tenere 09.06.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Czy warto instalowac ten system, czy rzeczywiscie mozna dzieki temu zaoszczedzic na ogrzewaniu domu 200m.Czy znacie jakies wady kominkow z plaszczem wodnym?Co sadzicie o termaksie? Czy warto go instalowac? Jaka jest efektywnosc termaxu?Polecie mi jaks firme od plaszczy wodnych z Krakowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 09.06.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Wadą jest niemożliwość palenia w kominku gdy w domu brak prądu (pompa w układzie wodnym musi być zasilana prądem) rozwiązaniem może być UPS (wyobraż sobie rozpalasz w kominku idziesz spać awaria prądu) zalety znasz nornalny kocioł grzewczy z tym ,że tak ładny ,że nie wstawisz go do kotłowni . Jezeli chodzi o adres w okolicy to Zakopane http://www.makroterm.pl. A swoją drogą widziałem juz kominek z plaszczem z zasobnikiem na pelety pełem wypas trzyma ogień nawet dwa dni bez dokładania (zabij ale nie pamiętam producenta, mnie ta inwestycja czeka dopiero w przyszłym roku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.06.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Podstawowa wada to to, ze masz kotłownię w salonie.Widziałem salon, po rocznej eksploatacji kominka z płaszczem.Po roku trzeba malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 09.06.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 ja mam miec w salonie kominek i ogrzewanie domku przewidaialem tylko kominkowe. Znam wiele osób co ogrzewaja juz od kilku lat kominkiem z plaszczem wpodnym domy i sa zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.06.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Albo i nie są.99,9% samochodów w Polsce nigdy się nie zepsuło.Jeśli wierzyć właścicielom.No i palą po 5l/100km.Taka cecha narodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
and33 09.06.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 wszystko można instalować o ile robi się to z zachowanien wszelkich zasad,zainstalowanie zaworu rurznicowego w instalacji ze spadkami rozwiąrze zanik prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.06.2005 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Nie no Pattaya...nie wpadajmy w skrajny pesymizm...Nie wszystko co w 99% "dobre" musi być w 99% złe Lepiej mówić o własnych doświadczeniach...stosując takie podejście to forum nie miałoby sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 10.06.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Z własnego doświadczenia. Mam kominek z płaszczem wodnym firmy Makroterm jestem jak do tej pory bardzo zadowolona. Nie mieszkam jeszcze, ale zimą były wykonywane prace w środku i po napaleniu w kominku w nieocieplonym domu (drzwi tymczasowe zupełnie nie szczelne, drzwi między domem i garażem zrobione z kartonu) przy mrozach bez problemu można było utrzymać temperaturę w okolicach 16 stopni. Nie wyobrażam sobie jednak, że mogłoby to być jedyne źródło ciepła w domu, z czysto praktycznych względów np. wyjazd albo duży mróz i palenie nad ranem zgroza. Natomiast nie zgodzę się, że dom się brudzi. Przecież podkłada się jedynie do kominka a całe spalanie odbywa się przy zamkniętych drzwiczkach i nie ma jak przy kominkach klasycznych żadnych rur, którymi rozprowadzane było by ciepło. Po prostu woda w płaszczu wodnym się nagrzewa i krąży w kaloryferach i podłogówce. Model, który mam posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem i w przypadku, gdy temperatura wody jest za wysoka, odprowadzana jest do kanalizacji a dopuszczana jest zimna do obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 10.06.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Podstawowa wada to to, ze masz kotłownię w salonie. Widziałem salon, po rocznej eksploatacji kominka z płaszczem. Po roku trzeba malować. Paliłem w kominku przez całą zimę, czyli mozna powiedzieć, że efekt powinien być "jak po rocznej eksploatacji" i jakoś nie widzę potrzeby malowania. Może ten u kogo widziałeś palił węglem i to przy otwartych drzwiczkach? Albo i nie są. 99,9% samochodów w Polsce nigdy się nie zepsuło. Jeśli wierzyć właścicielom. No i palą po 5l/100km. Taka cecha narodowa. A mi się ostatnio zepsuł samochód. Skrzynia biegów rozleciała się w strzępy. Pali mi 7 beznyny lub 9 gazu, ale Z KOMINKA JESTEM ZADOWOLONY I SIĘ NIE ZEPSUŁ. