Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest ktoś kto żałuje, że wybrał beton komórkowy?

Pepe

Recommended Posts

Voytek może masz okna o słabym k. Obecnie mieszkam w zakładowy mieszkaniu, ( rok bud. ok. 1970) które zostało ocieplone styropianem i wymienili nam okna na PCV o k=2,8. Zimą jest cieplej, ale po oknach leje się jak murarzowi latem na budowie.

Tego roku wybudowałem dom z BK 400 jednowarstwowo z Żelisławic i ogólnie jestem zadowolony. Nie wiem jak będzie później, ja zamierzam nie ocieplać a teściu z ojcem mówią „może, chociaż 4 cm styropianu.”

Sam na razie jestem zdezoriętowany i dlatego czytam forum

Pozdrawiam wszystkich.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Rozpoczynam na wiosne budowe domu. Planuje wykonac sciany jednowarstwowe (okolo170 m.kw.) z betonu komorkowego (Ytong lub Solbet).

Czy 83zl netto/metr kw. z klejem -bez transportu (ale pelna kwota platna do konca tego roku) to dobra cena jak na Ytong'a, czy tez mozna cos jeszcze wydusic z przedstawiciela handlowego? A moze poczekac na jakies peomocje w nowym roku? Prosze o porade! A jakie Wy macie doswiadczenia w negocjacjach z Ytongiem i Solbetem?

Witaj Marcin1,

Nie budowałam jeszcze,jestem na etapie zakupu mat. na ściany ( fundamenty juz są), chcę ruszyć wiosną.Zdecydowałam się na bk i ściane jednowarstwową na klej, chciałabym z Ytonga ale mam dylemat finansowy. Ytong za moje 220m2 plus u kształki brutto loco budowa chce 17000 pln( już po rabacie 30%), a w systemie buduj z PSB mam ofertę na Prefabet Sniadowo 12000pln Wiem, że Ytong to dobra cena ale to 5 tys. róznicy, które moge wydać np. na dach. no i choroba nie wiem czy wziąć Ytong, czy na prawdę lepszy? czy zaufać polskiemu bk. A może coś podpowiecie?

Witaj bacha! Tak,tak...co wybrac, kiedy na rynku jest tyle ofert-to pytanie nurtuje kazdego. Ja juz wybralem...Ytong'a,pozostala mi tylko kwestia negocjacji ceny. Pewnie gdybym budowal w systemie scian 2-warstwowych, wybralbym lokalnego producenta bk, ale w przypadku sciany jednowarstwowej istotna jest oprocz ceny takze jakosc i precyzja wymiarow materialu, a z tym bywa jak wiesz roznie.Wole troszke wiecej wydac teraz i miec sokojna glowe!Pozdrawiam.

No właśnie a jak na prawdę będę musiała tę jednowarstwową docieplić ? to po co mi wydawac 5 tys. więcej? za to będę miała w razie czego docieplenie :sad: dalej choroba nie wiem , a zostało mi już tylko kilka dni.

Są na Forum wypowiedzi "komOrkowcOw" polskiego pochodzenia i nie psiczyli oni tak strasznie na rodzimy produkt. Hm, ide myśleć dalej, adodatkowo negatywne wypowiedzi formum zachwiały moją pewność co do gonty bitumicznego, choroba muszę od nowa wrócic do idei blachodachówki, chyba ten grudzień będzie dla mnie miesiącem nieustających dylematów.

Co prawda jeszcze nic nie wybudowalem, ale tez pewnie wezme Ytonga - typ

400 o grubosci 36.5 cm ma U=0.29, wiec nie widze powodu zeby to jeszcze

docieplac ! A moze sa jeszcze inne powody, by nie isc w sciane jednowartwowa

z Ytonga 400 (np. wytrzymalosc - buduje "na 102", parterowy bez uzytkowego

poddasza) ? Wszelkie rady mile widziane .........

Wszystkiego najlepszego na Swieta !!!

