AxLe 10.06.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Jak myślicie czy w pomieszczeniu o wym 2.8 m na 1.2 m mogę i czy zmieszczę kotłownię na pellety lub eko-groszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 10.06.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Ostatnio zadałem podobne pytanie na które otrzymałem taką odpowiedż cyt:" W ostatnim "Ładnym Domu" były opisane przepisy kotłowni na paliwa stałe. O ile dobrze pamiętam to musi być wolna przestrzeń przed piecem ok. 2m za piecem odległość od ściany 0,75 m po bokach 1m. No i powinno być też trochę miejsca na węgiel i chyba kratka ściekowa. Najlepiej przeczytaj w "Ładnym Domu" Z nnego żródła dowiedziałem się też że kubatura musi wynosić 8m3,sam chętnie poznałbym jak mówią na ten temat przepisy.pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 10.06.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Jak myślicie czy w pomieszczeniu o wym 2.8 m na 1.2 m mogę i czy zmieszczę kotłownię na pellety lub eko-groszek ? Czy możesz ? Raczej nie. Czy zmieścisz ? Zależy od rozmiarów kotła. Ryzykowna sprawa. A gdzie opał ? Darek PS. Napisz więcej szczegółow to może coś pomożemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 11.06.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 witajcie...niestety nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale wymagania dla kotłowni różnych określają Polskie Normy i tak PN-87/B-024111 ogrzewnictwo kotłowe wbudowane na paliwo stałe - wymagania i ogrzewnictwo kotłowe wbudowane na paliwa gazowe.....- wymagania PN-B-02431-1:1999 http://www.wentylacja.boo.pl/index.phpto jest link do forum branżowego - ogrzewnictwo, wentylacja.....może tam znajdziecie jakąś konkretną pomoc. pozdrawiam - aniapsnie wiem gdzie szukać treści tych polskich norm. Na stronie norm polskich można, ale za opłatą....są również publikacje norm do kupienia, ale netowej dostępnej darmowej wersji nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 11.06.2005 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 Piec zmieści się napewno http://www.fuwi.pl/pl/index_pl.html pellet pakowany jest w worki o różnych pojemnościach. Cały zapas można trzymać np. w garażu i donosić tylko tyle ile wchodzi do pieca a to starcza na kilka dni. Kubatura kotłowni wynosi ponad 8 m3, przejdzie taki pomysł czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 03.08.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 AxLe, czy rozwiązałeś już problem z doborem pieca? Interesuje mnie to, bo ja też mam wąską kotłownię (3,10 x 1,66). Czytałam gdzieś, że przy małych kotłowniach lepiej wybierać właśnie "kompakty", czyli kotły z zasobnikami. Jeśli brać pod uwagę wspomniane wyżej wymiary, to niczego nie dopasuję, bo przecież wokół tego pieca trzeba jakoś się przeciskać. 70 cm za piecem, 80-90 piec... Chyba trzeba będzie w kominie kawki hodować, a grzać prądem. Znalazłam wprawdzie bardzo smukły piecyk, prawdziwe cacuszko, ale okazało się, że kosztuje 45 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 03.08.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Ja też drążę w tym temacie. Problem jednak nie w tym, czy piec się zmieści, bo jakoś sięw tych kotłowniach go upcha. Problem może być później z odbiorem. Spojrzą w projekt, zobaczą wymiary kotłowni, skojarzą przepis i .. - klęska. Ja też mam 'dziuplę' 3x2 i z wyszukanych info wynika, że za diabła wg przepisów nie mogę tam wstawić pieca na paliwo stałe, co doprowadziło mnie do skrajnej rozpaczy. Te cholerne Polskie Normy, o których pisze aries by się przydały, może są jakieś odstępstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 04.08.2005 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 A redakcja serwisu murator odpowiedziała tak : "Szanowny panie, Wymogi okresla PN 91/B- 02413 " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 04.08.