Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krycie "wolego oka" blachodachówką

aniahb

Recommended Posts

Właśnie kończymy projektować dom i chcieliśmy dach pokryć blachodachówką a mamy jedno "bawole oko" i chcemy też zrobić nabitkę na krokwiach i dach załamać przy końcu (z 40 do 30 stopni), (dach jest kopertowy)

Widziałam gdzieś blachodachówki o kształcie karpiówek ale nie mogę ich zmależć w żadnej ofercie.

A czy w ogóle da się taki dach położyć z blachodachówki? może ktoś wie gdzie szukać ?

dachowka bitumiczna zrobi sie to duzo prosciej , tez mysle o pokryciu dachu (tyle , ze mam wiecej czasu)

blachodachowke mialam na swoim pierwszym dachu , na drugim bedzie cos innego , byla to blachodach pokryta plastizolem , nowosc wtedy , drogie , a do niczego po jakims czasie

coraz bardziej mysle o dach bitum , ale to takie moje rozwazania, jedyna blachodachowka , ktora mi sie podoba to jest u Whisperow , PRZEJRZYJ DZIENNIK budowy

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39408&postdays=0&postorder=asc&start=60

BArdzo ważna sprawa - Na rynku jest bardzo mało ludzi umiejących prawidłowo wykonać tzw "WOLE OKO" Przestrzegam dla tego, iż sam miałem z tym problemy. Dla laika bedzie się wydawało że jest wszystko ok, ale jak ktos się zna to można potem choróbki dostać. Naprawde Dobrze wykonane to miód na serce a źle to takie kłop[oty że az sie płakac chce! U mnie jest pokryte karpiówką creatona.

• 8 months później...

Najprościej blachą tzw. panelową ale mało jest producentów i to głównie z polskiej blachy. Ostatnio dowiedziałem się że jest też podobno z fińskiej z fincostal-u ale jeszcze nie sprawdziłem.

Znam realizację gdzie robili z normalnej blachy ale dekarz sam ustalał po ile modułów ma być cięta w okolicy łuków.

jak jeszcze możesz ,a koniecznie chcesz kryć dach blachą to wybierz dach bez wolego oka.

"wole oko" w moim dachu to jak ucho w filiżance. :-)

Co prawda w projekcie mam gont bitumiczny, ale myślę o blachodachówce (min. odpada pełne deskowanie).

Znajomy mnie podłamał w sobotę przy piwku, że z blachodachówki "wole oko" nie wyjdzie, a jak wyjdzie to ciulowo (powiedział bardziej dobitnie :-))

.. i wbił mi klina.

Od wieków wole oczka były kryte strzechš. Jak Cię stać na wole oczko to Cię powinno stać na odpowiednie pokrycie dachu takim materiałem, który umożliwia poprawne i estetyczne wykonanie. Należy pamiętać, że wole oczko powinno być wydeskowane i po nabiciu kontrłat wyłożone papš termozgrzewalnš lub samoprzylepnš. Życzę rozsšdnych decyzji. Pozdrawiam.

...Znajomy mnie podłamał w sobotę przy piwku, że z blachodachówki "wole oko" nie wyjdzie, a jak wyjdzie to ciulowo (powiedział bardziej dobitnie :-))

.. i wbił mi klina.

owszem - Twój znajomy miał sporo racji ...

tzn. krycie wyjdzie - ale efekt moze byc rózny ...

sa przypadki ze udaje sie to zrobic perfekcyjnie

ale nie zawsze tak sie udaje ...

pzdr