Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka najlepsza farba,bejca na płot ??

ara

Recommended Posts

Trzy lata temu malowaliśmy z mozołem multimetry naszego płotu- myślałam, że na kilka dobrych lat będzie spokój.

A figę! 8)

Sztachety wyblakły i porozsychały się, lakier wymył się jakoś w strugach deszczu.( niestety, nie pamiętam nazwy specyfiku. Wiem tylko- był ekologiczny, aż może za bardzo?) :wink:

Chcę teraz zaradzić dalszej degradacji płotu.

CZYM, Waszym zdaniem, warto go potraktować ??

Ja swoje sztachety potraktowałem Impregnatem koloryzującym Duluxa, podobnie jak podbitke drewnianą. Jedno i drugie wygląda super, drewno jest naturalne bez skorupy, która powstaje przy malowaniu drewna lakierami (po latach lakiery odpadają lub się luszczą i wtedy jest problem jak odnowić drewno). Dulux i jego impregnat zachowuje naturalny wygląd drewna tworząc powłoke woskową ale bez widocznej warstwy jak w przypadku farb olejnych czy innych. Impregnat jest wchłaniany w drewno. Jedyna kwestia to cena jest drogi.

• 3 weeks później...
Mogę polecić Bondex Wood Satin lub Super Wood Stain. Po 4 latach niewielkie odpryski głównie na szczytach sztachet. Sztachety dębowe malowane były dwukrotnie Super Wood Stain a następnie Wood Satin. :-?

Wbro, czy wgłębiałeś się teoretycznie w składy tych dwóch specyfików Bondexu, które wymieniłeś?

Chcę kupić Bondex na podbitkę i oblicówkę, ale pan w sklepie bardzo mętnie tłumaczył właściwości - i juz w końcu nie wiem, który lepszy...

• 4 weeks później...