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 10.06.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Też myślę o takim ogrzewaniu.Aby zwiększyć komfort chce postawić duży zasobnik na wodę, który będzie pełnił rolę bufora. Dzięki temu tak często nie będę musiał podkładać, kominek będzie pracował z większą sprawnością no i będzie tańszy bo nie potrzebuje do niego żadnej automatyki.Dodatkowo myślę o kolektorze słonecznym na lato. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 10.06.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Tenere, Ponizej fragment mojego postu .. z kiedys tam ... i od tego czasu namacalnie podrozalo drewno kominkowe. Powody sa dwa :- wejscie do Unii . W Polsce mamy najtansze drewno w calej Unii, no moze jedno z tanszych ...i dlatego drewno sukcesywnie drozeje.- paliwa odnawialne Wyszla dyrektywa, rozporzadzenie ..niewiemco, ze elektrownie musza minimul 7 % energii uzyskiwac z surowcow odnawialnych. Dla elektrowni cieplnych oznacza to, ze musza palic drewnem. I nie pala tam zadna wierzba energetyczna czy sosnowe wiatrolomy, tylko do piecow idzie wszystko - deby, buki, klony. W jednej z elektrowni spala sie okolo 300 m3 drewna dziennie. To skutecznie podbilo ceny. (...) post (...) Pawel, Do rozwazenia rozwaznego: OPLACALNOSC kazdego z rozwiazan. Inaczej bedzie kalkulowal wlasciciel domu w srodku parku krajobrazowego(drewno praktycznie za darmo zazwyczaj "drogie" ogrzewanie olejowe czy elektryczne) a inaczej wlasciciel chalupy we Wrocku (gaz w ulicy, drewno kominkowe najdrozsze z mozliwych) Kosztowny kominek z plaszczem wodnym w warunkach miejskich bedzie sie amortyzowal przez kilka lat codziennego palenia w nim. A moze nawet kilkanascie - biorac pod uwage, ze w normalnym kominku tez mozesz palic i niewiele mniej efektywnie ogrzewac swoj domek. ESTETYKA Jednym z powodow, ktory zniecheca mnie do tego kominka z plaszczem jest jego uroda. Jeszcze zaden kominek z plaszczem nie podobal mi sie. NIEZAWODNOSC Im b. skomplikowane urzadzenie, tym wieksza szansa, ze sie cos popsuje. Nie wierze, ze ten kominek bedzie bezawaryjnie pracowal przez 10 lat. Przepali sie toto i masz powodz w salonie, brud, pana Stasia z ekipa i kucie scian. NIEZAWODNOSC II Nie ma pradu ...i chalupy juz nim nie ogrzejesz ...w momencie, kiedy jest najbardziej przydatny. ELASTYCZNOSC W chlodniejszy letni wieczor bedziesz chcial zapalic - nie mozna ..albo gdzies tam musisz latac ..kombinowac ... grzejniki w garazu odkrecac. ZAPAL Jesli niespecjalnie lubisz palic w kominku a pracujesz cale dnie i na wieczor tylko zjezdzasz do domu wypompowany z fabryki ...predzej czy pozniej przejdzie Ci ochota na palenie, lub chociaz wyraznie oslabnie. Jesli masz chalupe w srodku lasu, lub Twoj kuzyn jest wlascicielem tartaku - PLASZCZ ...jesli nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 10.06.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 NIEZAWODNOSC II Nie ma pradu ...i chalupy juz nim nie ogrzejesz ...w momencie, kiedy jest najbardziej przydatny. Kotłem gazowym tez nie, pompy obiegowe też nie działają. Jest to jedynie argument na rzecz kominka tradycyjnego, ale nawet bez DGP. ELASTYCZNOSC W chlodniejszy letni wieczor bedziesz chcial zapalic - nie mozna ..albo gdzies tam musisz latac ..kombinowac ... grzejniki w garazu odkrecac. Ja grzeję, np. wczoraj. Pompa nagrzewa u mnie na poczatek zbiornik z ciepłą wodą cwu, zresztą nim kominek osiągnie nominalna temperaturę też chwila mija. Cały dzień oczywiście odpada, dwie godziny wieczorem nie ma sprawy. ZAPAL Jesli niespecjalnie lubisz palic w kominku a pracujesz cale dnie i na wieczor tylko zjezdzasz do domu wypompowany z fabryki ...predzej czy pozniej przejdzie Ci ochota na palenie, lub chociaz wyraznie oslabnie. Zgadzam się w całej rozciągłości punktu "zapał", ale to znowu jest głos przeciwko kotłowni na paliwa stałe wogóle. Tylko do pełnej automatyki (gaz, olej, pelety) nie spada zapał. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.06.