Krzysiek

Ja mam wybudowany dom z Ytonga 400 36.5 cm placilem chyba okolo 95 zl z transportem a w Opolu w hurtowni mowili mi po 110 zl ze wszystkim pojechalem wiec na gielde budowlana do Wroclawia tam znalazlem przedstawiciela z Ytonga na woj Wroclawskie na poczatku powiedzial ze nie bedzie wchodzil w droge swojemu koledze z Opola ale po dluzszej rozmowie i gdy powiedzialem ze lubie jego a jeszcze bardziej jego oferte to odrazu podpisalismy umowe za dom 320m/2 w tym 250 uzytkowych bo 70 to garaz i pomieszczenie na kotlownie zaplacilem 31000 tys /zl wszystkie sciany wewnatrz zewnatrz .a w Opolu najmniejsza oferta opiewala na sume 38000 tys/zl Dlatego mysle ze warto poswiecic troche czasu i przygotowac sie wczesniej na zakupy.Co do budowy to moj dom nie jest w bryle kwadratu czy prostokata ma duzo zalaman i uskokow budujac z innego materialu nie wyobrazam sobie tej pracy a tu szybko czysto ciecie pilka i juz sciana za sciana rosla.Mam juz otynkowany dla ciekawosci dawalem tyn silikonowy specjalnie zrobiony pod Ytonga firmy Baumit cena 28.82zl/m2 chyba tak to sie pisze dlatego ze mozna go myc woda w razie zabrudzen i jeszcze jeda moja uwaga , popytajcie sie o wielkosc ziaren ja dalem jak najmniejsze nie pomietam juz ale chyba 2mm dlatego ze czym mniejsze to nie widac tak kurzu i sie tak nie trzyma jak przy wiekszym to na tyle pozdrawiam Ryszardj...

POcieszasz mnie, Ryszardj, bo w innym temacie pojawiło się

stwierdzenie o nieprzydatności Ytonga 400 (36.5) na ściany,

nawet domu parterowego, z powodu małej wytrzymałości (2 MPa, a

niektórzy inni producenci BK dają 3 MPa i ta wielkość jest

akceptowalna). Czy już mieszkasz i jak długo ?

Pozdrawiam Świątecznie

Krzysiek

Jeszcze nie mieszkam moze dopiero za kilka lat sie wprowadze ma stan surowy zamkniety za soba , tak na prawde to mi sie jeszcze nie spieszy , bo to ma byc dom na " Stare latka " Bede chcial wszystko wykonczyc i wtedy przeprowadzka za oceanu . Az sie boje o tym myslec ale to jeszcze duzo wody uplynie .PS>>Ach wkradl sie maly blad sciany mam odmiana 600 a nie 400 tak jak napisalem ale nic mi nikt nie mowil jak kupowalem Ytonga o tej roznicy to nie moge sie wypowiadac zadzwon prosze do Ytonga to tam sie napewno dowiesz prawde. Napisz jakie ogrzewanie bedziesz chcial dac do Twojego domu Pozdrawiam Ryszard

Do KrzyśkaM.

Ja też buduje dom na "102". W projekcie masz BK 600, uważam, że 400 będzie za miękki. Przejżyj inne wątki z których wynika, że najważniejsza jest późniejsza tania eksploatacja domu-ściana jednowarstwowa może tego nie zapewnić.

Ja buduję dwuwarstwowo z dociepleniem o grubości ok.16 cm(takie długie znalazłem kołki do mocowania styropianu). Na poddasze daję 25 cm wełny. Zapłacę więcej ale mam nadzieję, ze będę płacił niższe rachunki za propan.

Rozpatrywałem wszystkie za i przeciw i taką podjąlem decyzję. Pzdr. Zibi.

JA WYNEGOCJOWAŁEM U PRZEDSTAWICIELA Z WROCŁAWIA 88ZŁ ZA YTONGA 400 GRUBOSC 36,5 Z KLEJEM I TRANSPORTEM, ALE MIMI WSZYSTKO NIE ZDECYDOWAŁEM SIE NA ZAKUP, TA PROMOCJA TO KIT DO MYDLENIA LUDZIOM OCZU, MOI ZNAJOMI KUPOWALI PRZY DOBREJ BAJERCE YTONGA TANIEJ W MAJU, KIEDY NIE BYŁO ŻADNEJ PROMOCJI, JA ZACZYNAM NA WIOSNĘ I POSTANOWIŁEM SIE WSTRZYMAĆ Z ZAKUPEM MATERIAŁU, TEZ PLANUJE YTONG, ALE W DZISIEJSZYCH CZASACH I PRZY DZISIEJSZEJ KONKURENCJI MATERIAŁY RACZEJ IDĄ Z CENĄ W DÓŁ

POZDRAWIAM

On 2002-12-23 09:38, KrzysiekMarusza wrote:

POcieszasz mnie, Ryszardj, bo w innym temacie pojawiło się

stwierdzenie o nieprzydatności Ytonga 400 (36.5) na ściany,

nawet domu parterowego, z powodu małej wytrzymałości (2 MPa, a

niektórzy inni producenci BK dają 3 MPa i ta wielkość jest

akceptowalna). Czy już mieszkasz i jak długo ?

Pozdrawiam Świątecznie

Krzysiek

Tu jest potrzebne wyjaśnienie. Bloczki YTONGa oznaczone PP2/04 mają wytrzymałość 3MPa i lambdę obliczeniową (wilgotność ustabilizowana) 0,11. Oznaczenie PP2 jest międzynarodowym oznaczeniem i zgodnie z polskimi normami określa materiał o wytrzymałości na ściskanie 3MPa, a nie 2

Pozdrawiam

Leszek