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Szanowna Redakcjo! Prosimy o rozwinięcie myśli! Co dokładnie owo PN ileś tam mówi na temat kotłowni! Pliiizzz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 04.08.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 W googlach pod hasłem tej normy znalazłam taki tekst (oczywiście sama treść normy się nigdzie nie wyświetla! ) "Wymagania dla kotłowni Kotłownie wbudowane na paliwo stałe powinny spełniać wymagania normy PN-87/B-02411 „Kotłownie wbudowane na paliwo stałe”. Norma ta wprowadza podział na kotłownie o mocy cieplnej do 25 kW i od 25 kW do 2 MW. Dla małych kotłowni o mocy do 25 kW powinny być spełnione następujące wymagania: - kocioł powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu, możliwie centralnie w stosunku do ogrzewanych pomieszczeń, - podłoga w kotłowni powinna być wykonana z materiałów niepalnych lub obita blachą stalową grubości 0,7 mm na odległości minimum 0,5 m od krawędzi kotła, - kocioł powinien znajdować się na fundamencie wykonanym z materiałów niepalnych, wystającym 0,05 m ponad poziom podłogi i ze stalowymi kątownikami na krawędziach, - kocioł powinien być tak usytuowany, aby był do niego swobodny dostęp podczas czyszczenia i konserwacji: odległość tyłu kotła od ściany nie powinna być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła – nie mniejsza niż 1,0 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej – nie mniejsza niż 2,0 m, - wysokość pomieszczenia kotłowni powinna wynosić co najmniej 2,2 m. W istniejących budynkach dopuszcza się wysokość pomieszczenia kotłowni minimum 1,9 m, przyzapewnionej poprawnej wentylacji (nawiewno– wywiewnej), - wentylacja nawiewna powinna odbywać się za pomocą niezamykalnego otworu o przekroju minimum 200 cm2, o wylocie umieszczonym na wysokości maksymalnie1,0 m nad poziomem podłogi. Wentylacja wywiewna – kanałem wywiewnym o przekroju minimalnym 14 x 14 cm z otworem wlotowym pod stropem pomieszczenia kotłowni. Kanał wywiewny powinien być wyprowadzony ponad dach i umieszczony w pobliżu komina. - przekrój komina powinien być nie mniejszy niż 20 x 20 cm, - w podłodze pomieszczenia kotłowni powinien znajdować się wpust podłogowy, - w pobliżu pomieszczenia kotłowni powinien znajdować się skład paliwa, najlepiej w wydzielonym pomieszczeniu. Powierzchnia składu opału powinna być taka, aby można zgromadzić opał na cały sezon grzewczy." Generalnie piszą o innej normie i w dodatku zastanawia mnie nadużywane słowo: "powinna". Czy znaczy, że nie musi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 04.08.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 I jakie wyjście z tej ciasnej kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 04.08.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Na stronie Muratora znalazłam taki fragment: "Czopuch kotła łączy się z kominem za pomocą kanału z blachy o grubości około 3 mm, który należy szczelnie nasadzić na wylot czopucha i osadzić w kominie. Kanał ten powinien się wznosić i być nie dłuższy niż 400 mm. Wszelkie zmiany kierunku trzeba wykonać za pomocą łagodnych łuków, aby zminimalizować opory przepływu spalin. Czopuch należy ocieplić otuliną z wełny mineralnej." Czy te "wszelkie zmany kierunku" oznaczają, że można piec ustawić inaczej niż tyłem do otworu kominowego, np. jak kominek z wlotem bocznym? AxLe, gdzie jesteś? Jak Twoja kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 05.08.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Jak myślicie czy w pomieszczeniu o wym 2.8 m na 1.2 m mogę i czy zmieszczę kotłownię na pellety lub eko-groszek ? Ja mam piec na eko-groszek w kotłowni o wymiarach 2.4 x 1.8 i jest to chyba na styk. Czy komin masz w ścianie czy w rogu pomieszczenia? Bo jeżeli masz w rogu to pamiętaj że on ci zabiera kolejne 30+ centymetrów... Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 05.08.