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Dokładnie taką samą argumentację bym przedstawił jak Arecki...zgadzam się z tobą...w całej rozciągłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.06.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Yoric - "brak prądu i chałupy juz nie ogrzejesz" - wystarczy mieć mądrych hydraulików i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multigad 24.06.2005 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Robiłem instalacje solar + kominek z płaszczem + zasobnik na poddaszu 900 litrów. To była końcowka zimy i myjąc ręce po pracy poparzyliśmy się woda z zasobnika. Kominek w tym czasie nie działał. Dom przesadnie wręcz wyizolowany. Klienci strasznie zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 24.06.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Nie zakopcisz kominkiem pokoju, jeśli we właściwy sposób będziesz dokładać drzewa.procedura ISO 9001: 1. Otworz szyber2. Uchyl drzwiczki na ok 1 cm3. Zaczekaj aż kominek zacznie zasysać powietrze z pomieszczenia.4. Otwórz drzwiczki na oścież5. Dołóż drewna6. Zamknij drzwiczki7. Zamknij szyber8. Poczeja na pochwały małżonki/małżonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 24.06.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Kolega sobie chwali płaszcz wodny. Ale: po pierwsze primo) wszystko zależy od podstawowego systemu ogrzewania jaki będziesz stosował. Jężeli tradycyjny grzejnik to ok, ale i tak będziesz potrzebował czegoś na podtrzymanie podczas dnia pracy lub wyjażdy (gaz, olej ). Jeżeli inna forma ogrzewania np. wodna podłogówka to trzeba by chyba jakiś zbiornik, bo podłogówka niskotemperaturowa jest i będą kłopoty ze sterowaniem takim kominkiem, więc bufor potrzebny może być połaczony z c.w.u.. Jężeli inne formy ogrzewania c.o. niż wodne to bym się mocno zastanawiał, a w zasadzie nie zastanawiał tylko zrezygnował. po drugie primo) funkcja jaką będzie pełnił. Ogrzewanie domu jesień i wiosna, wspomaganie ogrzewanai zima ok, ale jak już powyżej klikano nie zrobisz z tego ogrzewania awaryjnego (a i u nas o takie będzie coraz częściej. Ile to tygodni w 2004 ludzie na Śląsku bez prądu byli?). Jezeli to przewidujesz to odpada. Jako awaryjne na brak prądu może być DGP grawitacyjne, albo butla LPG ze słoneczkiem. po trzecie primo) koszty, łaczne z instalacją , musisz sam policzyć, po czwarte primo) kurzyć sięna pewno mniej przy płaszczu niż przy DGP będzie (częstotliwość malowania ścian). pop iąte primo) kominek to kominek, komin być musi, a kominiarz puka dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 24.06.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Wadą jest niemożliwość palenia w kominku gdy w domu brak prądu (pompa w układzie wodnym musi być zasilana prądem) rozwiązaniem może być UPS (wyobraż sobie rozpalasz w kominku idziesz spać awaria prądu) zalety znasz nornalny kocioł grzewczy z tym ,że tak ładny ,że nie wstawisz go do kotłowni . Jezeli chodzi o adres w okolicy to Zakopane http://www.makroterm.pl. A swoją drogą widziałem juz kominek z plaszczem z zasobnikiem na pelety pełem wypas trzyma ogień nawet dwa dni bez dokładania (zabij ale nie pamiętam producenta, mnie ta inwestycja czeka dopiero w przyszłym roku) Napisz proszę gdzie widziałeś to cudo, jeżeli w jakimś sklepie to muszę to zobaczyć, mogłoby być super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 24.06.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Yoric - "brak prądu i chałupy juz nie ogrzejesz" - wystarczy mieć mądrych hydraulików i po kłopocie. W czym pomoga madrzy hydraulicy? Czy rzeczywiscie jest mozliwosc rozwiazania tego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 24.06.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Ja też planuję kominek z płaszczem wodnym w połączeniu z instalacją gazową. Rano, gdy temp. spada, automatycznie wlącza się kocioł gazowy. Gdy wracam z pracy, dorzucam do kominka i wtedy gaz się wyłącza, bo wodę w kaloryferach ogrzewa kominek. Nie chce mi się zajmować kominkiem, albo nas nie ma, mieszkanie ogrzewa gaz. Dla mnie to super rozwiązanie!Nie rozumię, dlaczego inni doszukują się jakiś problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts