Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przed remontem mieszkania.

Recommended Posts

Szczerze mi Ciebie i sąsiadów żal. Wieżowiec to najgorsze miejsce na remonty. Wiem to aż za dobrze. Musisz po prostu oczy mieć dookoła głowy i reagować stosownie do sytuacji. Na zabrudzenie innego sposobu nie znajdziesz jak tylko latanie ze szczotką i szufelką albo z odkurzaczem i sprzątanie "od ręki" co jest do sprzątnięcia. Meble czymś poowijać, parkiet przykryć - czymś twardszym w miejscach, gdzie będą pracę i przetrwać jakoś ten czas.

Powodzenia

Jak mieszkasz w wiezowcu, to wynoszenie z mieszkania raczej odpada, :wink: chyba ze pare rzeczy nie korytaz. Ramy okna, najlepiej zakleic tasma malarska, nawet dwoma warstwami, a skrzydla folia (warto by choc jedna polowka dawala sie swobonie otwierac bez zrywania foli, co moze sie przydac do wietrzenia). Z podlgi sciagnij dywany, wykladziny, i rozloz na podloge folie (najlepiej zeby byla jakas grubasza, nawet taka z rolki) i przyklej ja wokolo scian tasma. Na folie, porozkladaj papiery :wink: Meble najlepiej wyniesc do jakiegos jednego pomieszczenia, zrobic pozostale, przeniesc meble i zrobic to pomieszczenie, w ktorym staly :wink:. Choc i od biedy mozna zsunac je na srodek, i konkretnie przykryc, ale moze to utrudniac prace. Pmietaj tez zeby przed szpachlowaniem poodkrecac conajmnije rozety z gniazdek ! bo jzu sie spotkalem z kilkoma takimi "fachowcami" co nie poodkrecali, i malo ze byly obciapane, to jeszce sciana pod nimi byla niedoszpachlowana, i przy jakiejkolwiek wymianie gniazdek pojawial sie problem :evil:

to taka papierowa tasma, wlasnie do zabezpieczenia rownego rodzaju rzeczy przed pomalowaniem :wink: Ma taki blado-żółtawy kolor, ma te zalete ze nie zostawia kleju na powierzchni zabezpieczonej. Niestety, przy szpachlowaniu, najlepiej ja usunac puki gips nie zwiarze, bo potem moga sie pojawic problemy (po to m.in. 2 warstwy tasmy, jadna sciagasz po szpachlowaniu, i druga zostaje :wink: ). Sa produkowane w roznych szerokosciach.

• 13 years później...
Rzeczy warto przynajmniej zabezpieczyć folią malarską podklejając taśmami gdzie jest możliwość, podłogę choćby tekturą falistą bądź tak zwanymi przekładkami. Ja takie materiały nabywam w Less Mess Storage po dobrej cenie. Rzeczy zostawiam w wynajętym tam magazynie, do którego mam dostęp 24h na dobę więc w sumie dwa problemy rozwiązuje mi to na raz. Jeśli chodzi o drobne rzeczy to oczywiście co się da można wcześniej spakować w kartony i najlepiej tymczasowo przenieść w inne miejsce żeby móc swobodnie skupić się na remoncie, jak choćby do takiego magazynu czy innego prywatnego schowka. Edytowane przez Jareklosinski