ZuzOla 10.06.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Przymierzam się do budowy domu i przed wykonaniem kosztorysu zastanawiam się jakie rzeczy mogę zrobić samodzielnie. Od razu przyznam się, że nie mam żadnego doświadczenia w budowaniu, ...ale dobre chęci. Jakie elementy mogę zrobić sam, zakładając że do tej pory nigdy nic nie budowałem? Do pomocy znalazłbym 2-3 półamatorów. Które elementy można robić samemu nie ryzykując, że coś się sknoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 10.06.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 to możecie zrobić grilla i pogadac o tym jak fajnie byłoby być specem od budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 10.06.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Proponuję zacząć od budowy "Sławojki" jest to obiekt architektoniczny niezbędny na każdej budowie. Zaobaczysz jak Ci to się uda i zadecydujesz czy warto "babrać" się samemu w inne sprawy. A tak na poważnie to możesz być zaopatrzeniowcem, transportowcem lub też pomocnikiem murarza (ze stawką jakieś 3-5 zł na godzinę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.06.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Samemu mozna zrobic wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 10.06.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Witaj, jestem informatykiem, czyli zero zdolności manualnych Sam (część z żoną) zrobiłem: - instalację elektryczną - instalację wod-kan-co w plastiku - podłaczenie wody, szamba, prądu do domu - położenie płytek, paneli - malowanie ścian, sufitów - montaż drzwi i ościeżnic (wewnetrznych) - biały montaż, kaloryfery - płot z siatki - ocieplenie połaci poddasza - założenie trawnika Najgorzej wyszedł mi trawnik - nie jest zbyt płaski , co do reszty nie mam zastrzeżeń. W najblizszym czasie zabieram sie za podjazd z kostki granitowej. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 10.06.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 no ja tez jestem informatykiem, ze zdolnosciami manuallnymi i jestem zdania ze jak masz checie mozesz wybudowac sam caly dom i w cale nie zartuje na poczatek taka jedna z powazniejszych robot, to kopanie pod fundamenty, potem fundamenty, a potem sciany i dach i mamy wykonczeniowke. Z pomoca 2-3 "amatorow" do zadan fizycznych spokojnie dojdziesz do konca. No i z pomoca forum I bedzie to lepiej zrobione niz przez pseudo fachowcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.06.2005 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 mysle invx , ze moim zdaniem wygrales ten konkurs u mnie robili fachowcy (?), tak czy inaczej kase wzieli potem maz i ja ,nie chwalac sie poprawialismy wiele rzeczy , jaki moral? po co placic, a poza tym i tak trzeba ich pilnowac .. my nie pilnowalismy i efekt j/w ale do kopania fundamenow wez koparke , bo jak nie to lapki odpadna na drugi dzien zycze powodzenia i czeka na relacje z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 12.06.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2005 Witamżebym miał NET na budowie to z laptopem może też bym postawił. A tak poważnie to oprócz ścian fundamentowych, nośnych ze i wew. , dachu planuję zrobić sam.Czy mi się to uda? nie wiem. Ale chęci mam. Jestem na etapie ocieplania fundamentów, izolacja itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 15.06.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12879&highlight=robicie+sami dobre chęci to już coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małyarek 04.07.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 WSZYSTKO!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 04.07.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2005 Jak pomyślisz o tych wszystkich papierkach,załatwianiach,pieczątkach,podpisach i ciągłym dzwonku w telefonie,to Ci ręce opadną i dasz sobie urlop od budowania .A tak na poważnie - to nie święci garnki lepią,a samodzielna praca daje czas do rozmów z samym sobą,i poza bólem kręgosłupa i mięśni jast fajnie.Wiele zdrowia i samozaparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.07.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Ja jak zaczynalem budow domu tez mialem niewielkie doswiadczenie w tej dziedzinie. Po 2 miesiacach dokanczam budowe domu sam, bo ekipa zawiodla. Teraz moge powiedziec ze murowanie zbrojenie stropów bo od tego zaczolem to nic skomplikwanego a teraz koncze murowac scianki kolankowe na poddaszu i tez mi idzie dobrze wiec jesli sa checi to napewno wszystko samemu sie da zrobic. Wiedze na temat budowy mozna czerpac z forum lub z muratora. Powiem szczeze ze kupilem 2 gazety muratora to sa jakies numery specjalne. W tych gazaetkach dokladnie ze zdjeciami jest w nich opisane jak murowac, robic wience, jak stawiac wiezbe dachowa. Dzieki nim i swoim checia jestem juz praktycznie na finiszu budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 29.07.