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Poza PN jest jeszcze rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, Dział IV, Rozdział 4 Instalacje ogrzewcze: http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20020750690 Były dwie zmiany (link w prawym dolnym rogu), ale nie dotyczyły rozdziału 4. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.08.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Mam kotłownię 2,2x2,35. W projekcie kotłownia na drewno. Jakoś nikt się nie czepiał przy pozwoleniu na budowę. Jakoś nikt się nie kwapi do przyjścia na odbiór końcowy. Jakoś nikt nie widzi problemów. Czyżby PN byłą martwa w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 05.08.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Oby PN była! Święte słowa , rafałek! W końcu tam jest, czepiam się , wszędzie słowo "powinna" co nie znaczy, że musi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 05.08.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Oby PN była! Święte słowa , rafałek! W końcu tam jest, czepiam się , wszędzie słowo "powinna" co nie znaczy, że musi! Marzanna, "powinna" znaczy "musi", nakaz bezwzględny. To skutek tłumaczenia angielskiego "shall" z przepisów unijnych - kilku naszych posłów także wywodziło, że "shall" to słabszy nakaz, niż "has to". Niestety, byli w błędzie... Norma określa wymagania minimalne: "powinno być tak, może być lepiej". Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 07.08.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Może i musi, według PN, ale widzę, że nijak nie ma się ona do życia. Właśnie był u mnie pan instalator i stwierdził, że jak najbardziej mogę sobie wstawić piec do mojej kotłowni, która wymagań PN nie spełnia w żadnym razie. Powiedzmy, ze pan instalator się nie zna. Ale jak zatem wytłumaczyć to, że rafałek ma w projekcie ogrzewanie paliwem stałym przy podobnych parametrach kotłowni do mojej? Niedouczony architekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.08.2005 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 ARchitekt jak architekt, ale przecież uzyskałem na to pozwolenie na budowę i nikt z wydających pozwolenie też nie miał zastrzeżeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.08.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 - kocioł powinien być tak usytuowany, aby był do niego swobodny dostęp podczas czyszczenia i konserwacji: odległość tyłu kotła od ściany nie powinna być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła – nie mniejsza niż 1,0 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej – nie mniejsza niż 2,0 m, Na stronie Muratora znalazłam taki fragment: "Czopuch kotła łączy się z kominem za pomocą kanału z blachy o grubości około 3 mm, który należy szczelnie nasadzić na wylot czopucha i osadzić w kominie. Kanał ten powinien się wznosić i być nie dłuższy niż 400 mm. Wszelkie zmiany kierunku trzeba wykonać za pomocą łagodnych łuków, aby zminimalizować opory przepływu spalin. Czopuch należy ocieplić otuliną z wełny mineralnej." Czy te "wszelkie zmany kierunku" oznaczają, że można piec ustawić inaczej niż tyłem do otworu kominowego, np. jak kominek z wlotem bocznym? Stander, kocioł mozna ustawić inaczej niz tyłem do wlotu komina ale obie (z Marzanna Guzikowska ) cytując normy - znalazłyście niespójność przepisów co do odległości kotła od ściany ( który Polska Norma podaje jako minimum 70 cm, a normy instalatorskie zalecaja jak nakrótsze odcinki czopucha tj, do 400 mm) Marzanno, przepis PN zacytowałas prawidłowo i okresla on jakie warunki powinna spełniac kotłownia ... tylko dwa "ale' do tego PN nie obowiązują juz w Polsce ... PINB nie robi odbiorów tylko przyjmuje protokół instalatora, ze budynek został wykonany prawidłowo w tym wypadku odpowiedzialność za wymiary kotłowni bierze wyłacznie uprawniony instalator - taka jest moja wykładnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts