Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja biore fachowca (mam nadzieje), na rynku dlugo, kase bierze dopiero po skonczonej robocie, zadnych zaliczek, widzialem klika budow skonczonych i w trakcie(bez wiedzy fachowca) i wrazenia pozytwne, od wielu roznych osob dobre opinie ("drogi, ale dobry")..Mi podal kwote z ktorej jestem zadowolony i wiem ze bedzie mi budowac...Smiech mnie ogarnal jak spotkalem kolege ktory robi sam i najtaniej jak sie da, ktory stwierdzil, ze dach chyba sam tez bedzie robil bo czytal o tym i prosta sprawa..wszystko ok, ale jak kilka dni wczesniej zobaczylem odwrotnie zalozono folie (chyba tak to sie nazywa, takie z grzybkami) na fundamentach to boje sie myslec jak bedzie z reszta domu kolegi...

ty sie tak z tych odwroconych cyckow nie smiej

fakt, ze mogl pomyslec, ale moze zrobil to rozmyslnie, bo ja np uwazam, ze te cycki sa tylko chwytem marketingowym i tak na prawde nic nie daja przynajmniej u mnie

zalozylem taka folie u siiebie ale tylko dlatego ze gruba solidna i w sumie tania 4 pln/m2

https://forum.murator.pl/topic/35043-co-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-samemu/page/2/#findComment-771876

Dom zbudowala nam ekipa, to z oszczednosci czasu, a ekipa dobra i nie trzeba bylo ich nawet szczegolnie pilnowac. Sami robilismy z mezem tylko mniejsze sprawy:

- zaczelismy od drenazu opaskowego i plytkiej studni kopanej

- potem byl projekt i wykonanie instalacji elektrycznej

- wykonanie instalacji co/cuw (poza kotlownia ktora robil hydraulik)

- wykonczenia tynkarskie przy oknach i drzwiach (tynki byly zrobione wczesniej)

- wylewki samopoziomujace

- podloga z plyty osb

- montaz drzwi wewnetrznych

- montaz parapetow

- murowanie brodzika

- schody przed domem

- i wiele innych jeszcsze drobniejszych spraw

Teraz moj maz popoludniami i weekendami muruje frontowe ogrodzenie. Fundament pod nie zrobilismy w zeszlym roku. Wszesniej nigdy nie murowal teraz bawi sie klinkierem i musze powiedziec, ze choc wolno to calkiem ladnie mu to wychodzi. Jak skonczy to pokaze zdjecia bo ogrodzenie bedzie z tych troche 'wydziwionych' ;)

https://forum.murator.pl/topic/35043-co-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-samemu/page/2/#findComment-771912

Ojej zazdroszczę samozaparcia. Bo jakoś nie mogę sobie znaleźć miejsca.

Zasuwam 50 kilometrów do roboty w jedną. Swoje trzeba odsiedzieć. 50 z powrotem. Obiad , kontakt z moją małą królewną (najważniejsza rzecz na świecie - ważniejsza notabene niż dom :) ) I co? 18-19 godzina - wolny? Właściwie to przygotowujemy małą do spanka, obiadek pomóc żonce... Chyba że w nocy pojadę na swoją działeczkę i będę kopał.. :cry: Nie wiem , ale wydaje mi się że do surowego zamkniętego - to chyba nie mam co szukać. A potem??? Potem liczę że będzie lepiej ...Płitek, siateczka, trawniczki, kostka, cokoliki, może instalacja jak ktoś podpowie, panele..... :) :lol:

https://forum.murator.pl/topic/35043-co-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-samemu/page/2/#findComment-774732