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Nie świeci garnki lepią! Mam takie założenie zaporzyczone od mojego chrzestnego. Ludzie na budowach to: rzadko absolwenci technikum, często zawodówek i często podstawówek. Jeżeli ja skończyłem studia, to chyba mam więcej oleju w głowie i przy odrobinie praktyki wszystko wykonam sam. I faktycznie. To, co robili "fachowcy" musze poprawiać, a to co robię sam nie muszę A jak dotąd zrobiłem: - drenaż opaskowy - ilolacje pionowe i poziome - w kilku miejscach wykończylem ładniej niż "fachowcy" dach (jedna z poprawek) - wylewki - ocieplenie poddasza wełną - studnia (5 kręgów) - rozbiórka szalunków - ogrodzenie (murki, słupki, siatka...) - organizacja dostaw na budowe - całosć spraw urzędowych - zrobiłem uprawnienia do 1kV planuję i wiem, że potrafie: - ocieplenie z zewnątrz styropianem + tynk - tynki wewnętrzne - wszystkie instalacje A zaczynalem nie mając totalnie doświadczenia. Troche poczytałem, troche podpatrywałem "fachowców" i fachowców i wyciągałem wnioski. A teraz robię wszystko sam i idzie może powoli, ale do przodu i bez poprawek Pozrawiam i życzę zapału i chęci a reszta będzie ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 02.08.2005 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Jeśli masz dobre chęci, trochę zdolności manualnych i wolny czas jesteś w stanie zrobić prawie wszystko. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że zejdzie Ci dużo dłłuzej niż gdyby czynił to "zawodowiec". Celowo nie używam słowa fachowiec, bo o takich na budowach to chyba trudno. Jednak polecam do pewnych prac kupić narzędzia (czy np. wynająć koparkę) a nie niszczyć sobie zdrowie. Życzę powodzenia! i samozaparcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 02.08.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Popieram Dominika!!! My robiliśmy bardzo dużo sami (też informatycy jakby ktoś pytał ). Ale gdybym miała budować drugi raz to nie wzięłabym nawet wałka do ręki. Wolę zapłacić i pilnować. Po kilku miesiącach pracy traci się cały zapał a końca nie widać. Teraz, po 2 latach od zamieszkania dom zaczyna wyglądać tak jak powinien ale my jesteśmy "wypruci". Zamiast siedzieć z pifkiem na tarasie, każdą wolną chwilkę wykorzystujemy na wykańczanie domu. Ale na początku to się jeszcze chce-zasypywać fundamenty (tylko 12 wywrotek piasku), budować kominy, kłaść instalacje itp. Tylko przeliczając czas na pieniądze czy to się opłaca??? Zostaw sobie energię na wykończeniówkę bo tam się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 02.08.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Jednak z własnego doświadczenia wiem, że zejdzie Ci dużo dłłuzej niż gdyby czynił to "zawodowiec". Celowo nie używam słowa fachowiec, bo o takich na budowach to chyba trudno. tylko zawodowiec != fachowiec. A miec cos zrobione przez zawodowca to czasami lepiej wogule nie miec, bo tylko zniszczony material i kasa i czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 02.08.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Jednak z własnego doświadczenia wiem, że zejdzie Ci dużo dłłuzej niż gdyby czynił to "zawodowiec". Celowo nie używam słowa fachowiec, bo o takich na budowach to chyba trudno. tylko zawodowiec != fachowiec. A miec cos zrobione przez zawodowca to czasami lepiej wogule nie miec, bo tylko zniszczony material i kasa i czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benji79 04.08.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 nie mam żadnego doświadczenia w budowaniu, ...ale dobre chęci. I bardzo dobrze. Ja też mam dobre... i dużo chęci. Jestem księgowym z wykształcenia a w domu robię prawie wszystko oprócz elektryczności i gazu. Posiedziałem przed internetem, kupiłem gazetki o tego typu tematyce, trochę porad profesjonalistów i jest ok. Czasy tego wymagają. Gdybym zarabiał większe pieniądze to bym nic nie robił. Wolałbym dać zarobić innym. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 10.08.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 ja biore fachowca (mam nadzieje), na rynku dlugo, kase bierze dopiero po skonczonej robocie, zadnych zaliczek, widzialem klika budow skonczonych i w trakcie(bez wiedzy fachowca) i wrazenia pozytwne, od wielu roznych osob dobre opinie ("drogi, ale dobry")..Mi podal kwote z ktorej jestem zadowolony i wiem ze bedzie mi budowac...Smiech mnie ogarnal jak spotkalem kolege ktory robi sam i najtaniej jak sie da, ktory stwierdzil, ze dach chyba sam tez bedzie robil bo czytal o tym i prosta sprawa..wszystko ok, ale jak kilka dni wczesniej zobaczylem odwrotnie zalozono folie (chyba tak to sie nazywa, takie z grzybkami) na fundamentach to boje sie myslec jak bedzie z reszta domu kolegi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 11.08.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 mozna wszystkozajrzyj w moj dziennikja zatrudnilem do fundamentow zlota raczke na 6 dniowek, ale tylko dlatego ze nie mialem dosc pomocnikow i zalezalo mi na czasie ( 2 tygodnie urlopu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts