... ale tylko do momentu tynkowania - potem będę mówił że wybudowałem dom z BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zarejestrowany 05.11.2002 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 Ale się rozgadaliście. Ja myślę, że faktycznie oba materiały są b.dobre, ale ważne czym się dociepli, zwłaszcza beton. I prawidłowa wentylacja nie ma tu takiego znaczenia. Nie po to się wybiera wełnę na gazobeton by usuwać wilgoć z pomieszczenia bo od tego faktycznie jest wentylacja, ale po to by ściana sama w sobie nie zawilgała, a wełna na 100% jest tu lepszym choć droższym wyborem, lecz nie znowu takim dużo droższym. Sprawdza się tu powiedzenie, że co dobre to musi kosztować. Albo się kupuje Fiata (sam mam) i godzi się z mierną jakościa albo droższą Toyotę czy nawet BMW, za które trzeba zapłacić więcej. Coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 06.11.2002 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Rafal 17 - jakie masz doświadczenie z naciąganiem parametrów przez Solbet?Interesuje mnie to, bo stoi mi stan surowy z Solbetu P+W 30 cm i zastanawiam się czy i ile styropianu dokładać?B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 06.11.2002 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 No właśnie, Rafał podaj szczególy. Ja tydzień temu wysłałem do Solbetu pytanie o możliwość wyceny materiałow do mojego projektu i... jak na razie cisza. Dziwne, bo w dzisiejszych czasach 90% firm różnych branż odpowiada w ciągu 48 godzin.Czy Solbet robił komuś z Was wycenę na podstawie projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 07.11.2002 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 przyłączam sie do pytania pepe - czy na podstawie przesłanego projektu Solbet robi wycenę materiału i jak szybko to robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 07.11.2002 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Zwracam honor Solbetowi - właśnie dostalem odpowiedź - robią bezpłatne wyceny na podstawie projektu.Trzeba przesłać na adres:SOLBET Sp. z o.o.Ul.Toruńska 7186-050 Solec Kujawskilub faxem pod numer (052) prefix 387-42-00 z dopiskiem „Dział Marketingu” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał17 09.11.2002 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 Solbet podaje podaje parametry swoich bloczków na podstawie jednostkowego badania. Aby móc deklarować np współczynnik przewodzenia ciepła lepszy niż w normie trzeba mieć na to wiarygodne potwierdzenie. Tzn 95% produkcji z prawdopodobieństwem 95% musi mieć deklarowane właściwości. A jak można odpowiedzialnie deklarować całą produkcję na podstawie zbadania jednej próbki w zaprzyjaźnionym laboratorim? Do potwierdzania lepszych parametrów upoważnione jest wyłącznie ITB. Ale tu badają wszystkie właściwości. To tak jak w konkursie piękności wszystko powinno być ekstra. Same ładne oczy to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Missia 19.11.2002 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Wybudowaliśmy dom z Ytonga, ocieplilismy styropianem 8-cm, na to pójdzie tynk silikatowy. Śiany z Ytonga są pięknie gładkie - co można docenić dopiero w momendzie tynkowania ścian wewnętrzych. Idzie mniej tynku i jest pop prostu szybciej i taniej,Po przeczytaniu tych wypowiedzi trochę się jednak zaniepokoiłam, czy aby dobrze zrobiliśmy - kładąc styropian na Ytong (ale tak było w projekcie!Czy ściany nam zawilgotnieją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 19.11.2002 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 I BK, i ceramika to dobre materiały. Istotniejsze jest właściwe wykonanie - kiepski murarz bez problemu spaprze i to, i to. Ja wybrałem porotherm jednowarstwowy, bo uważam, że to będzie prostsze w budowie.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł.h 19.11.2002 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Gdybym miał podjąć jeszcze raz decyzje o tym jaki materiał wybrać na ściany, wybrał bym bez zastanowiania BK.Sprawdził się w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts