Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś buduje dom z płaskim dachem??

Recommended Posts

powstaja takie domy, ale niestety po 50 latach udreki z tym co mozna bylo tylko budowac, dzis prawie wszyscy budują domy z uzytkowym poddaszem. Wiekszosci dom z plaskim dachem zle sie kojarzy - jedynie z klocem z lat 60tych. Dlatego tez takich domów malo jest w katalogach i najczesciej powstaja na indywidualne zamowienie.

pozdrawiam

• 4 weeks później...

Ja również buduję dom z płaskim dachem, a gwoli ścisłości - rozbodowuję.

I od razu chciałbym powiedzieć, że domy z płaskimi dachami to nie wynalazek lat 60-tych, bo wtedy to ich wizerunek został jedynie wypaczony i pokutuje do dziś. Ja mam dom przdwojenny - modernistyczny, będący jak na ówczesne czasy dość nowatorską konstrukcją. Mimo, że robudowuję ten dom dość znacznie, nie zmieniam układu płaskich dachów, bo jest to rozwiązanie praktyczne i tanie, a taki styl domu mi się podoba. Piszę dachów, gdyż można powiedzieć, iż dach składa się z 4 odrębnych części. Mówiąc szczerze myślałem przed rozbudową o zmianie konstrukcji dachu na bardziej "spadzistą" zgodnie z aktualną modą, ale przekonałem się do dachu płaskiego, a poza tym przekonały mnie koszty. Wobec czego został plaski dach.

• 4 months później...

Budujemy dom z płaskim dachem, czyli wentylowanym stropodachem o nachyleniu 5%, którego to nachylenia nie widać, bo ukrywają je ścianki attyki.

I tak się fajnie składa, że sąsiad, który wprowadził się zanim kupiliśmy naszą działkę też postawił taki dom. Bardzo fajnie to razem wygląda.

Maciek