Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa z kształtek styropianowych(izodom,termomur)

Gość

Recommended Posts

Czesc Jestem tu nowy i tak jak wy zapewne chewybydowac dom.Interesuje mie technologia jak w temacie firm termodom,termomur i izodom2000polska.Czy ktos z was lub wasi znajomi wybydowali dom w tej technologi . I jakie sa tego plusy czy minusy ?

Witam !

Tez jestem od niedawna, ale zauważyłem, że bardziej wiarygodni są zarejestrowani użytkownicy.

Również planuje budowę i na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na thermomur. Mam już trochę informacji na ten temat i chętnie się nimi podzielę. Poza tym moi dalsi znajomi ,,wybudowali się,, w tej technologii. Jeszcze z nimi nie rozmawiałem, ale jak coś będę wiedział, to dam znać.

Wszystkie technologie mają swoje plusy i minusy.

Styropianowi zarzuca się za małą przepuszczalność wody (pary)

Domy np. drewniane są najzdrowsze, ale jeśli przejżysz inne wątki również są izolowane foliami, farbami, lakierami itp.

Cegły i inne tradycyjne materiały są z kolei materiałami porowatymi, które owszem oddychają, ale jak namokną, to bardzo ciężko je wysuszyć. Poza tym i tak takie domy są ocieplane styropianem !!!

Myślę, że i tak najważniejsza jest odpowiednia wentylacja.

W każdym domu. Być może w ,,domach ze styropianu,, powinna być ona lepsza.

Czy miałeś w rękach taką kształtkę z THERMOMURU ?

Ja dzisiaj jedną przyniosłem do mieszkania. To nie jest cegła styropianowa, ale faktycznie kształtka na beton !

Planuję budować dom w systemie gospodarczym i myślę, że ta metoda jest dla mnie najlepsza.

PLUSY :

- tania technologia

- szybkie budowanie

- oszczędność na robociźnie

- ściana i ocieplenie za jednym razem

- łatwość utrzymania pionu

MINUSY:

Jescze ich nie poznałem (oprócz ewentualnej za małej przepuszczalności) , ale liczę na innych forumowiczów lub użytkowników domów.

-