Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyschła mi więźba dachowa

Recommended Posts

No właśnie. Wyschła mi więźba dachowa.

Wczoraj podczas grasowania na strychu zauważyłem delikatnie mówiąc drobne szczeliny miedzy jętkami i krokwiami. Potem palcami :o dokreciłem śruby na murłatach.

Oczywista natychmiast znalazłem odpowiednio wielki klucz i już do bocy miałem co robić. Każda nakretka i to o kilka obrotów.

Takie to wielki, takie solidne, a takie .... poluzowane.

Trudno się dziwić. Dach stoi przykryty już parę lat. A drewno to drewno.

Moje pytanie - czy Wy coś z robicie z tym, czy przejmować się takim zjawiskiem, no bo część tych połączeń jest już niedostępna pod ociepleniem i płytami GK??

To dlatego niektórzy oprócz śrub łączących krokwie z jetkami biją gwoździe.

Myślę, że jesli chodzi o murłatę to wszyscy ją przykręcają nakrętkami. Jeśli nie ma więc co chwila, katastrof budowlanych to nie należy siętym przejmować.

Z tą gumą to żart, ale ze sprężyną już nie.

Sprężyny sprzęgłowe są bardzo mocne. Drewno wysycha, a więc traci na swoich wymiarach. Drewno jest coraz cieńsze. Ściśnięta sprężyna rozpręża się dociskając podkładkę. Wykorzystuje się to w konstrucji np. maszyn, gdzie jakiś element ulega zużyciu, a sprężyna kasuje wtedy luzy.

Też dokręcałem po roku, później po kolejnym miesiącu, a teraz już jest wełna i nie będę dokręcał.

Myślę, że po paru latach gwoździe też będą kiepsko trzymać, ale dachy nam się pewnie nie pozawalają.

Drewno schnie ponoć kilka lat - a ja sezonować budynku na surowo przez tyle czasu raczej nie zamierzam :D

Kiedyś robili więźbę bez jednego gwoździa, ba nawet stodoły i stały po ponad 100 lat.

Ale drzewo najpier suszyli, teraz dziś zcinają, jurto przecierają a pojutrze montują. Taka to róznica :wink:

Nie. Nie suszyli.

Wiercili dziury i zabijali stożkowe kołki dębowe. Suche kołki. Drewno schnąc jeszcze bardziej obciskało te kołki.

• 2 weeks później...

Wczoraj podociagalem swoje śruby. Więźba wystrugana na jesieni 2004. Jeżeli drewno ma skurcz poprzeczny 3% to przy mojej murłacie skurczylo się około 4mm co mniejwiecej się zgadza!

Nie udało mi się przekonać cieśli (i jego kumpla dekarza ani nawet kierownika), że należy podcinać murłatę i dopiero wtedy opierać podciętą krokiew. Teraz mam efekt taki, że murłata mi się przechyliła na zewnątrz miejscami nawet o około 4 stopnie. Zewnętrzna krawędź murłaty opiera się na murze, natomiast wewnętrzna krawędź odrywa od muru, można wlożyc pod murłatę mały palec. Pewnie gdyby nie było kleszczy dach by mi się złożył ;-) Teraz planuje pozbijac te połączenia dodatkowo płytkami i może dodatkowo jakoś sciągnąć te murłatę, żeby się bardziej nie przechylała (naprostować pewnie sie już nie da).

Dam znać swoim fachmanom, żeby nie opowiadali banialuk, że "zawsześmy tak robili ze śwagrem i jeszcze nikt nie narzekał"

- stały tekst wszystkich fachmanów

Dam znać swoim fachmanom, żeby nie opowiadali banialuk, że "zawsześmy tak robili ze śwagrem i jeszcze nikt nie narzekał"

- stały tekst wszystkich fachmanów

Miałeś tych samych :o :o :o :o :o :o

:lol: :lol: :lol:

Oni pół Polski opanowali

moi jeszcze dodawali na początku "od 15 lat" :lol: :lol: :lol:

mój dach stoi dopiero 2tyg., z tego pod dachówką jakieś 2dni, ale na jesieni podokręcam co się da - dzięki temu wątkowi :)

Juz teraz wiem dlaczego w budownictwie potrzeba takich wielkich wspolczynnikow bezpieczenstwa przy obliczeniach konstrukcyjnych. Poprostu jest to poprawka na wieloletnie doswiadczenie wykonawcow, czyli np. 15 lat doswiadczen - wspolczynnik 15. ;-)

Oczywiscie zartuje, ale mimo wszystko to mnie uspokaja... (samolotami nie cierpie latac) :)