twojan 09.06.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Witam Może ktoś już rozgryzał temat gwarancji nie koniecznie dachówki. Podaje się, że dachówki chociażby braasa mają 30 lat gwarancji. Ale jak to się ma do sytuacji gdy kombinując z vatem chce się dachówkę umieścić razem z robocizną. Wiadomo że wówczas na fakturze nie ma oddzielnej pozycji materiałów. Rozmawiałem dziś w firmie handlującej dachówkami i usłyszałem,że braas wystawia na każda partię oddzielny dokument i na konkretnego kupującego ( widniejącego na fakturze zakupowej). W takiej sytuacji gwarancję otrzymuje wykonawca. A jeśli po roku czy kilku latach wykonawca zniknie z rynku? Co z gwarancją?Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.06.2005 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Kupowałem UNIBET - też mówią, że mają 30 lat gwarancji.Po ułożeniu dachu zadzwoniłem do producenta i zapytałęm o gwarancję. Usłyszałem odpowiedź, że wystarczy faktura, ale jeśli sobie życzę to mogą mi wystawić gwarancję pisemną. Poprosiłem. Pan zapytał gdzie i kiedy kupowałem, chyba coś tam sprawdził i poprosił o adres na jaki ma wysłąć papiery. Po chyba 2 tygodniach przyszedł list polecony a w nim piękna karta gwarancyjna. Teraz mam nadzieję, że nie będę z niej kożystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 10.06.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 U mnie jak u rafałka tylko z Braasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twojan 10.06.2005 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Ale czy mieliście fakturę na dachówkę czy tylko na robociznę i dachówka była wliczona w robociznę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.06.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Gwarancja tylko na dachówkę. Gwarancja na wykonanie to sprawa między Tobą a wykonawcą - producent nic do tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twojan 10.06.2005 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Tak , ale mi chodzi o to czy miałeś oddzielną fakturę na dachówkę i oddzielną na usługę, czy wszystko razem pod usługą?Jeśłi wszystko razem, to czy producent wystawiał Ci indywidualną gwarancję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.06.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Dachówkę kupowałem sam i FV miałem na siebie. Usługa to inna sprawa - bez materiału, bez FV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 10.06.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Ja brałem dachówkę Euronitu wraz z robocizną w jednej firmie, po zakończeniu prac i rozliczeniu się, od ręki dostałem gwarancje na dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twojan 10.06.2005 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Ale tą gwarancję dostaleś od producenta, czy z firmy w której mialeś fakturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.06.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Od producenta, ale pytali o firmę gdzie kupiłem i o ile pamiętam to nawet sprawdzali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twojan 10.06.2005 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Od producenta, ale pytali o firmę gdzie kupiłem i o ile pamiętam to nawet sprawdzali. W Twoim przypadku wszystko jest jasne. Nie wiem jak to wygląda przy fakturze gdzie dachówki są podciągnięte pod robociznę i nie ma jej jako pozycja na fakturze Vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 10.06.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Jest to gwarancja Euronitu, którą dostałem od firm wykonującej u mnie pokrycie dachowe. Na gwarancji firma przystawiła swoja pieczątkę i datę oraz złożyła swój podpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.06.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 W Twoim przypadku wszystko jest jasne. Nie wiem jak to wygląda przy fakturze gdzie dachówki są podciągnięte pod robociznę i nie ma jej jako pozycja na fakturze Vat. MOże powinieneś się domagać osobnej gwarancji na sam materiał? ALe nie od firmy która świadczy usługę tylko od producenta. Może powinieneś się tego domagać na etapie podpisywania umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twojan 10.06.2005 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Napisałem do Braasa z zapytaniem o tą kwestię, oddzwonili ale jeszcze wyjaśniają jak stanowią ich przepisy. Jak będę już znał ich stanowisko na pewno napiszę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts