Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabiny prysznicowe, jak sie sprawują, jakie szkło

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam pytanko. Chcę kupić kabinę prysznicową, mysle o czymś w granicach 1700-2500 zł. Moja zona boi się, ze jak kupimy ze szkłem transparentnym to pomimo roznych preparatow bedzie musiala myc ta kabine codziennie. Dlatego tez wymyslila sobie, ze kupimy z mlecznym szklem. Jakie macie doswiadczenia w tej sprawie, czy rzeczywiscie trzeba myc codziennie taka kabine czy tez dzieki tym preparatom mozna myc np. raz na tydzien.

pozdr

RyMario, sama nie ma eszcze kabiny, bo domek dopiero się buduje, ale mogę Ci podpowiedzieć, że raczej mleczne. Moi rodzice (zaznaczam ,że moja mama jest pedantką) kupili przezroczystą i ... cpo każdej kąpieli trzeba szybe wycierać do sucha, bo inaczej widać każdą kroplę. a znajomi mają właśnie szkło mleczne i kabinę myją średnio raz na dwa trgodnie - wygląda rewelacyjnie.

A próbowali może taki preparat np. Ravak anticalc czy cos tam takiego? Dziś mnie jeden gość przekonywał, że tym sie spryska szkło transparentne i będzie super. Boję się, że jak mu uwierzę i kupie z takim szkłem to żona mi każe codziennie ją myć i wtedy mi nie będzie do śmiechu :lol: :lol: :lol:

pozdr

Nie łudź się, że uda ci się wywinąć z codziennej czynności, jaką jest mycie i osuszenie kabiny.

Wynalazki typu powłoki anticalc należą do atrakcji, ale reklamowych.

Żadne, nawet cudowne szkiełko nie zwolni cię z tej gnuśnej (w/g was-panów) czynności. Chyba, że wyrozumiała żona... :p

A co zrobić, jeśli teraz łazienka nie była jeszcze super po wykańczaniu sprzątana, a prysznic kilka razy ktoś brał. Są ślady kropel na szybie i nie wiem, czy zmyć to jakimś normalnym płynem, czy od razu tym Ravaka. Kabinęmam właśnie tej firmy z powłoką Anticalc.

Pozdrawiam

T.

Ach, gdyby tak mój mąż przejawiał takie zainteresowanie tym problemem, byłabym chyba w siódmym niebie :D

Tommco, najpierw umyj kabinę dowolnym środkiem (płynem),np Ajaxem. Potem na suchą szybę zastosuj ten magiczny anticalc Ravaka ... i obyś miał święty spokój!!

Tommco to moze spraw sobie zonke , co? :wink:

najgorzej ,ze zonka to niekoniecznie sprzataczka i kucharka :wink: :D :D :D

jak tak poczytalam , to mysle sobie , ze mi mezu wybuduje kabine

mialam tak w pierwszym domu i bylo ok

moze tylko drzwi szklane, czlowiek za leniwy na takie luksusy jak brodzik

chociaz szczerze przyznam , ze jak woda twarda to i na plytkach kamien sie zbiera :(

jednak trza sprzatac

• 14 years później...

Witam serdecznie,

Również nasze kabiny prysznicowe pomimo zastosowanej powłoki hydrofobowej trzeba czyścić po użyciu. Tak jak piszecie w dużej mierze zależy to od twardości wody. Polecamy stosować częściej i łagodniejsze środki usuwające kamień, ponieważ te mocniejsze potrafią stworzyć mikro wżery na szkle, co ułatwia osadzanie się kamienia i w ten sposób efekt jest odwrotny od zamierzonego.

Pozdrawiamy serdecznie :)