Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BOFIX - dlaczego taki drogi ?

Recommended Posts

Na cenę środków ochrony roślin mają wpływ dwie sprawy 1) to czy na rynku są już generyki tj podroby (często nawet lepsze od oryginału) - i tu uwaga tego typu że związane jest to z prawami patentowymi, 2) to czy jest to wieloskładnikowe czy 1-składnikowe.

Dodatkowo jeśli już porównujesz chwastoks i bardziej wysublimowane środki to trzeba zwrócić uwagę na tzw substancje biologicznie czynne i ich cenę oraz ich ilość konieczną do zastosowania.

Podsumowując według mnie wszystko zależy od potrzeb i sytuacji tj. co konkretnie masz na ogrodzie (tj. gatunki i ich wrażliwość na dany preparat) do tego dochodzi faza rozwojowa chwastów + roślin chronionych i umiejętność zastosowania. I trudno tutaj mówić czy dany preparat jest lepszy czy gorszy i czy warty swej ceny tutaj ważna jest Twoja obserwacja jako ogrodnika i umiejętne zastosowania środka. I muszę tutaj przyznać, że stosowanie środków ochrony roślin to taka medycyna w ogrodnictwie.

Dopiero od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem własnego ogrodu.

Nie chciałbym za bardzo doświadczać swojego ogrodu i dlatego tak często pytam.

Obecnie jestem po zapodaniu C?HWASTOX-u (5 dni temu) i czekam na rezultaty. Na opakowaniu nie ma informacji kiedy nalezy się psodziewać efektów oprysku - najwięcej chwastów to mlecz i to raczej dorodny (choć co tydzień koszony)

Obecnie jestem po zapodaniu C?HWASTOX-u (5 dni temu) i czekam na rezultaty. Na opakowaniu nie ma informacji kiedy nalezy się psodziewać efektów oprysku - najwięcej chwastów to mlecz i to raczej dorodny (choć co tydzień koszony)

Ten dorodny mlecz może być problemem dla Chwastoksu. Objawy powinieneś już widzieć - chwasty przy takiej pogodzie będą więdnąć i zwijać się.

Ten dorodny mlecz może być problemem dla Chwastoksu. Objawy powinieneś już widzieć - chwasty przy takiej pogodzie będą więdnąć i zwijać się.

Trochę zwiedły - ale boję się że odżyją (kilka ze złości wyrwałem - mam wrażenie że lepiej się je wyrywa - wcześniej liście się łamały , teraz lepiej się poddają.

Czy warto przejechać jeszcze raz ? Zwiększyć dawkę ?

Trochę zwiedły - ale boję się że odżyją (kilka ze złości wyrwałem - mam wrażenie że lepiej się je wyrywa - wcześniej liście się łamały , teraz lepiej się poddają.

Czy warto przejechać jeszcze raz ? Zwiększyć dawkę ?

Spokojnie teraz poczekaj część padnie zupełnie, te które się zregenerują możesz jeszcze raz przyuważyć ale potem. Teraz się nie spiesz. Daj około miesiąca czasu wtedy się wszystko wyjaśni i może zostanie na tyle mało że możesz się pobawić w dziadocyda (tj. wyrywanie ręczne)

Część już padła. Sporo ma zwichwrowane liście. Niektóre wogle nie odczuły "terapii".

Część juz powyrywałem i zrobiły mi się małe dołki/placki. Zarośnie to ?

Czyli dokladnie tak jak przewidywalam. Czesc padla. Te gole place jesli niewielkie to zarosna jesli duze to dosiej trawe bo na golej ziemi zaraz Tobie jakies badziewie wyrosnie, a ty chcesz dobra trawe a nie Poa annua.

Czyli dokladnie tak jak przewidywalam. Czesc padla. Te gole place jesli niewielkie to zarosna jesli duze to dosiej trawe bo na golej ziemi zaraz Tobie jakies badziewie wyrosnie, a ty chcesz dobra trawe a nie Poa annua.

Te placki mają do 15 cm średnicy ..... obok trawa jest niezła ...

Nie wiem dokładnie jaki to gatunek trawy ... podobno barenburg.