Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gwarancja na dachówki

twojan

Recommended Posts

Witam

Może ktoś już rozgryzał temat gwarancji nie koniecznie dachówki.

Podaje się, że dachówki chociażby braasa mają 30 lat gwarancji. Ale jak to się ma do sytuacji gdy kombinując z vatem chce się dachówkę umieścić razem z robocizną. Wiadomo że wówczas na fakturze nie ma oddzielnej pozycji materiałów. Rozmawiałem dziś w firmie handlującej dachówkami i usłyszałem,że braas wystawia na każda partię oddzielny dokument i na konkretnego kupującego ( widniejącego na fakturze zakupowej). W takiej sytuacji gwarancję otrzymuje wykonawca. A jeśli po roku czy kilku latach wykonawca zniknie z rynku? Co z gwarancją?

Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Kupowałem UNIBET - też mówią, że mają 30 lat gwarancji.

Po ułożeniu dachu zadzwoniłem do producenta i zapytałęm o gwarancję. Usłyszałem odpowiedź, że wystarczy faktura, ale jeśli sobie życzę to mogą mi wystawić gwarancję pisemną. Poprosiłem. Pan zapytał gdzie i kiedy kupowałem, chyba coś tam sprawdził i poprosił o adres na jaki ma wysłąć papiery. Po chyba 2 tygodniach przyszedł list polecony a w nim piękna karta gwarancyjna. Teraz mam nadzieję, że nie będę z niej kożystał.

W Twoim przypadku wszystko jest jasne. Nie wiem jak to wygląda przy fakturze gdzie dachówki są podciągnięte pod robociznę i nie ma jej jako pozycja na fakturze Vat.

MOże powinieneś się domagać osobnej gwarancji na sam materiał? ALe nie od firmy która świadczy usługę tylko od producenta. Może powinieneś się tego domagać na etapie podpisywania umowy.