Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

anekri

....proponuje złapać przytomnego projektant wod.-kan., bo sądząc z odległości to nie minie Cię robienie kawałka sieci i to tej dla sąsiedniego osiedla. Porządny projektant powinien jasno okreslić Twoje możliwości.

Czasem warto wydać parę dziengoli na konsultacje, niż potem wydawać grube tysiące.

Pozdro

J

Dzięki - bardzo przydatna rada- właśnie od tego chyba zacznę bo w sumie wszystko musi być na legalu, żeby potem mi tą sieć odebrali.

Sieć na osiedlu obok jest wykonana i w fazie odbiorów, ale jeżeli ja chcę zmienić warunki, które mi ustalono czyli podłączyć się od strony osiedla - to czy to ja muszę wykonać projekt tego 50 metrowego odcinka sieci od osiedla do mojego domu :-? ? ile to może kosztować? czy może to zrobić projektant, który wykonuje projekty przyłączy wod-kan?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/35076-woda-i-kanalizacja/page/2/#findComment-709576

• 4 weeks później...

Ja mam 180 m do wodociagu wzdlóz drogi nalezacej do gminy. W gminie mi powiedziano, ze na wybudowanie tego odcinka oni nie maja pieniedzy i w ciagu najblizszych 4-5 lat nie beda mieli. Powiedzieli ze moge sobie to zrobic na wlasny koszt (ok 20 tys zl) lub z sasiadami, ktorych jeszcze nie mam bo dzilaki dookola nie sprzedane.

Z woda powinna byc (ale chyba nie jest) tak jak z pradem: po zlozeniu podania w Zakl. energ. maja 2 lata na doprowadzenie sieci i podlaczenie do budynku (trzeba za to zaplacic symboliczne 1300 zl).

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/35076-woda-i-kanalizacja/page/2/#findComment-752971

• 1 year później...
kurcze jesli jest prawo po naszej stronie trzeba by bylo zwrócic sie do jakieos radcy prawnego i to skonsultowac z nim. Bo przepis dla nas logicznie sformuowany wcale nie muso oznaczac zawsze tego co nam sie wydaje ze oznacza. Moze w muratorze jest jakis radca prawny i w koncu jasno i precyzyjnie powie jak ten przepis ma do rzeczywistosci. Brak pieniedzy nie zwalnia miasta czy wodociagów (które watpie zeby mialy trudna sytuacje materialna) z respektowania prawa. Jesli jet taki przepis ze miasto lub wodociagi to maja robic na swój koszt, lub inwestor to zrobi a pózniej odpowiedni organ mu zwróci poniesione koszty, to mozna swych praw pózniej przed sadem sie domagac i zadac zwrotu poniesonych kosztów.

Witam,

czy ktoś od tego czasu uzyskał już może jakąś interpretację przepisów dotyczących odpłatnego przekazania gminie / przedsiębiorstwu wod-kan wybudowanych na własny koszt urządzeń wodociągowych?

Pozdrawiam

Marek

https://forum.murator.pl/topic/35076-woda-i-kanalizacja/page/2/#findComment-1669047