Gość 03.11.2002 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Czesc Jestem tu nowy i tak jak wy zapewne chewybydowac dom.Interesuje mie technologia jak w temacie firm termodom,termomur i izodom2000polska.Czy ktos z was lub wasi znajomi wybydowali dom w tej technologi . I jakie sa tego plusy czy minusy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Wrocław 06.11.2002 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Witam !Tez jestem od niedawna, ale zauważyłem, że bardziej wiarygodni są zarejestrowani użytkownicy.Również planuje budowę i na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na thermomur. Mam już trochę informacji na ten temat i chętnie się nimi podzielę. Poza tym moi dalsi znajomi ,,wybudowali się,, w tej technologii. Jeszcze z nimi nie rozmawiałem, ale jak coś będę wiedział, to dam znać.Wszystkie technologie mają swoje plusy i minusy.Styropianowi zarzuca się za małą przepuszczalność wody (pary)Domy np. drewniane są najzdrowsze, ale jeśli przejżysz inne wątki również są izolowane foliami, farbami, lakierami itp.Cegły i inne tradycyjne materiały są z kolei materiałami porowatymi, które owszem oddychają, ale jak namokną, to bardzo ciężko je wysuszyć. Poza tym i tak takie domy są ocieplane styropianem !!!Myślę, że i tak najważniejsza jest odpowiednia wentylacja.W każdym domu. Być może w ,,domach ze styropianu,, powinna być ona lepsza.Czy miałeś w rękach taką kształtkę z THERMOMURU ? Ja dzisiaj jedną przyniosłem do mieszkania. To nie jest cegła styropianowa, ale faktycznie kształtka na beton !Planuję budować dom w systemie gospodarczym i myślę, że ta metoda jest dla mnie najlepsza.PLUSY :- tania technologia- szybkie budowanie- oszczędność na robociźnie- ściana i ocieplenie za jednym razem- łatwość utrzymania pionuMINUSY:Jescze ich nie poznałem (oprócz ewentualnej za małej przepuszczalności) , ale liczę na innych forumowiczów lub użytkowników domów. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Wrocław 06.11.2002 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Sorry ! Nie zauważyłem, że ten wątek rozwinął się gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts